„Le ziceam arbitrilor să se ducă să dea banii înapoi, dacă au luat, cât nu e prea târziu”** Ce a declarat Avram în fața instanței

Vasile Avram a declarat, joi, în fața instanței, că el nu poate prezenta pericol concret social pentru ordinea publică, întrucât una dintre trăsăturile sale ca șef al CCA a fost aceea de a „lupta cu corupția” și de a sfătui arbitrii să nu cadă pradă tentațiilor și să returneze banii mituitorilor.

Curtea de Apel București a luat, joi, în discuție contestațiile fostului șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, și a omului de afaceri Sorin Țerbea împotriva deciziei Tribunalul București de arestare preventivă a lor în dosarul în care sunt acuzați de luare și, respectiv, dare de mită.

Completul de trei judecători l-a audiat, joi, mai bine de o oră pe fostul șef al arbitrilor.

Avram s-a declarat nevinovat, arătând că nu a cerut niciodată nimănui foloase sau bani în vederea desemnării discreționare a unor brigăzi de arbitri, cu atât mai mult de la omul de afaceri coinculpat alături de el în acest dosar, Sorin Țerbea.

Într-o scurtă carcaterizare despre sine, Avram le-a arătat judecătorilor că nu poate reprezenta un pericol public și social real, așa cum susțin procurorii anticorupție, din cauză că el a fost unul dintre cei ce s-a străduit și a făcut demersuri pentru eradicarea corupției din acest segment din sport, respectiv arbitrajul.

Avram a explicat completului de trei judecători ai Curții că în perioada cât a fost președintele CCA făcea frecvent adunări cu arbitrii și îi sfătuia cum să se ferească de faptele de corupție sau cum să nu cadă pradă tentațiilor bănești. Unul dintre îndemnurile pe care le oferea acestora, a arătat Avram, era acela ca cei care au căzut deja în capcana corupției să returneze mituitorilor banii „cât nu este prea târziu”

„Eu sunt pentru prima oară la instanță și nu am mai avut niciodată probeleme cu legea. Nu am primit sau acceptat vreodată ceva de la Sorin Țerbea. Nu am primit, acceptat, cerut sau oferit nimănui ceva pentru activitatea mea. Nu văd de unde caracterul de pericol public și social. Cum pot eu să prezint caracter public și social când eu de exemplu am acționat întotdeauna pentru prevenirea și sancționarea faptelor de corupție.

Le spuneam mereu arbitrilor când ne adunam să se ferească de persoane rău intenționate sau care le spun că mă cunosc pe mine. Le spuneam și, dacă au luat, să se ducă să dea banii înapoi cât nu este prea târziu. Cum să spună DNA că eu prezint pericol?!”, a arătat Avram.

În declarația sa, Avram a recunoscut relația de prietenie dintre el și Țerbea. Astfel, el a explicat că s-a dus la Târgu Mureș, în ultim moment, acesta fiind și motivul pentru care a acceptat oferta prietenului său Țerbea de a fi transportat cu elicopterul.

Întrebat dacă a avut o călătorie plăcută, Avram le-a arătat magistraților că nu oricine are această posibilitate dar că, chiar și așa, nu a fost o plimbare „grozavă” din cauza fricii pe care a resimțit-o din cauza mersului cu aparatul de zbor.

„Eu m-am pus pe bancheta din spate a elicopterului și am tremurat până la Târgu Mureș. Eu cu căștile pe urechi, pilotul cu căștile pe urechi. Nu a discutat nimeni”, a spus Avram, ceea ce l-a făcut pe un judecător să întrebe taios ca de vreme ce nu i-a „făcut bine” drumul către Târgu Mureș, de ce nu a revenit cu trenul sau mașina, ci tot cu elicopterul pus la dispoziție de Țerbea.

Avram a spus doar că astfel de ocazii de a se plimba cu elicopterul sunt rare în viața oamenilor.

Curtea urmează să decidă vineri dacă admite sau nu recursul celor doi acuzați, arestați pentru fapte de corupție.

MEDIAFAX

Publicat: 29 09. 2011, 19:14
Actualizat: 29 09. 2011, 19:16