EXCLUSIV | O glorie din Ghencea, analiză-șoc înainte de derby: „Au dispărut banii negri, iar fotbalul e mai slab! E păcat că s-a ajuns într-un asemenea stadiu”

Dorin Goian este unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai echipei care a jucat pe stadionul din Ghencea în epoca modernă a fotbalului românesc. Cu 60 de selecții strânse, fundașul central care s-a remarcat grație unor goluri extrem de importante marcate – vezi Middlesbrough sau meciul cu Olanda al naționalei din 2007 – a fost tot timpul și un om care a spus lucrurilor pe nume. În a treia parte a interviurilor pe care ProSport le-a realizat cu frații Goian, Dorin face o analiză dură fotbalului din România și explică de ce nu se poate încă adapta la noua denumire a echipei lui Gigi Becali.

Ca mulți dintre microbiștii români, „Goe” este și el ușor bulversat când vine vorba de disputa FCSB-Steaua, în ciuda unor verdicte extrem de clare ale judecătorilor. „Că e FCSB, că e CSA, eu țin cu echipa în roșu și albastru”, spune acesta când îl întrebăm de derby-ul din această seară. „Cu siguranță îmi voi dori să câștige FCSB. Sunt acolo niște oameni cu care am lucrat, cu Gigi Becali, așa cum e el, au mai rămas niște reminiscențe de sentimente și în suflet. Și, oricum, mai bine țin cu roș-albastru decât cu roșu și alb”, spune fostul fotbalist pe un ton serios.

Cum a spart cuplul de aur

Transferul său la Steaua, făcut la începutul lui 2005, a fost învăluit în mister. S-a scris că Dumitru Sechelariu, cel care patrona FCM Bacău, l-ar fi pierdut pe Goian la o partidă de poker. Aspect total neinteresant pentru fotbalist, care avea un singur vis și nu-i păsa cum și-l împlinește. „Visul oricărui jucător era de a juca pentru cea mai frumoasă și iubită echipă din țară la acea vreme. Spre norocul meu, eu am reușit să-mi îndeplinesc visul și să ajung la Steaua. Am auzit și eu povestea cu poker-ul, dar nu m-a interesat prea mult acest aspect. M-a interesat parcursul meu profesional. Drept vorbind, avusesem un an foarte bun la FCM Bacău, și faptul că am reușit transferul a fost un pas înainte. Am pus condițiile mele. Mi s-au acceptat. Am venit pe un salariu mai mare. Alte detalii care nu țin de partea sportivă, nu m-au interesat”, spune acum fostul fundaș care a ajuns la 38 de ani.

Adaptarea a fost crâncenă, însă, pentru că pe lângă aclimatizarea la atmosfera de București în față avea și un zid pe care aproape niciun atacant din România nu-l putea trece: cuplul Rădoi – Ghionea. „Am tras cu dinții de acea șansă. Era greu în perioada respectivă să te impui în acea echipă. Fundași centrali erau Rădoi și Ghionea, cel mai bun cuplu de fundași centrali din țară. Primeau cele mai puține goluri, era foarte greu să intru în echipă.

Mi-a luat vreo două luni de zile să mă adaptez la viața de București, la antrenamente, la presiune. M-am antrenat foarte bine. Când mi s-a ivit ocazia, am profitat de ea. Mi-am dorit mult să nu mai ies acolo”, spune fundașul ce a câștigat 4 trofee cu Steaua.

Banii negri au fost motorul fotbalului

Dorin Goian deplânge starea actuală a fotbalului românesc, dar susține că, în vremea de glorie de la mijlocul anilor 2000, combustibilul din care Liga 1 se hrănea erau banii negri pe care patronii își permiteau să-i bage. Acum, susține el, sportul a ajuns la mâna autorităților, iar în acest fel orașele mari au avut de pierdut la nivel fotbalistic. „Principala problemă este lipsa investitorilor și a investițiilor. Înainte, vorbeam de un campionat în care cel puțin patru echipe se băteau la titlu: Steaua, Rapid, Dinamo, CFR Cluj. Mai era un Poli Timișoara, mai în trecut un FC Național. Plus că fiecare oraș mare avea o echipă: Bacău, Piatra Neamț, Pitești, Bistrița. Ok, poate acum intrăm în altă discuție și poate să mai făceau nenorociri, poate așa era, dar alea erau vremurile. Însă fiecare oraș important avea o echipă, deplasările erau grele. Păi când juca Steaua sau Dinamo umplea orice stadion.

Nici banii nu mai sunt cum erau, investitorii lipsesc cu desăvârșire. Înainte se făceau mulți bani negri, dar acum transparența e totală și nu-și mai riscă nimeni libertatea. Nici profiturile nu mai sunt ca înainte, nu mai există patroni care să vină cu o echipă în jurul ui. Vedem tot mai multe echipe susținute de primării și consiliile locale. Sunt orășele în Liga 1 cu patru-cinci sute de suporteri maximum în tribună. E trist”, conchide Goian.

Acesta a analizat și derby-ul din această seară și e dezamăgit de atmosfera din jurul lui, mai ales că pe vremea când era jucător asemenea confruntări se desfășurau cu casa închisă.

Eu nu mai văd un derby, dar nu neapărat prin prisma disputei FCSB – Steaua. Ci pentru că stadionul nu mai este plin la un astfel de joc și că nivelul fotbalului a scăzut în ultimii ani. Și e păcat că Unicul Derby al României a ajuns într-un stadiu de așa natură. Ținând cont de forma sportivă din ultimele partide, cred că Steaua se va impune, dar o va face la un gol diferență: 1-0 sau 2-1”, a pronosticat actualul antrenor al Bucovinei Suceava pentru cititorii ProSport.

Cele mai importante momente în cariera stelistă a lui Goian:

  1. Câștigarea campionatului în 2006, pentru că în 2005 am participat puțin. La cel din 2006 am jucat în aproape toate meciurile titular, am avut evoluții bune, am marcat câteva goluri importante.
    2. Prima calificare în grupele Champions League cu Steaua, acel meci cu Standard Liege.
    3. Îmi aduc aminte cu drag, și ca un moment special, calificarea cu Rapid. La acea dublă am simțit cea mai mare presiune din toată cariera mea. După ce ne-am calificat a fost și o mare refulare pozitivă pentru că, practic, am reușit să ne calificăm dintr-o dublă cu un adversar bun. A fost imensă presiunea, în special pe umerii jucătorilor.
Publicat: 05 10. 2019, 12:23
Actualizat: 05 10. 2019, 14:13