Analiza om cu om a Stelei: Sânmărtean „dirijor”, Chipciu marcator. S-au schimbat rolurile vedetelor din echipa lui Reghecampf

Steaua s-a impus cu un lejer 4-0 în fața Chiajnei, în prima partidă oficială din 2014. Profitând de apatia adversarilor, jucătorii lui Laurențiu Reghecampf și-au creat ocazii peste ocazii. Cu un Sânmărtean pus lângă Pintilii, mijlocul Stelei a dat de multe ori peste cap sistemul gândit de Ionuț Chirilă.

CUM AU JUCAT STELIȘTII

Ciprian Tătărușanu – a fost complet lipsit de activitate datorită lipsei de eficiență a compartimentului ofensiv al Chiajnei.

Fernando Varela – a dovedit calități nebănuite pentru un fundaș central, aparent greoi, nevoit să joace în banda dreaptă a liniei defensive. Varela a colaborat excelent cu Adi Popa și a urcat în atac în repetare rânduri. De la o astfel de colaborare s-a născut și primul gol al meciului, Varela finalizând cu genunchiul o centrare a lui Popa. Condiția fizică excelentă i-a permis să facă față cu brio și în defensivă, acolo unde a fost „ajutat” și de impotența atacanților ilfovenilor.

Lukasz Szukala – imbatabil în „spațiul aerian” al careului lui Ciprian Tătărușanu, polonezul nu a mai reușit, în acest meci, să își pună în valoare detenta și la fazele fixe din careul advers. Totuși, din punct de vedere defensiv, meseria lui, nu a fost foarte întrebuințat, astfel că i s-a alăturat lui Tătărușanu pe lista șomerilor.

Florin Gardoș – a scăpat de obiceiul riscant de a ieși cu mingea la picior din apărare pe „modelul” Chiricheș, lucru care dă mai multă stabilitate apărării, în special în lipsa lui Bourceanu, omul care îi asigura spatele. Gardoș a comis un fault în careu în finalul meciului, însă a fost iertat de Balaj care a închis ochii.

Paul Pîrvulescu – așa cum a arătat și în amicalele din Spania, fundașul stânga este mai exact în defensivă decât Iasmin Latovlevici, dar mai absent pe faza ofensivă, acolo unde nu urcă suficient de mult și de des pentru  a combina cu Tănase.

Mihai Pintilii – nu a primit numai banderola purtată de Bourceanu, ci și parte din îndatoririle tactice pe care le-a avut fostul căpitan din Ghencea. Pintilii a coborât deseori între fundașii Stelei, acolo de unde a urcat în ofensivă cu mingea la picior.

Lucian Sânmărtean – a avut mai puțină libertate de exprimare decât era obișnuit la FC Vaslui, motiv pentru care a participat mai puțin la construcție în prima parte a jocului și a preferat să paseze în benzi, spre Tănase și Adi Popa. A fost unul dintre cei mai aplaudați steliști de pe teren grație „floricelelor” din joc, una dintre cele mai frumoase faze ale meciului, cea în urma căreia a fost obținut penalty-ul pentru 3-0, plecând de la o pasă excelentă a mijlocașului.

Adi Popa – și-a speculat viteza și, profitând de slăbiciunile adversarilor, a creat câteva faze foarte periculoase

Nicușor Stanciu – principala diferență față de prestațiile avute în prima parte a campionatului a părut să fie cea de atitudine. Mijlocașul a luat pe cont propriu mai multe acțiuni decât de obicei, iar driblingul în regim de viteză l-a ajutat să pătrundă decisiv în careul ilfovenilor. Colaborează excelent cu Sânmărtean, semn că relațiile de joc formate la Vaslui nu au fost încă uitate.

Cristian Tănase – meci slab făcut de decarul Stelei, motiv pentru care majoritatea acțiunilor periculoase în careul Concordiei au venit fie din centru, fie de pe dreapta. Tănase a ales, în multe momente, să facă o încercare de dribling în plus, a sfârșit deseori prin a fi deposedat, lucru care l-a transformat în principala țintă a reproșurilor venite din tribună.

Alexandru Chipciu – cel mai avansat fotbalist în sistemul fără vârf imaginat de Reghecampf, Chipciu a reușit să își pună în valoare viteza și forța de pătrundere, principalele lui calități. Așa a reușit să și înscrie pentru 2-0, atunci când a ajuns înaintea portarului Râmniceanu la o minge trimisă înapoi de către Leca. A trecut înapoi în banda dreaptă în minutul 53, atunci când Popa i-a făcut loc pe teren lui Claudiu Keșeru, dar a reușit să înscrie din nou șapte minute mai târziu, după ce șutul său de la marginea careului a fost scăpat în poartă de Râmniceanu. Totuși, au fost probabil cele mai ușoare goluri marcate de Chipciu în carieră.

Au mai intrat:

Claudiu Keșeru, minutul 53 – la debutul într-un meci oficial pentru Steaua le-a adus aminte fanilor de un alt debut, cel al lui Federico Piovaccari la fel ca italianul, Keșeru a ratat incredibil la prima fază avută după intrarea pe teren, atacantul adus de la Bastia împiedicându-se în minge în fața porții la o centrare a lui Tănase.

Mihai Răduț, minutul 75 – „marea problemă a lui Mihai este că îi lipsește acel tupeu pozitiv în joc pe care concurenții lui pe post îl au”, l-a caracterizat Reghecampf în urmă cu doar câteva luni pe Răduț, caracterizare potrivită mănușă prestației din meciul cu Chiajna. Mijlocașul a avut multe ezitări la preluare și a greșit multe pase, reușind să îi pună pe ilfoveni pe contraatac.

Federico Piovaccari, minutul 81 – a jucat prea puțin pentru a putea fi analizat

Publicat: 15 02. 2014, 07:52
Actualizat: 15 02. 2014, 08:25