Istoria războiului rece dintre Ionuț Lupescu și Mirel Rădoi, nou angajat al FRF. De la retragerea anunțată la Paris, la suspendarea dictată de UEFA

Mirel Rădoi este noul director sportiv al naționalei U21, mutare venită cu o lună înaintea alegerilor de la Casa Fotbalului. Răzvan Burleanu mizează pe oamenii care au intrat în conflict cu Ionuț Lupescu în trecut, lucru caracteristic în lumea politică. Care e istoria conflictului dintre Ionuț Lupescu și Mirel Rădoi? Acțiunea s-a petrecut cu ani buni în urmă, mai exact în 2010.

În timp ce selecționerul Răzvan Lucescu, în prezent antrenor la PAOK Salonic, era contesat din toate părțile, Mirel Rădoi a decis să pună la naftalină tricoul naționalei. Într-o intervenție telefonică la Dolce Sport, actualul Telekom Sport, fostul căpitan din Ghencea a spus: „Nu mă retrag din cauza lui Răzvan! Decizia am luat-o în vestiar, la Paris! Încă nu am discutat cu Răzvan, dar o să afle acum. Lupescu a spus că sunt în scădere? În scădere de înălțime, de greutate? El să nu uite că a fost dat afară de la Al Hilal după cîteva luni! Poate e el selecționer și nu știu eu. Sunt oameni care te laudă în față și pe la spate… De ce Lupescu nu mi-a spus nimic în față? De ce a trebuit să aflu din presă că am scăzut?”

Declarația dată de Ionuț Lupescu, de la care a pornit întregul scandal: „Nu mai sunt 15 jucători de valoare apropiată, așa cum era pe vremea noastră. Rădoi și Cociș au scăzut după ce au plecat la arabi. Pot să vă spun că nivelul campionatului e slab, am jucat acolo.”

Meciul de la Paris la care face referire Rădoi e acel 2-0 din preliminariile pentru EURO 2012. Rădoi a fost integralist pe Stade de France. Aflat la al patrulea meci la națională, Remy ne-a spulberat orice speranță la un rezultat mare la Paris, cu 7 minute înainte de final. Plecat dintr-o poziție clară de ofsaid, extrtema dreaptă a Franței l-a învins pe bravul Pantilimon. Golul lui Gourcuff din minutul 93 a venit să întărească superioritatea Franței, dar nu a șters gafa comisă de tușier la faza din minutul 83.

Replica dată de Ionuț Lupescu, la momentul respectiv: „Din postura pe care o am în federație, am discutat deseori cu Chivu și cu Mirel despre națională, am asigurat echipei prime separate pentru meciurile cu Albania, Belarus și Franța, le-am îndeplinit absolut toate doleanțele. Adevărul e că Al Hilal i-a forțat probabil mâna să ia o astfel de decizie radicală pentru a nu-l mai pierde atunci când e convocat în România. Numai că un caracter adevărat n-ar fi renunțat la reprezentativa țării sale. Nu m-a surprins deloc decizia lui Rădoi, fiindcă știam ce a făcut și cu Pițurcă în 2005, când a plecat din cantonamentul echipei naționale.  E adevărat că, imediat după meciul cu Franța, chiar înainte de a urca în autocar, Mirel mi-a spus că nu mai vine. N-am crezut atunci că vorbește serios”

Ceartă pe prime și contracte

La un aproximativ un an distanță de la momentul în care și-a anunțat retragerea de la națională, Mirel Rădoi a făcut noi dezvăluiri despre motivele pentru care a intrat în conflict cu Ionuț Lupescu: „N-aș vrea să încep să vorbesc mai multe despre contractele care ni se ofereau să cedăm toate drepturile noastre de imagine federației. Eu înțeleg că pot fi numit sclavul echipei naționale ca fotbalist, dar nu pot să fiu umilit eu sau să profite alții de imaginea mea. Cred că mulți dintre noi ar trebui să-i mulțumim lui Cristi Chivu pentru că a citit foarte atent aceste contracte care trebuiau semnate de către jucători”.

După trei ani de la acel moment, Rădoi a venit cu noi dezvăluiri: „Au fost multe lucruri dubioase care se întâmplau în sânul echipei naționale. La Euro 2008, spre exemplu, Mihai Neșu, care a jucat două partide a primit o primă de 15.000 de euro, iar alte personaje de prin FRF, care jucau table și pe care abia le vedeai la față, au luat prima întreagă de 120.000 de euro. Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu venirea lui Răzvan Burleanu”.

A urmat o nouă replică a lui Ionuț Lupescu: „Tot respectul pentru Rădoi, dar nu vreau să pierd timpul răspunzându-i. Era stabilit încă de la început un regulament. Antrenorii au făcut lista cu sumele aferente fiecărui membru. Atât am de spus. Fiecare să-și vadă de treaba lui. Astea sunt prostii. Table juca doar Dumitru Dragomir, în urmă cu 7-8 ani, nici mie nu-mi convenea situația. Poate că Răzvan Lucescu nu mai este selecționer și din cauza prestației lui Rădoi…”

Suspendarea dictată de UEFA

Forul condus în prezent de Aleksander Ceferin a fost foarte clar în privința deciziei de a-l suspenda pe Mirel Rădoi: „Domnului Mirel Matei Rădoi îi este interzis să dețină orice funcție de antrenor principal, precum și orice funcție de membru al stafului de antrenori, la meciurile din competițiile UEFA până când nu va îndeplini criteriile prevăzute la articolul 36, coroborat cu articolul 40.1.b) din Regulamentul de Licențiere și Fair Play Financiar. În plus, el nu are voie să stea în zona tehnică în timpul meciurilor din competițiile UEFA până când nu va îndeplini criteriile de mai sus. Clubul român primește și o amendă de 50.000 de euro”, se arartă în comunicatul Comisiei de Control, Etică și Disciplină a UEFA. După meciul tur de la Zilina din preliminariile Ligii, FCSB-ul a fost avertizat. Observatorul partidei a semnalat „anomalia”, aceea că nu antrenorul Pedrazzini dă indicații echipei, ci delegatul echipei, Mirel Rădoi.

Lupescu a ținut să-l înțepe pe Rădoi după decizia UEFA, „Kaiserul” fiind atunci directorul Comisiei Tehnice: „Rădoi a trișat în competiții și pentru asta a și fost suspendat. La începutul sezonului fiecare club trebuie să depună o listă a jucătorilor și a staff-ului tehnic. El apărea acolo ca director. Nu știu ce director, director sportiv, de marketing, de stadion… El se comporta ca un antrenor și de asta a fost suspendat

67 de meciuri a adunat Mirel Rădoi la națională, pentru care a înscris 2 goluri

10 ani a jucat Rădoi la națională, pentru care a debutat pe 5 decembrie 2000, în partida pierdută în fața Algeriei (2-3)

 

Publicat: 14 03. 2018, 11:02
Actualizat: 14 03. 2018, 11:07