EXCLUSIV | Ema Dolha și marea problemă a tinerilor fotbaliști români: „La Bistrița era noapte, dar noi continuam să ne antrenăm la lumina unei fabrici. Acum…”. Mentalitatea care trebuie schimbată urgent

  • Emilian Dolha (39 de ani), actual antrenor de portari, și-a prezentat, în cadrul emisiunii ProSport LIVE, percepția despre felul în care unii fotbaliști români aleg, în prezent, să-și petreacă timpul liber după antrenamente.

Fostul goalkeeper de la Rapid și Dinamo consideră că mai mulți jucători tineri plini de calități pedalează în gol în carieră și din cauza modului superficial cu care-și tratează meseria. Într-un tablou mai larg care înfățișează regresul sau felul în care bat pasul pe loc o serie de talente ale României, cel mai bun portar din Polonia din 2006 pune în cap de listă, drept principală explicație, superficialitatea pe care aceștia o afișează în pregătire. Pe scurt, foarte puțini sportivi de azi aleg să-și rupă o bucățică din timpul liber pentru a mai investi tot în ei. 

„Înainte de anii 2000 nu exista internet, nu exista nimic. Nu existau telefoane mobile, aveam dorința, tot timpul, de a ne antrena, de a munci foarte, foarte mult. Țin minte că la Bistrița eram o generație destul de ok și ne antrenam la lumina de la fabrica de electrică. Deci era noapte și noi continuam să ne antrenăm”, face Dolha o incursiune prin orașul în care a debutat în primul eșalon. „Acum, ei termină antrenamentul și sunt pe telefoanele mobile. În secunda doi sunt pe telefoanele mobile, pe Instagram, pe Facebook. Au alte preocupări”, mai spune, zâmbind la cutie, Ema Dolha, ultima dată antrenor de portari la Sepsi Sfântu Gheorghe.

Singurul portar român care a evoluat în campiontul Rusiei consideră că automulțumirea e o boală gravă a sportivului român. Una care macină și distruge. Una care taie orice elan de dezvoltare profesională. Iar când în context intervin factori care-l pot destabiliza din punct de vedere emoțional pe fotbalist, căderea survine firesc.

„Trebuie să faci o mișcare de un milion de ori la antrenamente pentru a spera că-ți iese în meci”

„Dacă nu ești preocupat și dedicat meseriei acesteia, sută la sută, în fiecare zi,  nu se poate! Nu se poate să spui că m-am antrenat azi bine și mâine nu. Tu trebuie să faci o mișcare de un milion de ori la antrenament ca să speri că la meci îți iese, pentru că la meci e invers, spațiile se dilată sau se comprimă, exact invers de ce ai tu nevoie și atunci intervine presiunea, factorii, publicul, presa, patronul și așa mai departe. O presiune artificială, care ți-e indusă, dar aceasta este societatea în care trăim”, conchide Dolha, referindu-se subtil atât la eroarea lui Andrei Vlad, portarul FCSB-ului, în meciul cu Rapid Viena, de joi, 2-1, cât și la scăderea încrederii unor jucători care nu rezistă cazanului de presiune exercitat de finanțatorii care pretind că știu la centimă toate secretele oricărui post dintr-un prim 11.

Născut pe 3 noiembrie 1979, Dolha (1,96 m) a jucat la Gloria Bistrița (1996-1999), Rapid (2000-2006), Wisla Cracovia (2006-2007), Lech Poznan (2007-2008), Dinamo (2008-2011), Fakel Voronesh (2011-2012), Gloria Bistrița (2012-2013) și U Cluj (2013-2015). A îmbrăcat tricoul naționalei de două ori. A fost campion cu Rapid în 2003 și câștigător al Cupei cu trupa din Giulești în 2002 și 2006. În 2002 și 2003 a cucerit cu gruparea lui Mircea Rednic Supercupa României.

 

Publicat: 03 09. 2018, 18:06
Actualizat: 03 09. 2018, 18:24