Eric îl avertizează pe Reghe asupra a ce-l așteaptă în Arabia: „Sunt reguli foarte stricte. N-am mai întâlnit așa ceva”

  • Arabia Saudită este țara unde regulile Islamului sunt păstrate cu cea mai mare strictețe.
  • Eric de Oliveira, fostul jucător al echipelor Gaz Metan Mediaș și Pandurii Târgu-Jiu, acum la Al Ahli, îl pregătește pe Laurențiu Reghecampf pentru ce înseamnă viața în Orientul Mijlociu.
  • Brazilianul îl avertizează pe fostul antrenor al Stelei că trebuie să aibă grijă ce mănâncă, dar și cum privește femeile sau unde se fotografiază.


Arabia Saudită nu înseamnă doar petro-dolari. Cea mai mare țară din Peninsula Arabă este și cea mai strictă din punct de vedere religios. Coranul, Cartea Sfântă a Islamului, este considerată chiar Constituția țării, condusă în baza Legii Islamice. Orice străin care ajunge în Arabia Saudită trebuie să știe câteva reguli clare care nu pot fi încălcate, dacă nu vrea ca localinicii să considere că sfidează credința musulmană.

Eric de Oliveira, fostul mijlocaș al Pandurilor, care joacă din iarnă în Arabia Saudită, la Al Ahli, a fost șocat la primul impact cu unele reguli. „Sunt multe lucruri interzise aici. Cel mai ciudat mi s-a părut că fiecare trebuie să facă duș singur după antrenament și după meci. Colegii nu au voie să se vadă la duș unul pe altul. Nu mai întâlnisem așa ceva”, a povestit Eric.

„N-ai voie să te uiți după femei”

Reghecampf trebuie să știe că femeilor li se impun anumite norme de comportament, dacă vrea să-și ducă soția în Arabia Saudită. Legile islamice spun că o femeie nu poate circula neînsoțită și trebuie să fie acoperită, chiar dacă nu este musulmană, atunci când iese în public.

De asemenea, persoanele de sex feminin nu pot conduce mașini și nu au voie pe stadioane, astfel încât soția fostului antrenor al Stelei va fi nevoită să vadă toate meciurile la televizor. „Femeile nu pot veni la meciuri. Nu pot merge nici la plajă. Sunt reguli stricte în privința femeilor”, îi transmite Eric lui Reghecampf.

Și tehnicianul trebuie să aibă grijă cum relaționează cu sexul frumos. „Bărbații nu au voie să se uite după femei”, mai spune Eric.

Fără fotografii cu fanii

Fostul antrenor al Stelei trebuie să aibă grijă și ce postează pe profilul de Facebook. Fotografiile cu fanii, obișnuite în Europa, pot aduce amenzi în Arabia Saudită. Fotografierea clădirilor guvernamentale sau a palatelor regale sunt interzise, precum și fotografiile în locuri publice luând în cadru cetățeni arabi, îndeosebi femei și copii. Toate aceste detalii fac parte din recomandările Ministerului de Externe pentru cei care se deplasează în Arabia Saudită.

Laurențiu Reghecampf se poza des cu fanii Stelei, mai ales cu cei mai mici. Foto: Dan Tăuțan

Reghe trebuie să știe și că nu are voie să programeze antrenamentele echipei Al Hilal în intervarul orar al celor cinci rugăciuni zilnice, obligatorii pentru orice musulman, și că îi este interzis consumul sau transportul de carne de porc și alcool. De asemenea, Reghe nu poate rupe contractul cu Al Hilal. În Arabia Saudită, cei care părăsesc locul de muncă pentru a trece la o altă companie, fără a respecta procedurile impuse de legislația muncii, sunt amendați. Legislația arabă nu permite nici practicarea altei religii decât islamismul, în locurile publice. „Există hoteluri și spații pentru străini, iar acolo este mai multă libertate”, îl mai liniștește însă Eric de Oliveira pe tehnician.

Amenințarea teroristă

Arabia Saudită este o țară recunoscută pentru prezența grupurilor de extremiști islamici, membri ai organizației teroriste Al Qaeda. Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, românii care călătoresc în această țară sunt avertizați să se ferească de un posibil atac terorist. „Recomandă cetățenilor români să evite locurile publice și hotelurile care nu prezintă un sistem de protecție adecvat. Principalul factor de risc îl reprezintă prezența membrilor Al Qaeda, care continuă să acționeze pe teritoriul regatului”, scrie în recomandările de pe site-ul mae.ro.

King Fahd International Stadium din Riad, Arabia Saudita, este stadionul unde viitoarea echipă a lui Laurențiu Reghecampf, Al Hilal, își dispută meciurile de pe teren propriu. Foto: info-stades.fr

600 de dolari este salariul minim în Arabia Saudită, convertit în riali, moneda locală

7 milioane de euro este salariul pe care Reghecampf îl va câștiga în doi ani, pe banca lui Al Hilal

25 de milioane de musulmani trăiesc în Arabia Saudită, 97 la sută din populație

 

Publicat: 28 05. 2014, 10:19
Actualizat: 28 05. 2014, 10:20