Istoria echipei private FC Player care dă 8 jucători la lotul național Under 15! Are bază sportivă construită de la zero în care s-au pompat peste 2 milioane de euro | SPECIAL

FC Player e un proiect privat sută la sută. Artizanul acestei academii de fotbal este Octavian Marin, un om de afaceri pasionat de fotbal care a investit în copii.

A construit din nimic un club de fotbal, a ridicat o bază de pregătire la Copăceni care-l face invidios și pe Gigi Becali, și pe ministrul Carol Novak. După modelul Arcul de Triumf, demnitarul de la UDMR ar da o Hotărăre de Guvern s-o ia MTS.

Bine că nu se întâmplă asta deocamdată. Cei mici au crescut și grupa 2008 e campioană a Bucureștiului la vârsta respectivă. Sfidând marile forțe juvenile ale momentului: Rapid, Progresul, FCSB, Steaua sau Dinamo.

Istoria echipei private FC Player care dă 8 jucători la lotul național Under 15! Are bază sportivă construită de la zero în care s-au pompat peste 2 milioane de euro | SPECIAL

Despre acest proiect în care n-a crezut nimeni, ProSport a stat de vorbă cu Octavian Marin, patronul echipei.

O echipă, unde mulți jucători din provincie, sunt cazați la Vila Player. Aici mânăncă, aici învață, de aici se duc la școală sau la antrenament.

ProSport: Care e istoria FC Player, de unde vine numele și ideea?

Octavian Marin: FC Player că și academie de fotbal s-a înființat la 17 septembrie 2017. Atunci a fost primul antrenament al generației 2008. Astăzi avem în jur de 130 de copii legitimați.

Ideea de a înființa o școală de fotbal mi-a venit în momentul în care am renunțat la postul de coordonator al departamentului de scouting al clubului FC Dinamo. După 2 ani în această funcție și alți 15 petrecuți că agent de jucători mi-am dat seama că eram din alt film în raport cu fotbalul românesc.

Știam că lucrurile se fac altfel, așa că m-am hotărât să îmi pun ideile în practică. Am început de la zero. La primul antrenament am avut 5 copii adunați din curtea școlii unde învața fiica mea.

Numele are o istorie mai complicată. L-am împrumutat de la clubul de amatori pe care l-am înființat pentru prieteni în 2003.

Ce s-a întâmplat de nu sunteți clasificat la academii de FRF?

FRF-ul are un regulament, scris cândva. Ei nu și-au imaginat atunci că o academie poate crește organic, crescând generație cu generație.

Astfel, dacă nu ai echipe U19 și U17, nu te poți afilia. Dacă nu te poți afilia nu poți depune dosarul de clasificare. Practic regulile pot lăsa, de exemplu, o foarte bună echipa de U17 pe dinafară.

Probabil este un pic de politică acolo. Noi venim din spate cu cel puțîn o echipa foarte puternică.

FRF trebuie să găsească o soluție pentru a integra o astfel de echipă. Acesta este rolul lor, să adapteze în permanentă regulamentele pentru a servi fotbalului de performanță

Suntem încrezători că valoarea fotbalistică poate schimba sau modela reguli.

Din 25 de copii din echipă 8 dintre ei sunt la lotul național

Avem 8 jucători selecționați la lotul național U15. Frumusețea situației este însă alta. Din 25 de copii care formează prima echipă la acest segment de vârstă ai putea lua la întâmplare pe oricine la lot. Toți au valoare de echipa națională.

(De la stanga la dreapta: Răzvan Tarbu, Luca Marinescu, Bogdan Pandelas, Tudor Cocu, Luca Lungu, Raul Oprea, Adrian Năstase, Ștefan Amarandei)

Nu suntem afiliați la FRF. AMFB nu ne-a afiliat doar provizoriu. Noi am depus actele la ambele instituțîi. Îi așteptăm. Între timp jucăm fotbal.

Câți jucători țineți la dvs și care e povestea lor?

Șase. Uneori șapte. Au venit în ordine: Luis Codrea (Sighetul Marmației, județul Maramureș), Ștefan Amarandei (Vaslui), Vasile Sorea (Iaslovat, județul Suceava), Luca Lungu (Vaslui), Daniel Savu (Cajvana, județul Suceava), Octavian Dina (Dragomirești, Dâmbovița).

Uneori mai stă în Vila Player, Răzvan Tarbu (Călugăreni, Județul Giurgiu). El, locuind mai aproape, rămâne doar uneori, în funcție de programul de antrenament sau de meciuri.

Octavian Marin a cumpărat 10 hectare de pământ la Copăceni

Toți mi-au fost recomandați de prieteni care nu lucrează în fotbal. Toți au venit mai întâi pentru două, trei zile.

Le-am evaluat potențialul și i-am păstrat. Sunt foarte mulți copii talentați în România. Aș zice doar că cei care au ajuns la noi au avut noroc.

Baza de la Copăceni cât a costat și de ce acolo?

Am căutat să cumpărăm teren oriunde în jurul Bucureștiului. La Copăceni am găsit terenul care se potrivea cel mai bine cerințelor unei baze sportive. Am cumpărat 10 hectare din care deocamdată am amenajat doar 5. Terenul valorează în jur de un milion Eur. Investiția se apropie de încă un milion.

Am construit trei terenuri mari de dimensiune 105 / 68m. Două cu iarbă naturală și unul sintetic. Două dintre cele trei terenuri au nocturnă.

De ce ați băgat banii în fotbal și nu în altceva?

Fotbalul mă pasionează de când mă știu. Dacă mă uit la un meci văd toate detaliile de organizare ale echipelor. Observ caracteristicile fiecărui jucător în parte.

Am fost agent de jucători timp de 15 ani. Am făcut apoi scouting. Puțini știu că un raport complet al unui meci din fotbalul profesionist are în jur de 100 de pagini. Eu la un moment dat, când lucrăm pentru Dinamo, știam pe dinafară toate cifrele jucătorilor din Liga 1. Aveam un birou la club în care toți perețîi erau tapetați cu cifre.

Când se recuperează investiția de la FC Player?

Bineînțeles că am și alte investițîi de business. Unele produc. Fotbalul deocamdată doar consumă.

Peste doi ani însă, fotbaliștii de la FC Player vor fi transferați la cluburi din Europa. Atunci probabil că îmi voi recupera investiția.

Are fotbalistul român talent sau e doar un clișeu?

Sunt patru elemente pricipale care definesc talentul unui fotbalist: Fizicul, tehnică, inteligență și capacitate de socializare. Toate acestea trebuiesc dezvoltate și modelate pentru a formă dintr-un copil talentat un fotbalist de top.

Fotbalul actual este foarte complex. Talentul fără formare nu mai este suficient pentru a deveni fotbalist. În România avem foarte mulți copii talentați și foarte puțini formatori.

Trebuie totuși să fac o precizare. Când mă refer la formatori mă gândesc la acei oameni capabili să construiască un cadru de dezvoltarea pentru fotbaliști. Echipe capabile de prestațîi coordonate care să creeze mediul propice pentru dezvoltarea indivizilor.

Care este visul dvs să ajungeți sau să realizați din fotbal?

Vreau să îi văd pe copiii ăștia pe marile stadioane ale lumii. Vreau să îi văd educați. Îmi doresc că ei să devină o sursă de inspirație pentru societate, nu doar pentru fotbal.

Publicat: 18 07. 2022, 16:55
Actualizat: 18 07. 2022, 17:29