După Steaua și Dinamo, a venit rândul Rapidului să intre sub aripa USL. Cine va fi adevăratul patron al giuleștenilor

Azi sau mâine cele două părți ar putea semna actele prin care Copos va ceda acțiunile Rapidului către Cristescu și Zamfir.

Vineri după amiaza, www.prosport.ro a anunțat că Rapid este foarte aproape să fie vândut către Nicolae Cristescu. Tot atunci, am anunțat că astăzi vom reveni cu amănunte spectaculoase din culisele negocierilor. Unul dintre ele este acela că George Copos nu a negociat doar cu Nicolae Cristescu, om de afaceri, mason și suporter cunoscut al Rapidului în anumite cercuri. La discuții a mai asistat un personaj al cărui nume este Adrian Zamfir, om de afaceri cu puternice influențe în lumea politicii. Pe scurt, Zamfir este un apropiat al primului ministru Victor Ponta, deci și al PSD. În continuare, culisele discuțiilor dintre cei trei și la ce pot spera fanii giuleșteni de acum înainte.

Copos: „Win-win!”

Nicolae Cristescu a negociat cu George Copos și s-a ajuns deja la un acord de preluarea a clubului, singurul impediment fiind un credit de 1,1 milioane de euro la CEC Bank pe care noi investirori nu vor să-l plătească. Inițial, Copos i-a transmis lui Cristescu că va renunța la recuperarea creditelor pe care clubul le-a făcut la bancă, în valoare de 3,9 milioane de euro, și le va achita prin firmele sale. După câteva zile, patronul rapidist s-a răzgândit și a venit cu o nouă propunere: „Ne cu­noaș­tem de foarte mult timp, eu propun să facem win-win (în limbajul afaceriștilor, o propunere în care ambele părți câștigă) și să plătim fiecare jumătate din creditele de la bancă”.

500.000 de euro pentru jucători

Cristescu nu a fost de acord și i-a spus că preia clubul cu datoriile la ANAF și la jucători. Într-un final, vineri s-a ajuns la o înțelegere: Copos va achita creditul de 1,8 milioane de euro, iar Cristescu și asociatul său îl vor plăti pe cel de 1,1 milioane de euro. Noii investori au pregătit 500.000 de euro pentru plata salariilor jucătorilor, imediat după ce se vor semna actele de preluare a Rapidului. „Contractul s-a întocmit încă de vineri, însă este un credit pe care ar trebuie să îl preia George Copos. Este datoria lui până la urmă și cred că-l va prelua, așa cum a renunțat și la alte pretenții mai mari. Eu voi prelua Rapidul cu datoriile către stat și către jucători”, a spus Cristescu pentru Digi Sport. În total, Cristescu și Zamfir ar cheltui în jur de 6 milioane de euro!

Adrian Zamfir, adevăratul patron|

Dacă în toate discuțiile de până acum a apărut doar numele Nicolae Cristescu, în preluarea Rapidului mai este implicat și un alt om de afaceri, Adrian Zamfir, care va fi de fapt cel care va susține financiar echipa.  Informațiile despre viitorul patron al Rapidului sunt destul de puține. Surse autorizate susțin că Adrian Zamfir ar fi un apropiat al prim-ministrului, Victor Ponta, și, totodată, un protejat al greilor din Partidul Social Democrat, Viorel Hrebenciuc sau Ion Iliescu.

Liga PSD?

Social-democrații s-au implicat serios în fotbal și deja controlează cele mai importante echipe. După condamnarea lui Gigi Becali, Viorel Hrebenciuc se ocupă de destinele Stelei, iar Dinamo a fost preluată de Ionuț Negoiță, al cărui frate, Robert, a câștigat Primăria Sectorului 3 din partea USL (PSD). Urmează ca și Rapidul să intre în sfera de influență politică a PSD-ului, după ce, în „era Copos” clubul a fost „sub aripa” Partidului Conservator, cel în care „a activat” omul de afaceri. În afară de cele trei echipe mari din București, Petrolul Ploiești, Pandurii Tg-Jiu și Astra Giurgiu au primit sponsorizări importante din partea autorităților locale social-democrate.


Influența politică în Liga I
Echipă     influența politică

Steaua     USL (PSD)
Dinamo    USL (PSD)
Petrolul    USL (PSD)
Pandurii    USL (PSD)
Astra    USL (PSD)
FC Vaslui    neutră
CFR Cluj    neutră
GAZ Metan    neutră
FC Brașov    neutră
Corona Brașov    PDL
Ceahlăul    PDL
Oțelul     USL (PNL)
Săgeata     USL (PSD)
FC Botoșani    USL (PSD)
Viitorul     neutră
Timișoara    USL (PNL)


Publicat: 10 06. 2013, 09:32
Actualizat: 11 06. 2013, 20:30