EXCLUSIV | „Are parametri formidabili, e cel mai creativ pasator, merită toată atenția”. Iftime îl laudă pe Moruțan, dar trage și semnalul de alarmă: „Dacă vedeți ce cărți a citit, vă apucă râsul”

Olimpiu Moruțan (19 ani) e văzut de Gigi Becali drept următorul Gică Hagi al fotbalului românesc. În timp ce finanțatorul FCSB se grăbește cu presupuneri și declarații pompoase, un alt conducător, Valeriu Iftime, atrage atenția asupra detaliilor importante din dezvoltarea tânărului mijlocaș ofensiv.

Iftime, care a fost ca un tată pentru Moruțan în perioada petrecută de Olimpiu în Moldova, e conștient de calitățile incontestabile pe care le are fotbalistul în schimbul căruia a primit un milion de euro, dar, în același timp, știe că riscul e destul de mare. Ca Moruțan au mai fost și alții și s-au pierdut, iar Iftime scoate în evidență rolul educației în fotbalul modern: „Moruțan are niște parametri formidabili la 19 ani. E poate cel mai creativ pasator și în același timp titular la echipa de pe primul loc. El este jucătorul care merită toată atenția. Când se văd în revistele astea și pe toate ecranele de televiziune se vorbește despre ei, mai apare și o iubire pasageră, se duc în gol. Sper să nu se întâmple așa. Contează anturajul! Noi ne-am ocupat foarte puțin de școala fotbaliștilor, de echilibrul lor. Am fost și eu la academia lui Rennes, la încă una în Anglia, iar școala până la 18 ani e școală! Nu-i omoară cu teza la matematică, dar încearcă să le sedimenteze niște cunoștințe cu privire la viață, de cultură generală. Dacă vă uitați care este programul unui fotbalist, cum este Moruțan, și căutați să vedeți cam ce cărți a citit până la vârsta asta, te apucă râsul. Sunt lucruri esențiale”, a spus Valeriu Iftime, în cadrul emisiunii ProSport Live.

Moruțan, absent de la BAC

În urmă cu câteva luni, Moruțan a refuzat să se prezinte la examenul de bacalaureat, iar decizia nu i-a picat bine lui Iftime:: „Nu s-a prezentat la BAC, asta mă deranjează. Este o bilă neagră pentru el. După mine, la un astfel de examen trebuie să mergi, apoi vezi dacă ești capabil să-l iei sau nu. Trebuia să fie acolo. Și eu am dat multe examene la viața mea și știu ce înseamnă. Cu trei săptămâni înainte de BAC i-am spus să-și ia un profesor și să lase cantonamentul FCSB-ului, că el are timp să demonstreze care îi este valoarea. Dar se știe care este valoarea lui Moruțan … Asta a fost părerea mea.

El este încă în contact cu școala, dar în toamnă sau la anul nu știu daca îi va mai sta capul la carte, nu știu dacă va mai putea recupera ce a pierdut acum. Ce se întâmplă dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva cu el și va trebui să renunțe la fotbal? Ce va face? Ajunge șofer de TIR? Noi, cei care mai știm câte ceva din viață, ar trebui să insistăm pentru educația acestor copii. Trebuie să citească, să caute informații, să-i modelăm, nu să le băgăm în cap numai fotbal. În condițiile astea, fără carte, te lasă și femeia pe care ai avut-o atunci când ai fost fotbalist.

Nu știu cum stă cu engleza, dar cred că știe să ceara o bere (râde). Asta se învață și din auzite…”, spunea finanțatorul lui FC Botoșani, în vara acestui an, pentru Digi Sport.

 

Publicat: 14 10. 2018, 10:02
Actualizat: 14 10. 2018, 10:03