Ioan Horoba, președinte Gaz Metan: „Nu înțeleg demersul Consiliul Concurenței, drepturile TV ne asigură 50 la sută din buget”

Președintele clubului Gaz Metan Mediaș, Ioan Horoba, a declarat pentru MEDIAFAX, că nu înțelege motivul investigației declanșate de Consiliul Concurenței asupra modului în care LPF a cedat drepturile TV, precizând că banii primiți asigură 50 la sută din bugetul grupării ardelene.

„Am înțeles că Oficiul Concurenței (n.r. – Consiliul Concurenței) face o anchetă privind cedarea drepturilor de transmitere a meciurilor din Liga I. Nu înțeleg acest demers având în vedere că pentru noi acești bani sunt foarte utili. Sumele din drepturile TV ne asigură 50 la sută din bugetul clubului din acest an, așa că eu, și cred că vorbesc și în numele celorlalți președinți din Liga I, sunt foarte mulțumit”, a spus Horoba.

Oficialul a adăugat că suma totală care revine cluburilor este chiar mai mare decât cea din anii trecuți. „Pot să spun că noi chiar am avut emoții că nu o să vină nimeni să ia drepturile. Dar iată că până la urmă s-a arătat cineva interesat și le-a cumpărat. În plus, suma e chiar mai mare decât cea anterioară pentru că primim și bani din Cupa Ligii”, a explicat Ioan Horoba.

Consiliul Concurenței a declanșat la 30 iulie, în urma unei plângeri, o investigație asupra modului în care Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiției Liga I către firma Intel Sky Broadcast.

„LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfășoară în cadrul competiției Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim «cu plată». Investigația nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF”, afirmă Consiliul Concurenței.

Totodată, Consiliul Concurenței reamintește că a derulat o investigație în urma vânzării de LPF a drepturilor de difuzare pentru perioada 2008-2011 către consorțiul format din SC TV Antena 1 SA și SC RCS&RDS SA. „Investigația s-a finalizat în 2011, prin acceptarea unor angajamente asumate de LPF”, se spune în comunicat.

Potrivit aceluiași comunicat, Consiliul Concurenței este interesat în obținerea de informații și opinii referitoare la această investigație de la agenții economici terți, inclusiv concurenți și clienți ai părților implicate.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.

Televiziunile generaliste Look TV și Transilvania Live (n.r. – care ulterior s-a transformat în Look Plus) au anunțat, pe 2 aprilie, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că au încheiat un memorandum de înțelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I și Cupa Ligii.

În 29 mai, compania de telecomunicații RCS&RDS a anunțat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a depus plângere la Consiliul Concurenței împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, întrucât „vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislației concurenței”.

Până în prezent, compania UPC și platforma sa de satelit, Focus Sat, rețeaua iNES IPTV (care transmite televiziuni prin internet) și Romtelecom au anunțat, prin intermediul unor comunicate de presă, că au semnat acorduri de distribuție cu Intel Sky Broadcast Ltd. pentru transmisia celor două televiziuni Look TV și Look Plus.

Totodată, Look TV și Look Plus au anunțat, într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 14 iulie, că au încheiat „un număr semnificativ de contracte de retransmisie cu distribuitori de servicii de programe audiovizuale”.

Publicat: 11 08. 2014, 15:01
Actualizat: 11 08. 2014, 21:06