Boala fotbalului românesc nu este coronavirusul. Cum o tratăm? OPINIE ANDREI TRIFAN

Cazurile de coronavirus au buimăcit Liga 1. Meciurile lui Dinamo și ale Botoșaniului au fost amânate. Au fost suficiente două cazuri, asimptomatice, din anturajul echipelor, pentru ca totul să fie dat peste cap.

Asta arată cât de perfid este virusul, dar și lipsurile din fotbalul românesc. LPF a procedat corect și a blocat instant posibilitatea răspândirii COVID. Cum Gino Iorgulescu este mai discret decât o umbră, forul pare a fi condus cu mână forte de Justin Ștefan.

Se nasc întrebări firești. Au respectat toate echipele protocoalele impuse de autorități? Au luat șefii cluburilor toate măsurile necesare pentru a preveni dezastrul epidemiologic? Într-o discuție purtată cu un important conducător din play-off, acesta îmi mărturisea franc, pe de o parte dezamăgit și pe de altă parte speriat, că este imposibil ca o echipă de fotbal să îndeplinească ad-literam toate obligațiile de distanțare socială și securitate personală, așa cum erau stipulate în actele primite de la minister și de la organizatorii competiției.

Practic, Liga 1 a început cu un meci amânat. Pe câți dintre noi a surprins? Pe de altă parte, ca de obicei, se caută vinovați. Sorin Cîrțu a pus tunurile pe adversarii de la Botoșani pentru situația creată, deși, la cum arată Craiova în amicale, pare mai degrabă o favoare.

Deținătorii de drepturi TV sunt mânioși și ar face orice pentru a reduce costurile pentru un produs, ce-i drept, destul de „șifonat”. Interesul este scăzut, numărul de meciuri este în dubiu, iar miza competiției pare a fi devenit indiferentă chiar și pentru cei angrenați în ea.

„A trecut vremea când cei cocoșați și ascunși sub birouri culegeau laurii la sfârșit”

Boala fotbalului românesc rămâne aceeași: nimeni nu oferă soluții! Sunt două variante plauzibile în acest moment: fie se oprește tot și, fără niciun regret, se stabilesc clasamente în funcție de criterii relative, fie se merge înainte, cu orice preț, și nu se mai face tam-tam când două persoane sunt testate pozitiv. Jumătățile de decizie nu mai sunt admisibile. Cineva trebuie să își asume răspunderea, cu adevărat, pentru soarta Ligii 1! A trecut vremea când cei cocoșați și ascunși sub birouri culegeau laurii la sfârșit. Acum, sfârșitul e aproape, și fie scapă toată lumea, fie va fi un colaps general.

Este patetic și penibil că nici în aceste momente, în care prăpastia falimentului este palpabilă sub gleznele cioturoase ale fotbalului românesc, cei care fac parte din fenomen nu găsesc resursele să fie uniți și să transmită un mesaj coerent și puternic. Toți au exprimat teamă, toți s-au gândit cum să își salveze propria piele. 14 cluburi unite ar fi semnalul că Liga 1 are un viitor. Cum tratăm suferința? Cu siguranță nu prin indiferență sau dezbinare. Lăsați egoismul de o parte!

Publicat: 12 06. 2020, 22:00
Actualizat: 13 06. 2020, 12:28