Adio tehnologie!** Steaua a preferat să revină la amatorism în schimbul unei economii de doar 5.000 de euro

După o scurtă perioadă în care luase exemplul cluburilor mari din vestul Europei, Steaua a revenit voit la amatorismul Ligii I. Conducerea roș-albaștrilor a luat decizia să nu continuie colaborarea cu firma olandeză Ortec, cea care furniza staff-ului tehnic, prin divizia TSS (team support system), monitorizări complete ale meciurilor jucate atât de Steaua, cât și de adversari.

Înțelegerea între cele două părți a fost semnată în această iarnă, atunci când Steaua condusă de Ilie Stan se pregătea pentru dubla din „16-imile” Europa League cu Twente. Fostul antrenor al roș-albaștrilor a folosit rapoartele celor de la Ortec în pregătirea tuturor meciurilor pe care le-a jucat.

ȘTII SPORT? INTRĂ‚ ÎN CONCURS ȘI CÂȘTIGĂ‚ TRICOURI CU ECHIPA TA FAVORITĂ‚

Ilie le folosea, pe Stoichiță nu-l interesau
După demisia lui Ilie Stan, conducerea Stelei a luat decizia de a nu mai apela la serviciile olandezilor. În primul rând pentru că Mihai Stoichiță nu se mai arăta interesat de cifrele furnizate de firma de monitorizare, iar în al doilea rând pentru că suma de 5.000 de euro solicitată de firma olandeză pentru un contract de un an a fost considerată exagerată de conducerea Stelei, mai precis de Valeriu Argăseală, care are grijă de balanța economică a clubului. Ilie Stan era interesat de statistica oferită de cei de la Ortec și chiar dorea să vadă randamentul în cifre al elevilor săi încă de la pauza meciului.

„Duceam pregătirea meciurilor la un nivel superior”

Importanța datelor furnizate de Ortec a fost subliniată de fostul antrenor secund al Stelei, Edi Iordănescu. Acesta declara pentru ProSport, înaintea meciurilor cu Twente din această iarnă, că „sistemul este foarte util. Am avut repetate întâlniri cu cei de la Ortec pentru că doresc personalizarea statisticilor în sensul în care avem noi nevoie”.

Iordănescu a mărturisit că rapoartele olandezilor ajutau Steaua la studierea adversarilor, dar și la îmbunătățirea metodelor proprii de pregătire. „O să ne fie de folos pentru a studia adversarii și a identifica plusurile și minusurile din jocul lor. Aceste statistici ne ajută să tragem concluzii foarte importante și să ducem pregătirea jocurilor la un nivel superior, dar nu este în totalitate decisiv în luarea deciziilor”, spunea el atunci.

BENEFICII
Ce avantaje le oferea Ortec

Compania analizează meciuri de fotbal live până în cel mai mic detaliu și furnizează clienților rapoarte de precizie imediat după fluierul final. Practic, antrenorii pot afla după un meci toate cifrele fotbaliștilor săi, de la pase greșite, la kilometri alergați. De asemenea, se pot cere și monitorizări ale echipelor pe care urmează să le întâlnească, toate conținând la fel de multe date. Ortec colaborează cu mai multe cluburi importante din campionatele Belgiei, Angliei și Olandei. Ajax Amsterdam folosește rapoartele Ortec din străinătate pentru a localiza și analiza viitoarele transferuri.

Publicat: 21 04. 2012, 08:03
Actualizat: 21 04. 2012, 08:39