FIFA, lovitură pentru cluburi: restanțele financiare către jucători nu pot fi mai mari de 30 de zile

  • Regulamentul FIFA a suferit mai multe modificări de la 1 martie 2015, cea mai importantă fiind aceea care vizează restanțele financiare ale cluburilor către fotbaliști și către alte cluburi.

Aceste datorii nu se mai pot plăti la 90 de zile, cum se întâmpla până la 1 martie, ci pot fi de maximum 30 de zile. Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România a militat împreună cu FIFPro (Sindicatul Internațional al Fotbaliștilor Profesioniști) pentru adoptarea acestei reguli, ținând cont de ce s-a întâmplat în ultima vreme în fotbalul nostru, cu jucători neplătiți de mai bine de jumătate de an.

Iată ce spune noul articol 12 bis, denumit Datoriile Financiare Restante, din Regulamentul FIFA privind Statutul și Transferul Jucătorului:

1. Cluburile sunt obligate să respecte obligațiile financiare față de jucători și față alte cluburi, conform termenelor prevăzute în contractele încheiate cu jucătorii lor profesioniști și în acordurile de transfer.

2. Orice club care a întârziat o plată datorată cu mai mult de 30 de zile, fără o bază contractuală, poate fi sancționat în conformitate cu alineatul 4 de mai jos.

3. Pentru ca un club să fie considerat ca având datorii restante în sensul prezentului articol, creditorul (jucătorul sau clubul) trebuie să fi notificat în scris clubul debitor aflat în întârziere și să-i fi acordat un termen de cel puțin 10 zile pentru a se conforma obligațiilor financiare.

4. În limitele impuse de competența sa jurisdicțională, Comisia pentru Statutul Jucătorului, Comisia de soluționare a litigiilor și judecătorul unic CSL pot impune următoarele sancțiuni:

  • a) un avertisment
  • b) o mustrare
  • c) o amendă
  • d) interzicerea de a legitima jucători noi, fie la nivel național, fie internațional, pentru una sau două perioade întregi și consecutive de transfer.

5. Sancțiunile prevăzute la aliniatul 4 se pot aplica și cumulativ.

6. O recidivă poate fi considerată ca o circumstaanță agravantă și conduce la o pedeapsă mai severă.
FIFA îndeamnă ca toate asociațiile membre să se asigure imediat că toate cluburile afiliate au luat la cunoștință despre acest articol, care va fi adăugat pe lista prevederilor obligatorii la nivel național și trebuie să fie inclus în regulamentele federațiilor, deci, implicit, și al Federației Române de Fotbal.

Publicat: 03 03. 2015, 22:51
Actualizat: 03 03. 2015, 22:51