Ionuț Negoiță înstrăinează bunurile clubului Dinamo. Autocarul a fost trecut pe altă firmă, Vasile Turcu susține că același lucru s-a petrecut și cu baza de la Săftica

Înainte de a băga clubul Dinamo în insolvență, actualul patron Ionuț Negoiță a început să treacă activele societății pe alte firme. Autocarul a fost deja înstrăinat, iar printre angajați circulă zvonul – confirmat de fostul acționar Vasile Turcu – că și baza de pregătire de la Săftica și-a schimbat proprietarul din acte! Prin această mișcare, Negoiță ar urmări să se pună la adăpost de un eventual faliment, dacă planul de reorganizare va fi respins.  Oficialii clubului confirmă informațiile legate de înstrăinarea autocarului, dar le neagă pe cele legate de baza de la Săftica.  

SC Dinamo 1948 SA a înaintat către Tribunalul București o cerere prin care solicită intrarea în insolvență. Dacă răspunsul va fi afirmativ, clubul va fi condus de un aAdministrator judiciar, cel care va lua toate hotărârile. Fără semnătura și ștampila acestuia nu se vor putea face tranzacții. Înainte de a lua decizia de a cere insolvența, patronul Negoiță și-a „betonat” însă activele. Prin această mutare, șeful de la RIN s-a asigurat și în privința unui eventual faliment. În cazul în care planul de reorganizare nu va fi un succes, bunurile care aparțin de SC Dinamo 1948 SA vor fi scoase la licitație pentru a se plăti datoriile.


1,8 milioane de euro a plătit SC Dinamo 1948 SA pentru a cumpăra baza de la Săftica


Cei din club au sesizat mutarea lui Negoiță cu mai multe luni în urmă, atunci când au fost schimbate plăcuțele de înmatriculare ale autocarului, numerele de București fiind înlocuite cu unele de Ilfov. Șefii clubului, prin vocea lui Dorin Irimia, purtătorul de cuvânt al lui Dinamo, au recunoscut mișcarea: „Așa este. Autocarul a fost trecut pe o firmă care deține licență de transport persoane. S-a luat această măsură pentru eficientizare”. Firma se numește Confort Business Solutions, cu sediul în Popești- Leoredeni.

Între timp, au apărut zvonuri că la fel s-ar fi procedat și cu baza de la Săftica, care ar fi dispărut de pe lista activelor clubului Dinamo. Vasile Turcu, fost acționar, acuză: „Am informații că, la scurt timp după trimiterea cererii de intrare în insolvență, Ionuț Negoiță a trecut autocarul clubului și baza de la Săftica pe două societăți care îi aparțin dumnealui. Pot să vă spun că terenul de la Săftica a fost cumpărat acum șase ani de la Ministerul de Interne, iar autocarul a fost achiziționat în leasing. Juriștii m-au atenționat că dacă aceste active ar fi trecute pe societăți care nu reprezintă posesiunile dumnealui, este caz penal. Gândiți-vă că acest om a depus cererea de intrare în insolvență la aniversarea a 66 de ani de la înființarea clubului sportiv, un gest pe care îl consider josnic. Este în stare de orice!”. ProSport a cerut punctul de vedere al clubului despre acest subiect, iar Dorin Irimia a negat informațiile: „Baza de la Săftica se află în posesia SC Dinamo 1948 SA”.

Palmaresul este bun imobil și aparține vechii societăți

În martie 2013, Ionuț Negoiță devenea acționarul majoritar al SC Dinamo 1948 SA după ce tânărul om de afaceri a preluat acțiunile lui Dragoș Săvulescu, iar mai apoi, la scurt timp, și pe ale lui Nicolae Badea. După ce a realizat și o majorare de capital social, fratele primarului de la Sectorul 3 al Bucureștiului și-a mărit procentajul acțiunilor la peste 90 %. Restul participației la SC Dinamo 1948 SA este deținut de fosta societate care administra secția de fotbal, CS FC Dinamo (în jur de 5%), cea care și deține palmaresul, culorile și stema echipei de fotbal. Mai este și Cornel Dinu, însă Administratorul delegat are un procent modic, onorific, de 0,04 %.

Dacă palmaresul, culorile și stema au rămas la CS FC Dinamo, în schimb SC Dinamo 1948 SA deține lotul de jucători de la prima echipă, de la „satelit” și de la mai multe grupe de juniori (cele mari, deoarece cele mici sunt trecute pe CS FC Dinamo), autocarul echipei și baza de la Săftica, cea pe care clubul a reușit să o cumpere în urmă cu mai mulți ani.


Conform site-ului Ministerului de Finanțe, firma Confort Business Solutions are ca principal domeniu de activitate „activități de consultanță pentru afaceri și managment”.


Articol realizat de Cătălin MUREȘANU și Cătălin RUSU

Publicat: 22 05. 2014, 21:12
Actualizat: 22 05. 2014, 21:13