FCSB respectă tradiția și câștigă în Bănie. Derby-ul: la pomul lăudat să nu te duci cu sacul! Numai spectacolul din tribune a fost la înălțimea așteptărilor. Cronica meciului Craiova – FCSB 0-1

Cel mai important duel al actualei stagiuni a Ligii I s-a produs în etapa a 9-a în Bănie. Rivalitatea nu era suficientă pentru ca derby-ul CraiovaFCSB să devină sold-out cu mai bine de 3 zile înainte de start. FCSB era în subsolul ierarhiei și nici Craiova nu etala o atmosferă fericită, în ciuda locului ocupat pe podium. Numai că revenirea lui Pițurcă în Bănie a făcut să erupă „Ion Oblemenco”, iar duelul din Bănie a devenit unul care a captat atenția întregii suflări fotbalistice.

Antrenori

Experiența lui Pițurcă este covârșitoare în comparație cu cea a lui Bogdan Argeș Vintilă, dar duelul nu s-a purtat neapărat între băncile tehnice, ci de la distanță, între Piți și Gigi Becali, vechiul prieten, care face echipa și schimbările la echipa lui, una care nu mai are nicio legătură cu Steaua la care a evoluat și a antrenat Pițurcă.

Absențe

Craiova nu a putut miza pe cei mai buni jucători ai săi, căpitanul Nicușor Bancu și golgheterul Elvir Koljic, în timp ce FCSB nu i-a avut pe Dennis Man și Harlem Gnohere. Ca și importanță, s-ar putea spune că lipsurile au fost egale, dar lotul oaspeților pare mai solid ca valoare, ca și cotă, în ciuda locului ocupat în clasament.

Juniori

Craiova are numai un junior de prim 11, Vali Mihăilă. Piți a surprins în formula de start cu un debutant, Luis Nițu, dar înlocuirea lui era iminentă. De fapt, au fost doi debutanți ai Craiovei pe noul stadion: Nițu și Ivan. În schimb, FCSB, chiar și fără Dennis Man, a aliniat juniori cu potențial de tot meciul. Florinel Coman era în forma care l-a transferat de la Viitorul la FCSB pe 2 milioane de euro, Oaidă s-a înfipt definit în primul 11, în timp ce Moruțan, om de 1 milion, a luat loc pe bancă.

Atmosfera

Craiova este o oază în Liga I deja de câțiva ani, surclasându-și adversarele la capitolul suporteri. Nici Dinamo, de când nu mai contează în campionat, nu mai este o rivală de nivelul Științei în tribune. FCSB nu e Steaua, așa spune și justiția și suporterii, care au părăsit echipa lui Becali, așa că oaspeții nu au putut oferi o replică pe măsura rivalității. 30.000 de suflete s-au dezlănțuit înainte de startul meciului, arena umplându-se ca pe vremuri, cu destul timp înainte de primul fluier.

Coregrafia a fost fenomenală, nu numai cea a Peluzei Nord, ci și cea de pe întreg stadionul. Pe ritmul „Odei Bucuriei” a lui Beethoven, care a răsunat emoționant pe OZN-ul din Bănie, fâșii albastre și argintii s-au înălțat, tribuna a doua a afișat „Știința 1948″, iar la Peluza Nord mesajul coregrafiei a fost „Cine a avut norocul de prieteni buni să dea, cine știe ce-i iubirea, lângă noi, cântând, să stea”. De altfel, tot stadionul a fost o galerie la acest meci, unul de istorie pentru Craiova, ca atmosferă. Înaintea meciului, un bilet la „negru” ajunsese și la 300 de lei.

Prima repriză

Atmosfera din tribune a captat partida, ce se întâmpla pe teren rămânând o perioadă în plan secundar. FCSB a avut posesia, a câștigat duelurile directe, nearâtând deloc precum echipa umilită de atâtea ori în acest sezon. Piți a jucat cu Ivan vârf împins, arătând că a vizat contraatacul, nu inițiativa, așa cum se întâmpla pe vremea Papură. Coman a fost în prim-plan. Mai întât cu un galben, pentru simulare în careul advers, apoi, la prima ocazie a meciului, soldată cu corner. Galbene au venit și pentru olteni, două pentru jucători, unul pentru antrenorul devenit secund, Papură. Cel pe mandatul căruia Craiova a arătat mult mai bine, apropo. Nicio echipă, chiar și AEK Atena, nu a confiscat mingea în Bănie în acest sezon, așa cum a făcut FCSB. Pițurcă a schimbat repede, dar a trimis tot un jucător de viteză, Bărbuț, pe același calapod cu Ivan și Mihăilă, confirmând că antrenorul s-a temut de acest debut și a preferat contraatacul, dar nici de contre n-au fost capabili elevii săi.

Absența lui Bancu s-a observat la gazde, în timp ce prezența lui Florin Tănase în preajma lui Pintilii a asigurat un control superior roș-albaștrilor. Cea mai mare ocazie a primei reprize a venit pe final. Hora n-a fost inspirat la o finalizare la care orice atacant cu pretenții deschidea scorul. După prima repriză, toată lumea se întreba ce au făcut craiovenii în cele 3 antrenamente zilnice cu Pițurcă, că fotbal n-au arătat defel. Determinare au avut, dar așa haotic nu au jucat de ani buni, indiferent de antrenor. Dacă oltenii jucau în halul acesta cu Papură, acesta nu mai ieșea nici de la vestiare!

Partea secundă

Prima dată când Craiova a ajuns în careul advers a fost în debutul reprizei secunde, pe contraatacul lui Mihăilă, purtat bine, finalizat prost. Oricum, Craiova a echilibrat jocul, revendicând repriza a doua. Și a cerut și ea un penalty, prin Ivan, dar Kovacs n-a reacționat. Oltenii au dominat, dar n-au avut ocazii, în timp ce oaspeții n-au mai fost la nivelul primei părți, după ieșirea lui Pintilii.
Concluzia: fiecare echipă a controlat câte o repriză, dar amândouă au contribuit la un joc modest, mult sub așteptările derby-ului. Cum ar zice Mitică Dragomir, din cele două echipe nu faci un adversar redutabil pentru CFR Cluj!

Finalul

Când toată lumea se aștepta să se termine chinul unui meci fad, FCSB a dat lovitura, așa cum face mereu în Bănie. Pigliacelli a scăpat „săpunul” la un șut fără potențial, iar Tsomou a profitat și a punctat decisiv. FCSB câștigă în Bănie, ca de obicei, iar Pițurcă pierde în fața lui Gigi Becali, la primul duel direct. După cum a făcut echipa și după cum a jucat aceasta, Piți a părut că vrea „s-o dea la pace” cu rivalii, fiind mulțumit cu egalul, dar n-a obținut nimic. Încă o dată: dacă Papură juca și pierdea astfel, nu i se cerea numai demisia!


Universitatea Craiova – FCSB 0-1
Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 30.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Martic, Kelic, Acka, Vătăjelu – Ivanov, Cicâldău, Mateiu – L. Nițu (19 Bărbuț 82 M. Roman), Ivan, Mihăilă. Antrenor: Victor Pițurcă. Rezerve: A. Marinescu – Bălașa, Mățel, Baiaram, M. Roman, Qaka.
FCSB: Bălgrădean – Crețu, Planic, I. Cristea, Panțâru – Oaidă, Pintilii (46 Ov. Popescu), Fl. Tănase – Ad. Popa (71 Moruțan), Hora (63 Tsoumou), Fl. Coman. Antrenor: Bogdan Argeș Vintilă. Rezerve: Niga – Moutinho, Vână, Chorbadzhiyski.
Arbitru: Istvan Kovacs. Asistenți: Vasile Marinescu, Ovidiu Artene.

 

Publicat: 15 09. 2019, 23:16
Actualizat: 15 09. 2019, 23:23