CFR vs. FRF: 4-2. Istoricul proceselor de la TAS arată decizii greșite ale Comisiilor Federației!

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a dat dreptate oficialilor CFR, care susțineau încă din luna decembrie că FRF nu avea de ce să penalizeze formația din Gruia. Interdicția de a legitima jucători, dictată de Comisiile FRF, a fost anulată pe motiv că UEFA deja dictase sancțiuni împotriva echipei, în aceeași speță. Astfel, juriștii CFR-ului se pot lăuda că au câștigat al patrulea proces pe care clubul clujean în intentează împotriva FRF. Disputa este una veche, la Tribunalul Sportiv de la Lausanne. Au fost 6 procese în care CFR s-a duelat cu FRF în Elveția, iar scorul după ultima decizie este 4-2, în favoarea clubului clujean.

Primul proces, câștigat de FRF

CFR a apelat prima dată la TAS într-o dispută cu FRF, în 2012, în urma conflictelor de la meciul U Cluj – CFR. Era meciul în care CFR devenea campioană cu o victorie. Din pricina bătăii generale de pe teren, meciul a fost suspendat, iar comisiile din România au decis repetarea jocului. CFR a cerut atunci celor de la TAS să câștige la „masa verde” pentru că jocul s-a disputat pe Cluj Arena și au imputat probleme în organizarea partidei, dar TAS nu a fost de acord și CFR pierdea primul proces cu forurile din România.

Victoria CFR-ului din 2013 a schimbat regulamentul

Prima victorie obținută de CFR la TAS, împotriva FRF, a fost și cea mai importantă prin prisma repercursiunilor create. În 2013, formația din Gruia a reclamat faptul că FRF a introdus un articol de regulament prin care obliga cluburile de Liga 1 să aibă cel mult 5 jucători extracomunitari în lot. CFR, care atunci avea 21 de jucători străini, a intentat proces la TAS, iar răspunsul de la Lausanne a fost favorabil echipei clujene, pe motiv că acel regulament încălca dreptul la liberă circulație. Forul condus atunci de Mircea Sandu a fost obligat să schimbe regulamentul.

Două înfrângeri pentru FRF, în 2015

Următoarele procese între CFR și FRF au avut loc în 2015, pe când clubul clujean era în insolvență. Atunci, CFR a câștigat un proces în urma căruia i s-a ridicat interdicția de a face transferuri, în luna martie. Două luni mai târziu, FRF a depunctat CFR cu 24 de puncte, din pricina datoriilor către mai mulți jucători. Clujenii s-au adresat încă o dată celor de la TAS și au câștigat, salvând acel sezon în care erau amenințați cu retrogradarea, dacă penalizarea cu 24 de puncte rămânea valabilă.

Depunctare menținută în 2016

Penultima dispută dintre CFR și FRF purtată în sălile de la Lausanne a avut loc în 2016. Clujenii au fost depunctați cu 6 puncte din pricina unor datorii avute în momentul realizării manualului de licențiere. În acel caz, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a dat dreptate FRF-ului și CFR a rămas cu 6 puncte mai puțin în calsament.

 

Publicat: 15 01. 2020, 13:54