DEZASTRUL așteptat de Liga 1!** Ce urmează după primele măsuri anunțate de UEFA: opt pași până la excluderea din Europa

Dinamo, Rapid și FC Vaslui au fost penalizate de forul european, conform noii Legi a Fair-Play-ului financiar, pentru că au acumulat restanțe financiare după licențiere. Principiul atinge doar cluburile înscrise în cupele continentale

Dinamo și Rapid au datorii de aproximativ un milion de euro
Dacă nu achită restanțele până pe 30 septembrie, lucrurile se pot agrava

Legea Fair-Play-ului financiar, adoptată în iunie 2011 de Comitetul Executiv UEFA, lovește și fotbalul românesc. Echipele din Liga I nu fac transferuri de zeci de milioane de euro, nu au deficite de sute de milioane de euro, precum Manchester City sau Real Madrid, dar intră sub incidența legii și sunt penalizate pentru restanțe la bugetul de stat sau la foști angajați.

Fondul legii este simplu: cluburile trebuie să nu mai acumuleze datorii și să nu cheltuie mai mult decât produc. Monitorizarea este și mult mai drastică, iar principiul vizează deocamdată echipele înscrise în cupele europene. De aici au venit și primele nume „penalizate”. UEFA a anunțat ieri că a luat măsuri punitive împotriva a 23 de echipe care nu au respectat „Legea Fair-Play-ului financiar”, printre acestea aflându-se Dinamo, Rapid și FC Vaslui. Practic, echipelor li s-au blocat primele pentru participarea în cupele europene (câteva sute de mii de euro, în cazul echipelor românești).

„UEFA a închis practic cercul. Pentru obținerea licenței pe plan național, se face o raportare la 31 decembrie, iar cluburile trebuie să facă dovada plății datoriilor restante până la 31 martie. Pentru echipele înscrise în cupele europene se mai face o raportare, la 30 iunie. Cele care au acumulat datorii între timp, trebuie să facă dovada achitării lor până pe 30 septembrie. Măsurile luate acum de UEFA sunt generate de datorii acumulate în perioada 31 martie – 30 iunie 2012”, a explicat Viorel Duru, directorul de licențiere al FRF, pentru ProSport.

Dinamo și Rapid, datorii de aproape un milion de euro

Dintre cele trei echipe românești, situația mai delicată este la Dinamo și la Rapid, ambele cu datorii în jurul a un milion de euro. „Faptul că nu ne-am calificat mai departe în Liga Europa e o problemă mai mare decât înghețarea primelor de către UEFA. Nici nu știu cât aveam de primit”, a spus acționarul dinamovist Ionuț Negoiță. ProSport a anunțat încă de pe 28 august problemele financiare grave pe care le are Dinamo. În următoarele zile este programat ca jucătorii dinamoviști să încaseze salariile pentru luna iunie, în caz contrar urmând să se depășească perioada de 90 de zile în care nu au mai fost plătiți, ceea ce le dă posibilitatea să depună memorii pentru a deveni jucători liberi. „Noi am raportat către UEFA la 30 iunie aceste probleme financiare. Vreau să spun că nu avem datorii către bugetul statului. Sunt doar restanțe la jucători care acum nu se mai află la club. Până pe 30 septembrie vom achita tot și vom primi certificatul fiscal”, a punctat președintele CA de la Rapid, Ioan Taban.

Porumboiu spune că FC Vaslui a plătit restanțele

FC Vaslui a fost cea mai grăbită să rezolve problemele. Adrian Porumboiu a făcut deja dovada plății datoriilor, prin intermediul unor documente trimise la FRF. Experții federali vor trimite mai departe actele la UEFA. Dacă datoriile vor fi achitate până pe 30 septembrie, sancțiunile vor fi ridicate. Dacă nu, vor urma alte măsuri punitive. „Oricum, aceste datorii trebuie rezolvate, pentru că vor fi luate în calcul la următoarea licențiere”, a mai spus Viorel Duru.

7 milioane de euro este datoria aproximativă pe care Dinamo o are către diverse bănci

2 milioane de euro este suma pe care clubul din „Ștefan cel Mare” o datorează către stat

Există un plan de achitare a datoriilor pe care le avem și în mod sigur va fi respectat
Ionuț Negoiță, acționar Dinamo

Opt pași până la excluderea din Europa!

Măsurile luate ieri de UEFA fac parte din planul forului european de a ameliora cheltuielile iresponsabile promovate de marile forțe europene în ultimul deceniu. În cazul în care cluburile vor continua să încalce regulile UEFA, ele pot fi excluse din competițiile europene. Pentru încălcări ale Fair-Play-ului Financiar, UEFA a pregătit o serie de opt măsuri:

1. avertisment, 2. amendă, 3. penalizare în competiții organizate de UEFA (puncte), 4. neplata sumelor cuvenite pentru performanțele din competițiile europene, 5. eliminarea posibilității de a înscrie noi jucători pe lista UEFA, 6. reducerea numărului de jucători de pe lista UEFA, 7. excluderea din competiție, 8. excluderea din competițiile europene (pe termen lung).

Victime importante în lista „celor 23”

Printre echipele somate de UEFA să își rezolve problemele financiare se află și formații cu tradiție din fotbalul european, precum câștigătoarea Europa League din sezonul trecut, Atletico Madrid, Fenerbahce, Partizan Belgrad sau Sporting Lisabona. Pe lângă aceste formații și cele trei echipe din România, au mai fost avertizate Borac Banja Luka, FC Sarajevo și Zeljeznicar Sarajevo (toate din Bosnia), ȚSKA Sofia (Bulgaria), Hajduk Split și Osijek (ambele din Croația), Malaga (Spania), Maccabi Netanya (Israel), Floriana (Malta), Shkendija 79 (Macedonia), Buducnost Podgorica și Rudar Pljevlja (ambele din Muntenegru), Ruch Chorzow (Polonia), Rubin Kazan (Rusia), Vojvodina Novi Sad (Serbia) și Eșkisehirspor (Turcia).

Publicat: 12 09. 2012, 09:27
Actualizat: 12 09. 2012, 09:28