Arbitrii din Liga I vor fi testați în Poiana Brașov în perioada 7-9 februarie. CCA: „Toți trebuie să vină cu avizul medical”

La începutul lunii februarie, arbitrii centrali și asistenții din Liga I vor susține testarea obișnuită înainte de reluarea campionatului, iar Comisia Centrală a Arbitrilor a subliniat că aceștia nu se pot prezenta în orice condiții. Instituția condusă de Alexandru Deaconu a anunțat joi, 23 ianuarie, următoarele: „Arbitrii și arbitrii asistenți din loturile divizionare și cei pentru fotbalul în sală vor efectua controlul medical în mod obligatoriu  la cabinetele medico – sportive județene (municipiul București) și se vor prezenta la cursurile de iarn[ cu avizul medical (individual, nu se admit tabele comune), eliberat de instituția respectivă specializată,  la data începerii cursului de instruire. Arbitrii declarați > din punct de vedere medical sau cei care nu s-au prezentat la controlul medical nu vor fi delegați până nu își rezolvă situația”.

Teste în premieră în România

Pentru arbitrii centrali și asistenții din Liga I, din acest an intervine o schimbare în ceea ce privește testarea fizică. În premieră în România, arbitrii centrali vor susține testul Yo-Yo, iar asistenții testul ARIET. Această testare va fi considerată o verificare în vederea implementării noilor tendinte UEFA în ceea ce privește pregătirea fizică a arbitrilor și arbitrilor asistenți din România. Cele două teste au fost introduse la UEFA de șeful arbitrilor, Pierluigi Collina.

Ce este testul Yo-Yo?

Testul Yo-Yo verifică rezistența în regim de viteză a arbitrilor de centru și constă în realizarea de curse de 20 de metri, dus-întors, în zece secunde, cu zece secunde pauză. Această cursă se repetă de 45 de ori! Testul Yo-Yo trebuie dat exclusiv pe iarbă sau teren sintetic pentru că el solicită la maximum articulațiile.

Ce este testul ARIET?

Una dintre particularitățile de performanță fizică ale arbitrului asistent este de a efectua exerciții intermitente de mare intensitate, pentru perioade prelungite de timp. De fapt, arbitrul asistent, în timpul meciului, aleargă 10-30% din distanța totală (7-8 kilometri) cu mișcări laterale, în scopul de a funcționa în mod eficient, în sarcina sa de monitorizare atentă a jocului. L”Assistant Referee Intermittent Endurance Test (ARIET) este o oportunitate de a estima capacitatea unui arbitru asistent de a face față cu succes la un joc de intensitate ridicată.

Testul constă în efectuarea unui număr cât mai mare de ture alternative, dus-întors, în față și în lateral, între două linii plasate la o distanță de 20 de metri (pentru alergarea în față, de la punctul A la B, foto sus), respectiv de 12,5 metri (pentru cursa în lateral, de la punctul A la C, foto sus). Totul se produce într-un ritm progresiv impus de un sunet (beep acustic) înregistrat pe un CD și distribuit prin intermediul unor căști. După fiecare tură de 40 de metri (20m+20m dus-întors pe alergarea cu fața) și de 25 de metri (12,5m+12,5m dus-întors pe alergarea în lateral), arbitrul asistent are cinci secunde de pauză, pe care le folosește în still jogging pe o distanță de 5 metri (2,5 metri la dus și 2,5 metri la întors). Mai apoi, arbitrul asistent trebuie să fie pregătit pentru următorul semnal de start. Distanța minimă pentru a fi eligibil în cadrul testului ARIET este de câte 1.200 de metri atât la alergarea normală, cât și la cea laterală.

Publicat: 24 01. 2014, 09:35
Actualizat: 24 01. 2014, 09:36