La Suceava se va construi un stadion de 15.000 de locuri care va putea găzdui meciuri din Europa League. Va avea și pistă de atletism

  • Cel mai mare și mai modern stadion de fotbal al României, Național Arena din București, a fost inaugurat pe 6 septembrie 2011 cu ocazia meciului România – Franța 0-0, la trei ani după începerea construcției.

După Național Arena, Cluj Arena și Ilie Oană, autoritățile locale ale mai multor orașe și-au manifestat intenția de a construi stadioane noi. După Craiova, Arad, Târgu-Jiu, Brașov sau Timișoara, a venit rândul primarului din Suceva, Ion Lungu, să anunțe ridicarea unui complex sportiv.

„Avem o primă fază a studiului de prefezabilitate a acestui stadion, cu o capacitate de 15.000 de locuri. Un stadion cu 15.000 de locuri poate găzdui meciuri din Europa League, eu zic să ne întindem cât ne ține plapuma. Au venit și cu niște schițe cu proiecte megalomane, dar nu sunt de acord. Eu zic că pentru orașul nostru un stadion cu 15.000 de locuri este fezabil. Au fost discuții dacă să aibă sau nu pistă de atletism„, a demarat edilul.

Vrea pistă de atletism

Ion Lungu a lăsat să se înțeleagă că arena îi va putea găzdui și pe sportivii care practică și alte discipline. „Mai nou, stadioanele se fac fără pistă de atletism, dar eu am zis să facem. S-a făcut o primă estimare și ar costa undeva la 18 milioane de euro un nou stadion, 1.200 de euro pentru un loc, conform specialiștilor care lucrează la studiul de fezabilitate. Eu sper ca în acest an să aprobăm și indicatorii tehnico-economici. Trebuie să fim realiști, singura noastră soluție de a avea un stadion nou este să prindem niște fonduri europene. Primăria nu are bani să facă un stadion nou, iar un parteneriat public-privat este greu de pus în aplicare pentru că acel investitor și-ar amortiza foarte greu investiția din vânzarea de bilete”, a continuat Lungu.

Cai verzi pe pereți!?

„Mai sunt unii care visează cai verzi pe pereți, vor să le dai jumătate de oraș ca să facă un stadion. Sunt foarte mulți primari din România care au ridicat această problemă, că vor să construiască stadioane. În majoritatea orașelor din țară, stadioanele sunt vechi, de 60-70 de ani, cu vreo două excepții, ca Ploieștiul și Clujul”, a încheiat primarul orașului.

  • În acest moment, Suceava are o echipă în Liga 2, Rapid CFR, care se luptă în play-out pentru a nu retrograda.
  • Stadionul Municipal Areni, actuala arenă din Suceva, a fost inaugurat în anul 1963 și are 12.500 de locuri. Stadionul a găzduit meciurile de Divizia A jucate de echipa de fotbal NC Foresta Suceava, timp de trei sezoane (1997-1998, 1998-1999, 2000-2001).

4.209 euro este costul per scaun al Arenei Naționale, ceea ce plasează stadionul din România pe locul 12 în lume într-un top alcătuit din 28 de stadioane construite din 2005 și până în 2013.

Publicat: 06 05. 2014, 11:22
Actualizat: 06 05. 2014, 11:37