INTERVIU | Răducioiu: „E o întrebare bună!”. Cum l-a convins pe Lupescu să vină în România, de ce nu-l lasă Hagi să doarmă și cum gândesc fotbalul unii impresari și părinți

Fost atacant la AC Milan, Espanyol, West Ham United, Stuttgart și Monaco, „șomerul” Florin Răducioiu le cizelează plăcerea fotbaliștilor de la Academia Regal Sport Atletico Madrid să marcheze. Pe bandă rulantă sau goluri rare. Rare și frumoase. Omul care țâșnea cu doi stoperi de lângă el spre poarta adversă vorbește despre anul petrecut ca director tehnic al Academiei Regal Sport Atletico Madrid și despre candidatura lui Ionuț Lupescu la șefia FRF. „Vom reda fotbalul celor care îl iubesc cu adevărat!”. Școlit la juniorii din Ștefan cel Mare, golgheterul României la CM 1994 e unul dintre oamenii care l-au convins pe Ionuț Lupescu să intre în cursă cu Răzvan Burleanu, actualul șef de la FRF.

Florin, a trecut un an de când ești din nou implicat în fotbalul românesc. Un an de când ești directorul tehnic al Academiei Regal Sport Atletico Madrid. Cum l-ai caracteriza?
Întrebarea e bună pentru că tot spuneau unii că am fost șomer în ultimii ani.  Apropos, nu vreau să mai dezvolt diferendul cu Răzvan Burleanu. I-am răspuns și mă opresc aici. Legat de anul petrecut la Academia Regal Sport, a fost unul intens, bogat, promițător.

De ce intens?
Pentru că munca desfasurată la toate grupele a fost una foarte intensă, toți cei implicați arătând un profesionalism care m-a bucurat încă din primele zile petrecute aici. Am comunicat foarte bine atât cu conducerea Academiei, iar condițiile au fost excelente din toate punctele de vedere.

De ce bogat?
A fost un an bogat în performanțe, anul în care Academia a câștigat primele titluri naționale din istoria ei. Cel cu grupa 2002 și cel cu grupa 2004. A fost și câștigarea Cupei României faza pe municipiul București cu grupa 2009, care s-a transferat apoi în bloc la CSA Steaua. Nu în ultimul rând, au fost și cele trei transferuri la FCSB, Robert Ion, Tudor Moldovan, Aurel Pirciu și Ovidiu Perianu, primul făcând parte din lotul lui Nicolae Dică pentru meciul de Cupă de la Sibiu (n.r. – 3-0 pentru Hermannstadt). Am putea pune aici și selecțiile constant pe care le-au avut Radu Dragușin și Luca Florică la loturile naționale.


Florin Răducioiu și Ianis Hagi, în urmă cu cinci ani. Foto: Gabriel Fluerariu – ProSport

De ce promitator?
Aici răspunsul nu poate fi decât unul singur: Academia Regal Sport s-a impus în zona de copii și juniori atât la nivelul Capitalei, cât și la nivel național. Cu o bază de pregătire printre cele mai moderne din București, cu antrenori dedicați mie la sută în munca lor, ea are toate șansele să devină un al doilea experiment reușit dupa cel al Academiei Hagi. Și, crede-mă, nu exagerez deloc! Timpul îmi va da dreptate!

Banul, boală lungă. Și grea!

La venirea la Academia Regal Sport ai spus ca unul din obiectivele tale era si sa faci posibil transferuri ale unor jucatori ai Academiei la cluburi puternice din strainatate.
Corect. Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat până acum, oferte au fost destule, crede-mă! De la bun început m-am întâlnit cu Pochettino la Tottenham, am mers în Italia, în Spania, am făcut multe legături. Astfel, au apărut și ofertele. Dar din diverse motive, și nu vreau să intru în detalii, acestea nu s-au realizat. Cred că mai este mult de lucrat la mentalitate în România începând cu unii impresari și terminând cu unii părinți care nu văd interesul propriului copil, ci gândesc totul prin prisma banilor. Sunt sigur, chiar foarte sigur ca vor veni și aceste transferuri la cluburi mari, deoarece talente sunt în cadrul Academiei.

La Coppa del Mondo, înaintea meciului pierdut în optimi, la lovituri de departajare, contra Irlandei lui Jackye Charlton

Trecem acum la marea bătălie pentru funcția de președinte al FRF. Prietenul tău de-o viată, Ionuț Lupescu, a lăsat locul de top de la UEFA și a revenit în prim-planul fotbalului românesc, candidând împotriva lui Burleanu. Cum comentezi?
Eu am crescut de mic alături de Ionuț, de când eram la Piți Varga la copii și juniorii lui Dinamo – Doamne, ce perioadă a fost! – , apoi la echipa mare a lui Dinamo, Generația de Aur… Tot timpul am fost alături unul de celălalt. Și acum nu putea fi decât la fel. Îl sprijin, cred că am fost printre cei care l-au convins să vină și să se bată ca fotbalul sa redevină fotbal în Romania. Iar faptul că el a plecat de la UEFA, unde era unul dintre manageri, pentru a reveni în fotbalul românesc este sugestiv pentru dedicarea sa.

Va câștiga Lupescu?
Da, cu siguranță! Ionut Lupescu va fi președintele Federației Române de Fotbal.

Esti in echipa lui Lupescu si, in mod normal, vei ramane in stafful federal in cazul castigarii alegerilor. Ce functie speri sa ocupi?
Nu sunt alături de Ionuț pentru vreo funcție, nu fac ceea ce fac pentru așa ceva.

Cum va arata fotbalul romanesc peste 4 ani?
Calificat la Campionatul European și, sper, la Campionatul Mondial. Va fi din nou al iubitorilor de fotbal și al oamenilor care au trăit și trăiesc pentru fotbal.|

Cum va arata Academi Regal Sport Atletico Madrid peste 4 ani?
La fel de profesionist, cu oameni dedicați la fel de mult muncii pe care o fac. Cu atributele acestea, vor fi sigur și performanțe care vor impune Academia, cum am mai spus, printre proiectele cele mai reușite ale fotbalului românesc la nivelul copiilor și juniorilor. Acolo sus, alături de Academia Hagi!

FLORIN VALERIU RĂ‚DUCIOIU
Data și locul nașterii: 17 martie 1970, București
Carieră și performanțe:
Dinamo (1986-1990) – un titlu, o Cupă a României; Bari (1990-1991), Verona (1991-1992), Brescia (1992-1993), AC Milan (1993-1994), Espanyol (1994-1996), West Ham United (1996-1997), Espanyol (1997), VfB Stuttgart (1997-1998), Brescia (1998-2000), Dinamo (2000-2001), AS Monaco (2001-2002), Creteil-Lusitanos (2003-2004);
A marcat 30 de goluri în 84 de meciuri pentru Dinamo, 27 de goluri în 135 de meciuri în primele două ligi din Italia, 19 goluri în 56 de meciuri pentru Espanyol, 2 goluri în 11 meciuri pentru West Ham, 4 goluri în 19 meciuri pentru Stuttgart, 2 goluri în 12 meciuri pentru Monaco, 1 gol în 9 meciuri pentru Creteil;
Semifinalele Cupei Cupelor cu Dinamo (1990), Cupa Campionilor cu AC Milan (1994);
A participat, cu naționala României, la Campionatele Mondiale din 1990 și 1994 și la Campionatul European din 1996; a marcat 21 de goluri în 40 de meciuri pentru prima reprezentativă, cu care a ajuns în „sferturile” Mondialului din 1994, unde a fost și golgheterul echipei (4 goluri).
 

Publicat: 02 03. 2018, 22:46
Actualizat: 02 03. 2018, 23:03