Gaura de la Casa Fotbalului. FRF va pierde o sumă imensă dacă UEFA acceptă suspendarea licențierii. EXCLUSIV

Dorința cluburilor din Liga 1 de a suspenda procesul de licențere pentru sezonul 2014-2015 nu lovește numai în jucători.

Dacă UEFA va accepta cererea Federației Române de Fotbal, atunci cluburile nu vor mai fi nevoite să își plătească datoriile către fotbaliști, antrenori sau impresari pentru a lua licența. În plus, cu această mutare, chiar FRF, forul care s-a adresat UEFA la solicitarea LPF, poate pierde o sumă foarte importantă de bani.

Astfel, în acest moment, pentru fiecare sezon în care s-a respectat actualul sistem de licențiere, Federația a primit de la Nyon aproximativ un milion de franci elvețieni. Unul dintre șefii din Liga 1 explică situația: „Așa a vrut Mircea Sandu, zici că noi suntem în Olanda, Franța sau Germania. Avem rigorile unor campionate puternice din vest. De exemplu, în Spania, o ligă în care sunt foarte mulți bani, echipele primesc licența chiar dacă au datorii. Noi am dat exemplul lor și am cerut ca formațiile care vor să meargă în cupele europene să fie nevoite să demonstreze că nu au datorii. Atât!” Dar de ce apare numele lui Mircea Sandu în această discuție? Conducătorii care acum cer suspendarea licențierii spun că banii care vin de la UEFA l-au făcut pe fostul președinte FRF să fie atât de riguros în manualul de licențiere.

Condiții mai grele, bani mai mulți

Anual, UEFA acordă o sumă de bani federațiilor în funcție de cerințele pe care cluburile erau nevoite să le respecte. În aceste condiții, țări precum Olanda, Germania, Franța sau Anglia, acolo unde formațiile nu au voie să înregistreze datorii dacă vor să aibă drept de joc, federațiile încasează în jur de un milion de franci elvețieni. Până acum și România era trecută la acest capitol. Remunerația scade în funcție de relaxarea sistemului, unele țări primesc 450.000 de franci, iar cel mai mic barem este de 250.000 de franci, acolo unde obligativitatea licențierii vizează doar formațiile care vor să meargă în cupele europene (exemplul Spania). În acest context, dacă UEFA va accepta cererea FRF, bugetul de la Casa Fotbalului ar putea fi mai sărac cu mai bine de 700.000 de franci elvețieni.

 

UEFA nu se poate opune, dar recomandă să nu fie schimbat sistemul de licențiere în plină desfășurare

Zilele viitoare, FRF așteaptă răspunsul de la Nyon cu privirea la suspendarea licențierii pentru sezonul 2014-2015. Nu este primul schimb de fax-uri pe marginea acestui subiect, în februarie, cei de la federație s-au interesat, la cererea unui club, dacă este posibil să se renunțe la licențiere. Prin vocea lui Andrea Traverso, șeful Departamentului UEFA pentru Licențierea Cluburilor și Fair Play Financiar, răspunsul a fost clar: „Modificările de regulament în acest moment din procesul de licențiere pot submina în mod grav credibilitatea sistemului de licențiere și lasă FRF expusă în fața unor posibile acțiuni în instanță din partea unor cluburi care au aderat deja la regulamentul aflat actualmente în vigoare. De fapt, cluburile care nu aderat până în acest moment la regulamentul de licențiere în vigoare pot beneficia de un avantaj nedrept în urma unei eventuale modificări. Principiul tratamentului echitabil ar fi astfel pus în pericol. Recomandăm FRF cu fermitate să nu își schimbe regulamentul de licențiere”.

Comisia de Licențiere a FRF este plătită din banii UEFA

Mai mult, ProSport a aflat că membrii Comisiei de Licențiere din cadrul FRF sunt plătiți din banii celor de la UEFA. În cazul în care forul de la Nyon va accepta cererea FRF, Viorel Duru (Președintele Comisiei de Licențiere) și colegii acestuia vor rămâne șomeri cel puțin pentru un an, perioadă în care românii au cerut ca procesul de licențiere să fie suspendat. Din această departament fac parte 18 persoane .


3,5 milioane de franci elvețieni a primit FRF în ultimii trei ani de la UEFA în urma sistemului de licențiere.


 

Publicat: 25 03. 2014, 14:48
Actualizat: 26 03. 2014, 00:02