DECLARAȚIA ZILEI | Matematicianul Pustai a făcut calculele pentru salvarea Rapidului: „E nevoie de 1,9 puncte pe meci”

  • Antrenorul care s-a despărțit în această iarnă de ASA Târgu Mureș explică de ce oferta de a prelua Rapidul a fost tentantă.
  • Cristi Pustai știe cum se rezolvă ecuația salvării Rapidului și are speranțe că va trece examenul retrogradării.


Prezent la meciul caritabil organizat, duminică seara, la Mediaș, de Eric de Oliveira și Paul Pîrvulescu, Cristi Pustai a explicat cum l-a convins Dinu Gheorghe să preia Rapidul. Profesorul de matematică a calculat șansele echipei giuleștene pentru salvarea de la retrogradare și spune că giuleștenii au nevoie de un parcurs similar cu al unei formații care vrea în cupele europene, pentru a se salva.

„Rapidul este un brand. E o provocare și tocmai de aceea Rapidul este tentant. Ar trebui undeva la 30 de puncte, adică un parcurs european, aproape de o medie de 1,9 puncte pe meci. Nu este imposibil. În momentul în care reușești să-ți aduci 15 sau 18 jucători, Rapidul este o provocare”, este de părere Cristi Pustai.

Steaua face cu ușurință 43 de puncte”

Cristi Pustai a făcut și o analiză a campionatului și spune că Liga 1 este împărțită în trei categorii valorice, iar din prima face parte doar formația lui Costel Gâlcă. „Steaua care face în campionat cu ușurință 43 de puncte, iar apoi un pluton, care mai mult ne amintește de echipe care jucau în Europa, care au sincope când nu te aștepți și o luptă oarbă pentru evitarea celor șase locuri ce duc în divizia a doua. Problema e că toate echipele sunt în pragul de a intra în insolvență. E o stare ce apasă fotbalul și eu sper să ieșim anul viitor din această stare. Sper ca odată cu calificare echipei naționale să se întâmple ceva frumos și în fotbal”, consideră tehnicianul.


Antrenorul în vârstă de 47 de ani și-a dat acordul pentru a prelua Rapidul, dar a pus și o condiție: până la reunire să aibă cel puțin 14 jucători în lot. Acum, giuleștenii mai au doar nouă jucători după ce cu restul s-a reziliat contractele la finalul turului. Pustai a precizat că deocamdată nu a semnat nimic, urmând ca definitivarea înțelegerii să aibă loc după perioada de vacanță.

„În principiu, totul e ok. Am discutat cu Dinu Gheorghe și ne-am înțeles. Nu am semnat încă nimic, pentru că trebuie să mai stabilim câteva lucruri după Revelion. E un proiect foarte interesant, care să readucă Rapidul acolo unde a fost. Tradiția și istoria o cer. Va fi o provocare mare pentru mine. La reunirea lotului vreau să am cel puțin 14 jucători. Știu că acum situația nu e prea roz la capitolul ăsta, dar trebuie să se rezolve până pe 12 ianuarie. Să fie 14 jucători, că pe urmă mai pot veni pe parcurs, dar trebuie să am ce să antrenez, să am cu cine să încep treaba. Dar sunt convins că nu vor fi probleme în acest sens și că voi îmbraca treningul Rapidului la reunire”, a declarat Cristi Pustai pentru DigiSport.

Cristi Pustai și-a început cariera de antrenor la Chimica Târnăveni, apoi a pregătit-o timp de șase sezone pe Gaz Metan Mediaș (2007-2013). În sezonul 2013-2014 a fost pe banca celor de la Pandurii Târgu Jiu, iar în prima parte a acestui sezon a antrenat-o pe ASA Târgu-Mureș.

Dinu Gheorghe susține că Pustai e una dintre cele trei variante de antrenor pentru Rapid

În schimb, luni, Dinu Gheorghe, fost conducător al clubului Astra Giurgiu care urmează să preia funcția de președinte al FC Rapid, a declarat, agenției MEDIAFAX, că în momentul de față există trei variante pentru postul de antrenor al echipei Rapid, tehnicianul Cristian Pustai fiind doar una dintre acestea. „Discutăm cu trei antrenori, iar Pustai este unul dintre ei. Nu am ajuns la un acord cu Pustai sau cu altcineva, nu am stabilit încă nimic. Probabil că până pe 2-3 ianuarie vom ști sigur numele antrenorului pentru că trebuie puse la punct și celelalte lucruri până la începerea pregătirilor”, a spus Dinu Gheorghe, care nu a dorit să îi nominalizeze pe ceilalți doi tehnicieni, dar a menționat că niciunul dintre aceștia nu este străin. „Nu vreau să fac publice numele celorlalți doi antrenori, oricum, niciunul nu este străin. Ce pot să spun e că unul este sub contract, iar celălalt este liber„.

 

Publicat: 30 12. 2014, 15:32
Actualizat: 30 12. 2014, 15:43