INTERVIU | Alin Toșca, noul fundaș stânga de la Steaua, se ghidează după sfatul lui Gică Hagi: „Cel mai important lucru este să fiu om în adevăratul sens al cuvântului”

Alin Toșca (22 de ani), jucătorul achiziționat de Steaua de la Viitorul pentru a-l înlocui pe Iasmin Latovlevici, și-a împărtășit în ProSport gândurile care-l macină acum, când simte presiunea de a fi ajuns la o echipă campioană, al cărei obiectiv nu e salvarea de la retrogradare, ci calificarea în Liga Campionilor.

Toșca a fost acontat în pauza de iarnă de Steaua, dar a ajuns în Ghencea abia acum. Fundașul stânga revine, de fapt, la echipa sa de suflet, pentru că primul contact cu campioana României l-a avut în 2004, pe când avea doar 12 ani. Toșca a vorbit despre relația sa cu Gică Hagi, dar și despre șansa de fi titular la o echipă precum Steaua.

ProSport: Alin, cum a fost pentru tine sezonul recent încheiat cu Viitorul?
Alin Toșca:
A fost un sezon foarte greu, având în vedere că ne-am luptat în majoritatea timpului pentru evitarea retrogradării. Cea mai mare problemă a fost că ne-am mutat de la Constanța la Chiajna. Nu am beneficiat nici de suportul fanilor, dar până la urmă am reușit să ne îndeplinim obiectivul.

Ce a însemnat pentru tine colaborarea cu Gică Hagi?
A fost o colaborare excelentă, îi mulțumesc pentru șansa pe care mi-a dat-o și pentru tot ceea ce a făcut pentru mine. O să îi mulțumesc cu fiecare ocazie pe care o am. Acum, că ne-am despărțit, îi urez mult succes și îi doresc ca în timp să facă o echipă și mai bună, mergând pe același concept cu jucători tineri.

Care este sfatul cel mai important pe care l-ai primit de la Hagi?
M-a invitat odată la o cafea. Am avut o discuție în care mi-a explicat că e foarte important să fiu o fire prietenoasă și să respect pe toată lumea. Mi-a spus că cel mai important lucru este să fiu om în adevăratul sens al cuvântului cu toată lumea.

„Am avut oferte și de la Steaua, și de la Dinamo

Cum ai început fotbalul și cum ai ajuns la juniorii Stelei?
Am început fotbalul la vârsta de șapte ani, la Clubul Sportiv Școlar din Alexandria. La Steaua am ajuns în 2004. Am participat cu echipa din Alexandria la un turneu la care au fost prezenți reprezentanți atât de la Steaua, cât și de la Dinamo. Oferte au fost din partea ambelor cluburi, dar am ales Steaua.

De ce ai ales Steaua?
Steaua este echipa pe care o susțin din copilărie și a fost visul meu să joc aici.

Ce a urmat apoi?
După anii petrecuti la grupele de juniori am ajuns la Steaua II, unde i-am avut antrenori pe Gheorghe Gigel, Leo Strizu, dar și pe Dumitru Dumitriu pentru o scurtă perioadă de timp. În 2010 am fost împrumutat cu „lotul Urziceni” la Unirea. Am debutat în Liga 1 chiar împotriva Stelei (n.r.- Unirea Urziceni-Steaua 1-0, 11 septembrie 2010).

Acum te întorci la Steaua înt-o altă postură. Cum crezi ca va fi?
Nu va fi ușor penrtru că sunt cu totul alte cerințe. Este mult mai greu să lupți pentru titlul de campioană și să evoluezi în Liga Campionilor. Este și o concurență importantă pentru un post de titular, dar una benefică pentru echipă.

Te bucură faptul că Latovlevici este foarte aproape de o plecare de la Steaua?
Nu m-ar speria concurența cu el. Mă bucur pentru Lato. Dacă pleacă, înseamnă că se duce la mai bine, iar mie mi-ar crește șansele să prind un post de titular.


400.000 de euro este suma plătită de Steaua către Viitorul pentru transferul lui Alin Toșca


Ce le transmiți suporterilor care sunt îngrijorați de plecarea lui Latovlevici?
Voi munci foarte mult, voi da totul pe teren pentru echipă și pentru suporteri, care sunt  de departe cei mai buni din țară.

Cine crezi că va fi noul antrenor al Stelei?
Nu am nicio informație în acest sens, însă îmi doresc să vină un antrenor care să realizeze cel puțin aceleași performanțe fantastice pe care le-a reușit domnul Reghecampf.

Nu vei lucra cu preparatorul fizic Thomas Neubert…
Am auzit că este un preparator fizic foarte bun. Nu pot să spun că posibilitatea de a fi lucrat cu el mi-ar fi dat fiori. Este absolut normal în fotbalul profesionist să te antrenezi din greu și să ai o condiție fizică ireproșabilă.

Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un fundaș lateral modern?
În primul rând trebuie să fie foarte bun pe faza defensivă, să se achite de sarcinile postului de fundaș. Pentru a fi un fundaș lateral de valoare trebuie să faci bine ambele faze. Un „lateral modern” trebuie să fie foarte bun în duelurile unu la unu, să aibă viteză foarte bună și să poată oferi centrări de calitate.

Tu ai vreun model de jucător pe postul tău?
Nu. Am stilul meu pe care încerc să-l îmbunătățesc constant, dar sunt atent la fotbalul mare pentru a încerca să preiau și eu lucrurile bune.

CV

A debutat în Liga 1 cu victorie împotriva Stelei!
Numele și prenumele: Alin Dorinel Toșca
Data și locul nașterii: 14 martie 1992, Alexandria
Debut în Liga 1: 11 septembie 2010, Unirea Urziceni-Steaua: 1-0
Meciuri/goluri în Liga I: 72/0
Meciuri/goluri pentru naționala de tineret: 9/0

Articol realizat de Ovidiu Dumitrescu

 

Publicat: 28 05. 2014, 14:51
Actualizat: 28 05. 2014, 16:15