Jucătorul ajuns la națională, la un an după ce a vrut să se lase de fotbal. „Mă gândeam să mă fac jandarm sau polițist. Morala e să nu renunți la visurile tale” | EXCLUSIV

Fotbalistii Stefan Ashkovski, Bogdan Alexandru Mitrea, Roland Csaba Niczuly, Eder Gonzales Tortella, Nicolae Ionut Paun si Marius Stefanescu si staff-ul condus de catre Cristiano Bergodi de la Sepsi OSK Sfantu Gheorghe se bucura intr-o fotografie de grup realizata dupa castigarea Cupei Romaniei in urma meciului impotriva celor de la FC Voluntari, desfasurat pe Stadionul Rapid din Bucuresti, joi 19 mai 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Se găsesc scenarii de filme și în Liga 1, iar cel mai nou ar putea fi inspirat din viața lui Nicolae Păun. Mijlocașul central de 23 de ani al lui Sepsi a fost convocat la echipa națională. Până aici nimic ieșit din comun, însă faptul că în urmă cu 13 luni planul lui Păun era să se încheie sezonul și să se facă polițist sau jandarm creează scenariul de film.

Meciul care avea să-i schimbe viața s-a jucat în aprilie 2021. Era partida la care Leo Grozavu l-a debutat în Liga 1, direct în play-off. Jucase până atunci la echipa secundă a lui Sepsi, în Liga 3 și era convins că nu va face carieră în fotbal. Doar că a arătat multă siguranță la debut, iar Grozavu nu l-a mai scos din echipă de atunci. Păun povestește cum a decis să nu se retragă înainte de finalul sezonului, doar pentru că părinții și cei care l-au antrenat au insistat să nu o facă.

Mijlocașul central crede că Edward Iordănescu a fost impresionat de travaliul său și de faptul că a câștigat un trofeu cu Sepsi.

Păun vorbește și despre cum a gestionat momentul în care Gigi Becali a spus public că îl dorește la FCSB.

„Sunt un jucător muncitor. În ultimele 10 partide nu am alergat sub 12 km”

– Cum ai primit această selecție? Te așteptai?
– Aveam foarte mici speranțe. M-a surprins puțin eram emoționat când am fost sunat, dar așteptam că mi-a dat mesaj Ștefănescu și mi-a zis „vezi că te sună și pe tine”.

– Cum a fost acest sezon pentru tine?
– Am avut un început mai slăbuț, împreună cu echipa. Am fost în nota echipei. Dar apoi ne-am redresat cu domnul Bergodi și pot să-l numesc un sezon reușit.

– Cu ce calități crezi că l-ai determinat pe selecționer să te cheme la națională?
– Am jucat multe meciuri și probabil și pentru că am reușit să câștig ceva cu echipa. Dacă nu câștigam Cupa României, dacă nu am fi reușit să terminăm pe primul loc în play-out și rămâneam pe 10-11, nu atrăgeam atenția.

– Crezi că pe lângă performanțele cu echipa, constanța este calitatea ta principală?
– Da. Și sunt un jucător muncitor. Nu mă dau în spate de la muncă. În ultimele 10 partide nu am alergat sub 12 km. Am avut și 12,9 kilometri, la meciul cu Dinamo.

„Nu îmi convenea că nu am făcut nimic și erau doi ani de când am terminat liceul. Așteptam să se termine sezonul și să mă las”

– E adevărat că erai pe punctul să te faci jandarm?
– Da, am avut în cap chestia asta chiar, cu un un an înainte să debutez. Eram la Liga 3 și n-am mai vrut să continui. Nu îmi convenea că nu am făcut nimic și erau doi ani de când am terminat liceul. Au tot insistat cei de la Târgu Secuiesc și cei de la Cluj, unde făcusem junioratul. Au fost mulți oameni care au insistat. Și părinții spuneau să mai stau un an, că e visul meu. Eu eram supărat că făceam antrenament cu echipa mare și jucam în Liga 3. Am stat destul de mult prin preajma Ligii 1. Am jucat și niște amicale și tot mă felicita, dar apoi nimic. Am jucat și fundaș central mai mult, până să debutez. Și probabil și aia a fost problema. Așteptam să se termine sezonul și să mă las sau să mai încerc altundeva.

– De ce jandarm?
– Polițist, jandarm… Nu eram sigur. Asta pentru că am terminat liceul, am luat BAC-ul și aceste meserii îmi era mai ușor mie să le fac. În plus, cred că sunt servicii bune.

Nicolae Păun

– Care a fost meciul ce ți-a schimbat viața?
– Meciul de debut. Toată lumea se aștepta să mă schimbe după 10 min, dar n-a fost așa (râde).

– Atunci erai conștient cât de important este?
– Da, am zis să prind măcar 30 de minute. Eram și foarte emoționat, dar a început, a trecut timpul și nu mai simțeam emoțiile.

– N-ai simțit o mare diferență între Liga 3 și play-off-ul din Liga 1?
– E presiunea mai mare, trebuia să fii mai atent. Apoi viteza de joc. Se juca mult mai rapidă și mult mai organizat. Mie îmi place jocul organizat. Sunt foarte organizat tactic.

Despre transferul la FCSB: „Citeam presa și nu îmi plăcea când era ceva răutăcios. Nu știu dacă a fost ceva oficial sau doar vorbe”

– Ce ți-a spus Grozavu mai ții minte?
– Să am curaj, să nu mă complic, să joc simplu și să fac ce știu. Nu a pus presiune pe mine.

– S-a vorbit mult și despre transferul tău la FCSB. Cum a fost acea perioadă pentru tine?
– La început a fost ceva nou, surprinzător, că toată lumea vorbește despre tine când e vorba de FCSB. Dar toți își dau cu părerea și citeam presa și nu îmi plăcea, când era ceva răutăcios. Apoi n-am mai citit. Gândul meu era la Sepsi. L-am lăsat pe impresar să se ocupe și nu am insistat. Era o echipă bună, un pas înainte, dar nu am insistat neapărat. Mă simt foarte bine la Sepsi. Nici nu știu dacă a fost ceva oficial sau doar vorbe.

– Nu mai mergi la Jandarmerie, mergi la națională. Care e morala poveștii tale?
– Să nu renunți niciodată la visurile tale. Dar asta o spui după ce reușești (râde).

Publicat: 25 05. 2022, 23:36
Actualizat: 26 05. 2022, 11:46