De ce ascunde CFR problemele medicale ale lui Țucudean? Marijana era, de fapt, cardiologul din Viena. 6 sportivi cu probleme similare care și-au continuat cariera

Bunicul lui George Țucudean a fost primul apropiat al fotbalistului care a vorbit despre problemele reale ale atacantului. „A suferit o intervenție la camera dreaptă a inimi. I-au cauterizat o chestie pe-acolo. Avea suflu sistolic. Îl sugruma la efort. Avea puls mare. Doctorii mi-au zis: „Nu vă îngrijorați. Scoatem inima, o curățăm și o punem la loc, ca pe o piesă de mașină”, a spus Gheorghe Cosma pentru Libertatea.

Astfel s-a lămurit confuzia creată în jurul problemelor medicale din cauza cărora nu poate evolua golgheterul campionatului. Prosport a scris încă din 18 martie despre afecțiunea lui Țucudean, care se pare că suferea de sindromul WPW, o afecțiune a inimii, moștenită de la tatăl său și care se tratează cu o minimă intervenție chirurgicală.

Mara: „E plecat la Marijana”

Lămuririle n-au venit din partea clubului, așa cum era normal. Mai mult, oficialii CFR-ului au încercat să ascundă problemele cardiace ale lui George Țucudean. Mai întâi, acesta a acuzat probleme de respirație la pauza partidei cu Gaz Metan, din decembrie. Atunci au fost chemați medicii de pe ambulanța de la stadion și a făcut un control amănunțit. Apoi, acesta a consultat mai mulți medici din Ardeal, pentru a i se depista adevărata problemă. De atunci, Țucudean nu a mai jucat 90 de minute decât în partida cu Hermannstadt, fără o explicație clară. Totul a culminat cu partida de la Ovidiu, când acesta nu a fost inclus în lot, deși făcuse deplasarea, explicația fiind că are probleme musculare. Mai mult, Bogdan Mara, a încercat să ascundă intervenția chirurgicală de la Viena, vorbind despre un tratament în Serbia, la celebrul vraci, Marijana. „Nu are nimic, are o problemă și se va recupera foarte repede, o leziune musculară. Și el, și noi am fost de acord (n.r. Să meargă la vraciul Marijana). O să revină săptămâna viitoare”, a spus Mara, la Digi Sport.

Ascund pentru scouteri?

Toate aceste explicații au fost demontate de declarația bunicului fotbalistului. Campioana a încercat să ascundă adevărata problemă a lui George Țucudean, pentru a nu periclita un posibil transfer, la vară. Golgheterul Ligii 1 este monitorizat de mai multe formații din Franța și Turcia și clujenii speră să încaseze peste 3 milioane de euro pe el. Faptul că nu găsea diagnosticul care să explice stările de sufocare din timpul anumitor partide a fost unul dintre motivele pentru care Țucudean nu a fost transferat în iarnă, cu toate că a avut oferte.

Lichtsteiner și alți sportivi au avut probleme similare

Frica oficialilor clujeni nu are acoperire, dacă analizăm precedentele cu sportivi care au suferit de afecțiuni similare. Cel mai celebru caz este al internaționalului elvețian Lichtsteiner. Fundașul dreapta a lui Juventus a suferit o intervenție similară în 2015, dar a revenit după o lună. A mai jucat 3 ani pentru Juventus și apoi s-a transferat la Arsenal.

Există mai multe cazuri de sportivi care au suferit intervenții din cauză că sufereau de WPW. Baschetbalistul LeMarkus Aldridge Oldrige, de la San Antonio Spurs, a fost operat în 2007. Mike Rupp, jucătorul de hochei în NHL, a fost diagnosticat cu WPW în 1998 și a evoluat până în 2014. De asemenea, Nathan Eagleton, jucător de fotbal australian, a jucat 11 ani după ce și-a rezolvat problemele cardiace, iar Montel Vontavious Porter, luptător profesionist de wrestlling, a devenit campion al Americii la doi ani după intervenție. Și gimnastul Marian Drăgulescu a suferit o astfel de intervenție, după care și-a continuat activitatea.

Publicat: 03 04. 2019, 14:26
Actualizat: 03 04. 2019, 14:27