Din 2012 așteaptă România acest moment. Steaua și Astra au transformat visul în realitate. Cum arată topul coeficienților UEFA

România este pe locul 15 în clasamentul coeficienților UEFA. Acest loc ne asigură două echipe în preliminariile Ligii Campionilor, dar un parcurs excepțional în Europa League ar putea însemna ca în sezonul 2016-2017 să avem o echipă direct în grupele Ligii Campionilor. Obiectivul realist e însă menținerea locului actual.

La începutul acestui sezon, România ocupa locul 18 în clasamentul coeficienților. Asta însemna că doar campioana din sezonul trecut avea acces pe tabloul preliminariilor din Liga Campionilor, dar abia în al doilea tur al preliminariilor. Astfel că accederea în grupele celei mai importante competiții europene se făcea după trei duble manșe eliminatorii. Din păcate, Steaua a fost eliminată în playoff-ul Ligii, dar acest lucru i-a adus o calificare automată în grupele Europa League. În paralel, Astra a reușit să treacă de Slovan Liberec și de Lyon pentru a ajunge în aceeași competiție în care a ajuns Steaua. Din păcate, Petrolul și CFR Cluj nu au reușit să ajungă în această fază a competiției, iar absența lor va trage în jos coeficientul din acest sezon. Asta pentru că orice punct obținut de una dintre echipele românești prezente în acest moment în competițiile europene se va împărți la numărul de echipe calificate pe care l-a avut la startul sezonului, adică la patru. 

Totuși, poziția pe care România o ocupă acum, 15, vine cu anumite beneficii față de sezonul actual. Dacă vom reuși să ne păstrăm poziția, în sezonul 2016-2017 vom avea două echipe care vor putea intra în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor. Campioana ar juca un tur preliminar și un playoff, în care ar întâlni echipe mai slab cotate, în timp ce locul doi ar juca un tur preliminar și un playoff, cu mențiunea că în faza premergătoare grupelor ar putea întâlni echipe din țările puternice care nu au câștigat campionatul cu un sezon înainte. 

Rolul Astrei este foarte important

Pentru a ne păstra poziția, Astra și Steaua trebuie să aibă un parcurs foarte bun în grupe și măcar una dintre ele să meargă mai departe. Presiunea nu este foarte mare având în vedere că în spatele nostru se află Austria, care mai are în competiție o echipă din totalul de patru care au fost la start, Cipru, care mai are două echipe din cinci, Croația, care se află în aceeași situație ca a noastră și Israel care nu mai are în cupele europene nicio echipă. În acest punct al discuției, rolul Astrei este foarte important pentru că giurgiuvenii sunt în grupă cu Dinamo Zagreb și Salzburg. În cazul în care, Astra merge mai departe iar una dintre cele două echipe va fi eliminată, România își cimentează mai bine locul 15 pe care îl ocupă în prezent. 

INFO: Sezonul 2012-2013 e ultimul în care Liga 1 a avut două reprezentante în preliminariile Champions League. Dacă România își va păstra actualul loc din clasamentul coeficienților, în 2016 vom trimite din nou două formații în cea mai tare competiție intercluburi

În cazul unui sezon cu adevărat excepționat făcut de Astra și Steaua, România poate spera că va urca în clasamentul coeficienților până pe locul 13, ceea ce ar însemna prezența directă a unei echipe în grupele Ligii Campionilor și a locului doi în turul 3 preliminar. Dar misiunea este foarte grea. În acest moment, locul 13 este ocupat de Grecia, care are patru echipe calificate în grupele celor două competiții, în timp ce locul 14 aparține Cehiei, care mai are o singură echipă, Sparta Praga. Cele două țări au un avans considerabil în fața noastră, iar Steaua și Astra ar trebui să obțină cu cel puțin 12 puncte mai mult decât reușesc echipele din țările menționate anterior pentru a spera la acest loc. 

Grupa Stelei în Europa League

  • Dinamo Kiev
  • Steaua
  • Aalborg
  • Rio Ave

Grupa Astrei în Europa League

  • Salzburg
  • Celtic
  • Astra
  • Dinamo Zagreb

Cum se punctează

Clasamentul coeficienților nu este unul care să se calculeze ușor. Pentru a fi înțeleasă teoria de sus, e de menționat modul în care pot puncta echipele. Pentru fiecare victorie în faza grupelor se primesc două puncte, în timp ce egalul e recompensat cu un punct. În cazul echipelor din Liga Campionilor, echipele primesc un bonus de patru puncte pentru accederea în grupe sau în optimile competiției, dar câte un punct bonus pentru fiecare fază superioară a competiției în care reușesc să se califice. În Europa League, bonusul vine doar din sfeturile de finală. Apoi, coeficientul se obține prin adunarea tuturor puncte obținute de echipele din țara respectivă și împărțirea acestor puncte la numărul de echipe care au reprezentat țara la startul sezonului. 

Publicat: 07 09. 2014, 10:31
Actualizat: 07 09. 2014, 10:32