ANALIZĂ | La 20 de ani după desființarea „Cooperativei” românii încă mai văd „blaturi” în Liga 1. De ce nu interesează pe nimeni lipsa de credibilitate a jocurilor din play-off?

Alexandru Mihaita Chipciu isi pune mainile in cap in meciul de fotbal dintre FCSB si CFR Cluj, contand pentru Play-off-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, luni 3 mai 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 6 poze

Cea mai mare problemă pe care o are Liga 1 nu este legată de lipsa „VAR”, de arbitraje sau de schimbarea regulii under 21, lucruri care îi preocupă pe șefii fotbalului românesc, în acest moment. Play-off-ul se confruntă cu ceva mult mai grav, care ar trebui să dea de gândit, în primul rând, oficialilor de la LPF și FRF.

Play-off-ul din Liga 1 se confruntă cu o criză de credibilitate, în rândul telespectatorilor, teleportată parcă din vremea „Cooperativei”. FCSB – FC Botoșani, Academica – FCSB, Sepsi – CFR. Toate aceste partide dezvoltă suspiciuni, iar rezultatele merg aproape mereu în sensul așteptărilor. Într-un sondaj realizat recent de Look Sport, 76% din cei 10.000 de telespectatori au răspuns „DA” la întrebarea „Credeți că există blaturi în play-off?”.

Asta după ce în urmă cu ceva timp cititorii GSP răspundeau în proporție de 62% (aprox. 15.000) că „Arbitrajele și jocurile de culise vor stabili campioana”.

Edward Iordănescu: „Sunt echipe care lasă garda jos în mod voit sau nevoit”. De ce nu interesează pe nimeni lipsa de credibilitate a jocurilor din play-off?

Edward Iordănescu a răspuns la întrebarea pusă de ProSport despre credibilitatea play-off-ului, în tot acest context, iar răspunsul acestuia nu a făcut decât să întărească ideea că oficialii din Liga 1 simt aceeași lipsă de credibilitate în rândul partidelor din play-off, ca și spectatorii.

„Este trist dacă asta este părerea și nu este bine pentru imaginea fotbalului românesc. Chiar dacă am îmbrățișat acest sistem competițional și am văzut o altă dinamică și tentația aceasta pentru mai multe jocuri de calitate, între cele mai bune echipe, care se bat pentru cupele europene, pentru câștigarea titlului, cu toate astea cred că dacă sunt și lucruri negative la baza acestui sistem, unul dintre ele ar fi acesta, că apar anumite suspiciuni. Pentru că sunt și echipe care intră în play-off și nu au șanse pentru prea mult și atunci fie că lasă garda jos în mod voit sau nevoit, pentru unele probabil și o relaxare, o automulțumire, câteodată ies suspiciuni și din cauza asta. Acum dacă or fi și jocuri care nu sunt sută la sută pe teren eu nu am dovezi în sensul ăsta”, a spus Edward Iordănescu.

Antrenorul lui CFR Cluj n-a văzut niciun Botoșani – FCSB

Creat ca un sistem competițional care să ridice interesul pe finalul sezonului, play-off-ul s-a transformat într-o imensă teorie a conspirației, alimentată din mai multe surse. Una dintre ele o reprezintă acuzele oficialilor care luptă la titlu. Chiar și Edward Iordănescu a spus astăzi că nu a urmărit FC Botoșani – FCSB, așa cum a declarat și în după partida tur dintre cele două. „Nu am văzut meciul de la Botoșani”, a spus antrenorul care trebuia să-și pună speranțe în faptul că FCSB va pierde puncte, cu un adversar indirect în lupta pentru campionat. Faptul că Iordănescu nu și-a făcut iluzii contribuie la lipsa de credibilitate din jurul acestor partide. „În paralele era Napoli cu Inter și am preferat acel meci”, a spus antrenorul CFR-ului după partida tur.

Gigi Becali: „Cum să-i încurce Sepsi pe CFR, dacă e prietenie?”

Iar suspiciunile planează și asupra CFR-ului, de fiecare dată când joacă cu Sepsi și sunt alimentate tot de rivali. „Cum să-i încurce Sepsi pe CFR, dacă e prietenie?”, a întrebat public Gigi Becali, după ultimul meci direct dintre cele două. „A fost stand-up comedy”, a spus și Florin Tănase despre același meci.

Ce pot să spun este că bag mâna în foc pentru ceea ce facem noi. Răspund cu mâna pe inimă că jucăm toate jocurile la capacitatea maximă și că n-am simțit niciodată din partea adversarului neimplicare. Ceea ce fac alții nu bag mâna în foc pentru că nu vreau să risc în niciun fel. Asta nu înseamnă că acuz pe cineva, dar este ceea ce simț și transmit fără rețineri”, a declarat Edward Iordănescu.

Mereu rezultatul scontat

Dar ce alimentează cel mai mult conspirațiile asupra acestor partide sunt rezultatele, care în acest play-off n-au adus nicio surpriză față de așteptări. FCSB a învins de două ori FC Botoșani (2-1 și 3-1) și s-a păstrat astfel tradiția. O tradiție care spune că s-a ajuns la 10 victorii și un egal pentru FCSB, în 11 partide jucat în istorie la Botoșani. Echipa lui Petrea s-a impus ușor și cu Academica Clinceni, 2-0 în deplasare și a ajuns la 3 victorii în 5 partide cu echipa care a beneficiat de ajutorul FCSB în sezonul promovării în Liga 1. Acestea au fost până acum și singurele victorii ale echipei lui Toni Petrea în play-off.

Tradiția s-a păstrat și la Sepsi – CFR. Clujenii s-au impus cu 1-0 și a ajuns la partida cu numărul 12 pe care nu o pierd în compania echipei din Sfântul Gheorghe, formație unde CFR are jucători împrumutați.

În tot acest context credibiltatea în rândul telespectatorilor, adică a celor pentru care a fost creat acest sistem competițional, scade cu rapiditate. O problemă care nu atrage scandaluri între șefii FRF și LPF, dar care afectează mult mai mult decât lipsa VAR sau regula under 21.

Publicat: 08 05. 2021, 20:03
Actualizat: 08 05. 2021, 20:04