Ce a însemnat, de fapt, ratarea grupelor Ligii! Ministerul de Finanțe a publicat veniturile Stelei pe anul trecut. Încasările totale pe care le-a avut clubul din Ghencea. Diferența este enormă față de 2013

Steaua a realizat în 2014 un profit de 5,9 milioane de euro, conform declarației fiscale depusă la Ministerul de Finanțe. Profitul a scăzut cu peste 50% față de anul 2013, iar principalul motiv este ratarea calificării în grupele Ligii Campionilor.

Ministerul de Finanțe a publicat pe site-ul oficial declarația fiscală depusă de clubul din Ghencea pentru anul 2014. În perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2014, Steaua a avut venituri totale de 23,9 milioane de euro și cheltuieli de 18,05 milioane de euro. A rezultat astfel un profit brut de 5,93 milioane de euro și net de 4,9 milioane de euro, în scădere față de anul trecut. La capitolul datorii, Steaua figurează cu 628.808 de euro, iar cifra de afaceri netă a fost de 23,2 milioane de euro.


Anul fiscal 2014. Sumele sunt exprimate în lei. Sursa: mfinante.ro

Ratarea calificării în grupele Ligii a zguduit bugetul

Marele eșec al Stelei din acest sezon a fost ratarea calificării în grupele celei mai importante competiții, care i-ar fi adus venituri de cel puțin 15 milioane de euro. Steaua a fost eliminată în play-off de Ludogoreț, în urma loviturilor de departajare, dar a intrat în grupele Europa League. O competiție remunerată însă mult mai slabă față de „sora” ei mai mare și mai bogată.

Veniturile totale au scăzut astfel de la 36,9 milioane de dolari – în 2014, la 23,9 milioane de dolari. De asemenea, profitul net a scăzut cu mai mult de 50%, de la 11,8 milioane de euro până la 4,9 milioane de euro – în 2014. Veste bună pentru steliști este că au scăzut și datoriile, 628.808 de euro în prezent, față de 2,55 milioane de euro în 2013.


Anul fiscal 2013. Sumele sunt exprimate în lei. Steaua a reușit să atingă un profit record de aproximativ 13 milioane de euro

Transferul lui Gardoș a păstrat clubul pe profit

Steaua a reușit din nou să termine pe profit, însă ar fi încheiat anul fiscal pe pierderi, dacă în vară nu reușea să-l transfere pe Florin Gardoș la Southampton. În conturile clubului au intrat astfel 7,2 milioane de euro, în condițiile în care profitul brut declarat este de 5,93 milioane de euro. Fără vânzarea lui Gardoș, Steaua ar fi avut în contabilitate un minus de 1,27 milioane de euro.

Pe de altă parte, profitul ar fi putut fi mai mare, dacă Al Hilal ar fi transferat banii în contul mutării lui Mihai Pintilii. Steaua are de primit 2,2 milioane de euro din vara lui 2014 și a depus o plângere la FIFA pentru recuperarea datoriei, după ce Al Hilal n-a respectat niciunul dintre termenii de plată.


„Dacă îmi aduce profit, nu renunț la Steaua, o păstrez. Dacă nu, mă gândesc să o vând”, Gigi Becali, într-o declarație dată în urmă cu o lună


Intră pe minus în 2015?

Campioana României este obligată să câștige titlul și să intre în grupele Ligii Campionilor pentru a evita problemele financiare. Spre deosebire de anul trecut, Steaua n-a reușit să se califice în primăvara europeană, ceea înseamnă încasări mai mici din bonusuri și bilete. De asemenea, pierderea mărcii a începărat publicul de echipă, astfel că încasările din bilete la meciurile din competițiile interne au scăzut considerabil.


Transferul lui Vlad Chiricheș la Tottenham a stabilit un record pentru fotbalul românesc, 9,5 milioane de euro

Un alt element foarte important pentru anul fiscal 2015 este transferul de jucători. Steaua a reușit în 2013 să-i vândă, printre alții, pe Chiricheș și Raul Rusescu, jucători în schimbul cărora a încasat în total nu mai puțin de 11,7 milioane de euro. În vara lui 2014, veniturile au fost rotunjite prin plecarea lui Gardoș la Southampton, care a însemnat 7,2 milioane de euro.

În 2015, sunt șanse extrem de mici ca Steaua să mai reușească vreo tranzacție de nivelul celor prin care au plecat Chiricheș și Gardoș. Până acum, cea mai importantă sumă pe care trebuie să o încaseze pentru un jucător este de la Al Gharafa, 2,4 milioane de euro pentru Claudiu Keșeru, bani care încă n-au fost virați.

Publicat: 06 04. 2015, 18:09
Actualizat: 06 04. 2015, 18:38