ANALIZĂ | Ce se întâmplă după minutul 80 la Poli Iași? Cu punctele pierdute în acest interval, echipa lui Mihai Teja ar fi fost pe locul 2, aproape de liderul CFR Cluj. ”O să facem cerere să jucăm două reprize a câte 40 de minute”

Meciul de fotbal dintre CSM Politehnica Iasi si Sepsi OSK din etapa a XI-a a Ligii 1, disputat pe stadionul Municipal din Botosani, luni, 30 septembrie 2019. IONUT TABULTOC / MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 5 poze

Poli Iași a bifat luni, la Botoșani, al cincilea meci consecutiv fără victorie în Liga 1, 1-1 cu Sepsi, între aceste meciuri intercalându-se victoria din Cupa României, cu Rapid, scor 1-0. Elevii lui Mihai Teja au avut un start aproape perfect de sezon, au cochetat chiar și prima poziție la un moment dat, dar după victoria din deplasare cu FCSB (2-1), din etapa a 6-a, nu au mai reușit să câștige în campionat. În cele cinci meciuri ce au urmat, Poli a remizat de trei ori consecutiv pe teren propriu, 2-2 cu Chindia, 0-0 cu Hermannstadt și 1-1 cu Sepsi (ultimele două meciuri pe teren neutru, la Botoșani) și a pierdut la limită la Mediaș (2-3) și la Viitorul (1-2). De fiecare dată după ce a condus!

Blestemul avantajului

Problema cea mare a ieșenilor este că, exceptând remiza albă de la Botoșani, cu Hermannstadt, Poli a cedat puncte în celelalte patru partide dintre ultimele cinci după ce a condus pe tabelă. Acasă, ieșenii au remizat cu Chindia (după ce au avut 2-0) și cu Sepsi (după 1-0), iar ”afară” au cedat de fiecare dată pe final după ce au condus (2-3 la Mediaș, după 2-0 avantaj, respectiv 1-2 la Viitorul, după 1-0 avantaj).

Cinci puncte pierdute după minutul 80 în ultimele două etape!

Dacă în partidele cu Chindia și Gaz Metan adversarii au revenit în joc imediat, în ultimele două partide, cu Viitorul și Sepsi, echipa lui Mihai Teja a pierdut cinci puncte după ce a încasat 3 goluri după minutul 80! La 1-0 pe terenul Viitorului, ieșenii au încasat două goluri în minutele 80 și 90 și au pierdut, iar cu Sepsi, luni, la Botoșani, elevii lui Mihai Teja au fost egalați în minutul 80. Dacă punem cele cinci puncte pierdute pe lângă cele 17 existente deja în dreptul Iașiului, vedem că Poli ar fi putut fi în momentul de față pe locul 2 în clasament, cu 22 de puncte. La doar două puncte în spatele liderului ar fi fost elevii lui Mihai Teja dacă ar fi știut să gestioneze finalurile ultimelor două partide. Doar ale ultimelor două, fără a lua în calcul punctele irosite cu Chindia sau Gaz Metan, cinci la număr, după ce echipa a avut avantaj.

Blocaj psihic sau cădere fizică?

Antrenorul Mihai Teja și alți oficiali ai echipei ieșene au pus căderile din final pe un blocaj mental. ”Nu reușim să ținem de rezultat. Parcă ne este teamă de victorie. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Ne este frică parcă să câștigăm. E frustrant să nu câștigăm după ce conducem aproape meci de meci”, a spus antrenorul Mihai Teja aproape de fiecare dată.

Dincolo de blocajul mental, căderea fizică din final poate fi o explicație, deși cei din Copou exclud varianta. Doar că adversarii au luat-o în calcul și profită de finalurile slabe ale ieșenilor. ”Știam că ieșenii au probleme și cad pe final de meci și am încercat să profităm”, spunea unul dintre fotbaliștii Viitorului după victoria dramatică din prelungiri cu Poli Iași.

Terenul ”propriu” de la Botoșani

O altă cauză a căderii ieșenilor în meciurile pe teren propriu este, fără discuție, mutarea echipei la Botoșani. De la plecarea din Copou, Poli nu a mai câștigat pe teren propriu, deși a avut în față formații din partea a doua clasamentului, Hermannstadt și Sepsi. E clar, suporterii din Copou le lipsesc elevilor lui Mihai Teja, în condițiile în care Poli a avut la toate meciurile de la Iași o medie de peste 4.000 de spectatori în debutul de stagiune.

Lipsa lui Breeveld din linia mediană

Întâmplător sau nu, seria rezultatelor slabe ale Iașiului a început după accidentarea mijlocașului la închidere Nicandro Breeveld. Acesta a suferit o fractură la mâna stângă în timpul partidei cu Dinamo, din etapa a 5-a și a jucat câteva meciuri cu dureri mari la mână. Olandezul s-a operat abia în pauza competițională ce a urmat după meciul cu Mediaș, iar absența sa din teren s-a resimțit, ”Nic” fiind unul dintre cei mai constanți jucători în perioada cât a jucat. Acesta se află acum în recuperare și probabil va reveni după meciul cu CSU Craiova.

Lipsa băncii

Antrenorul Mihai Teja a spus-o de mai multe ori, lipsa băncii constituie încă o problemă la Poli Iași. Cel puțin în momentul de față, până o parte dintre jucătorii nou-veniți, aflați pe bancă sau în afara lotului, se vor pune pe picioare. Popadiuc, Devesa, Cabral încă nu au confirmat, Bârnoi a jucat doar câteva minute, Onea și Șerban încă nu au debutat, în timp ce Assulin mai are nevoie de cel puțin o lună pentru a fi apt din punct de vedere fizic. Poate cu cei amintiți mai sus la un nivel optim, altfel ar arăta situația. Până atunci, cei care vin de pe bancă în final de meci nu aduc, încă, plusul de care echipa are nevoie.

Lipsa de reacție a lui Teja

Multă lume l-au acuzat pe antrenorul Mihai Teja că nu a avut reacție la schimbările ofensive făcute de către omologii săi pe finalurile unor meciuri, un exemplu fiind disputa de la Mediaș.

Dacă ne uităm la ultimul meci, cel cu Sepsi, Teja a avut reacție, gândind întărirea mijlocului după marcarea golului. Tehnicianul a început cu o formulă superofensivă și a mutat defensiv la 1-0, trimițând un mijlocaș la închidere în locul lui unui atacant, mutare ce a avut darul de a întări mijlocul. Dar schimbarea nu a dat roade. Ba din contră.

Președintele Ambrosie: ”Dacă terminam ultimele două meciuri în minutul 80, eram pe locul 2. Cerem să se scurteze reprizele”

Președintele executiv Adrian Ambrosie nu-și explică nici el de ce echipa nu reușește să gestioneze finalurile de meci. Acesta a glumit chiar amar pe seama căderii Politehnicii din finalurile de meci.

”Sunt foarte dezamăgit, toată lumea e dezamăgită că nu reușim să depășim minutul 80. E frustrant! Ca o glumă, o să facem o cerere la LPF și FRF să reducem reprizele la 40 de minute. Dacă jucăm până în minutul 80, eram mult mai sus. Eram pe primul loc. Nu știu ce se întâmplă. E un blocaj mental. Nu este o cădere fizică, ci mentală. Și meciurile acestea jucate în deplasare în fiecare etapă, contează. Nu e ușor să știi că joci meci de meci afară, fără suporteri. Chiar dacă la Botoșani avem condiții bune, avem terenul bun, nu e ușor. Dar asta este, ne-a asumat acest risc”, a declarat președintele Adrian Ambrosie.

Meciurile în care Poli Iași a cedat puncte după ce a condus, 4 în ultimele 5 partide:

Etapa a 7-a: Poli Iași – Chindia Târgoviște 2-2
– 2-0 pentru Poli Iași în minutul 23, 2-2 final (Chindia a marcat în minutele 28 și 50)
Etapa a 8-a: Gaz Metan Mediaș – Poli Iași 3-2
– 2-0 pentru Poli Iași în minutul 52, 3-2 final pentru Mediaș (Gaz Metan a marcat în minutele 58, 67, 73)
Etapa a 10: Viitorul – Poli Iași 2-1
– 1-0 pentru Poli Iași în minutul 39, 2-1 final pentru Viitorul (Viitorul a marcat în minutele 80 și 90)
Etapa a 11-a: Poli Iași – Sepsi 1-1
– 1-0 pentru Poli Iași în mintul 70, 1-1 final (Sepsi a marcat în minutul 80)

Până la remiza cu Chindia, ieșenii au menținut avansul în alte trei meciuri

Poli Iași a condus pe tabelă în alte trei meciuri în debutul de stagiune, cu Astra, Academica Clinceni și Dinamo, de fiecare dată pe teren propriu, dar atunci a știut să gestioneze finalurile de partidă și s-a impus fără să primească gol. Iar în deplasare echipa a avut forța să revină. La CFR a egalat după ce a fost condusă, iar cu FCSB a câștigat cu un gol marcat în minutul 73, după ce gazdele egalaseră.

Publicat: 01 10. 2019, 16:12