ASA Târgu Mureș, în insolvență. Jucătorii mureșeni rămân fără banii pe ultimele șase luni. Locul 7 devine important, Iași și Craiova anunță că-și depun candidatura pentru Europa League

Primul loc din play-out-ul Ligii 1 devine brusc foarte important după ce ASA Tg. Mureș, ocupanta locului 6 (ultimul) din play-off, a anunțat că intră în insolvență. Prima consecință a acestei decizii este că primul loc din play-out capătă o importanță deosebită deoarece poate asigura participarea în Europa League. Atât Florin Prunea, directorul executiv de la CSMS Iași, cât și Felix Grigore, managerul general de la CSU Craiova, au declarat pentru ProSport că echipele lor sunt interesate de participarea în cupele europene și că vor depune zilele următoare dosarul pentru licența UEFA.

„Nu vom mai putea juca în cupele europene”

„Este adevărat, ASA intră în insolvență, vom explica totul cât de curând într-un comunicat”, a confirmat pentru ProSport Cristian Cherteș, directorul general de la ASA Tg. Mureș, informația că gruparea ardeleană se va pune la adăpostul legii de creditori. „În această situație nu vom mai putea evolua în cupele europene”, a recunoscut oficialul mureșean.

ProSport a scris în ultimele zile despre problemele cu banii și nu numai existente la ASA, acolo unde unii jucători n-au mai fost plătiți de 6 luni. Aceștia nici nu își vor mai primi banii chiar dacă depun memorii la FRF, pentru că gruparea va intra sub protecția legii insolvenței, restanțele către fotbaliști vor intra la datorii chirografare și se vor șterge.

Florin Prunea și Felix Grigore: „Vrem să prindem Europa League”

Dacă insolvența era o finalitate previzibilă pentru ASA după evenimentele din ultimele săptămâni, când viceprimarul Claudiu Maior a demisionat din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al echipei, în schimb mutările survenite în Liga 1 sunt foarte importante.

Dintre primele 6 formații, două – ASA și Dinamo – n-au, în acest moment, dreptul să joace în Europa. Dinamo încă mai trage speranțe și face presiuni pentru a obține, prin excepție, permisiunea de a fi primită în cupele europene, dar deocamdată FRF și UEFA nu au cedat.
România are dreptul, în sezonul următor, la cinci formații în Liga Campionilor și Europa League. Patru dintre ele sunt clare, dacă nu cumva, între timp, mai intră vreun club în insolvență: Astra, FCSB, Pandurii și Viitorul. Rămâne liber încă un loc, care îi va reveni primei echipe cu drept de joc din play-out. Bătălia se va da între Iași și Craiova.

„Categoric nu ne vom da la o parte. Ne interesează participarea în cupele europene. Iași are tot ce îi trebuie să poată juca acasă inclusiv meciurile din grupele Europa League: aeroport internațional, hoteluri bune, stadion… Ne depunem licența pentru cupele europene”, a declarat Florin Prunea, directorul executiv de la CSMS Iași, pentru ProSport.

„Craiova are dreptul, începând din sezonul viitor, să joace în cupele europene, pentru că avem deja trei ani consecutivi în competiții. Ne depunem dosarul pentru licența UEFA. Nu dorim răul nimănui, dar dacă se va ivi ocazia, vom încerca să profităm și să jucăm în cupele europene. Va fi mai greu cu stadionul, pentru că, în mod clar, pe Extensiv nu putem juca în competițiile continentale. Probabil că partidele din tururile preliminare le vom juca la Severin. Apoi… Vom devea. Să ajungem noi acolo!”, a declarat pentru ProSport și managerul general de la CSU Craiova, Felix Grigore.

În acest moment, CSMS Iași și CSU Craiova împart locul 1 în play-off (7 la general), ambele cu câte 22 de puncte. CFR Cluj e pe locul 3, cu 19 puncte, dar este în insolvență și n-are drept de participare în Europa. Locul 4, FC Botoșani, are numai 17 puncte și păstrează șanse minuscule de a intra în lupta pentru prima poziție.

Cum arată acum clasamentul din play-out

 

 

 

Publicat: 23 03. 2016, 15:33
Actualizat: 23 03. 2016, 19:32