INTERVIU | Cadu: „A scăzut foarte mult fotbalul românesc. Aș schimba felul în care sunt manageriați banii, cu puțini bani faci echipe bune”. Cum vede România fostul căpitan de la CFR și o mărturisire: „Unii au auzit doar de țigani și probleme” #România100

  • Ricardo Cadu ajungea în România în 2006. Juca la Boavista și CFR îl transfera cu gândul de a forma o echipă care să ajungă în cupele europene. Fundașul central portughez a ajuns rapid căpitan, a stabilit recordul de partide jucate în tricoul clujenilor și avea să rămână opt ani în România.
  • Cadu avea să ridice deasupra capului trei titluri de campion, trei cupe ale României și două supercupe, să devină străinul cel mai laureat din Liga 1 și să joace în tricoul CFR-ului pe Old Trafford, Stamford Bridge, Allianz Arena, Olimpico sau San Siro. A venit pe plai mioritic cu scepticismul dat de poveștile despre multe lucruri negative, dar a descoperit altceva.
  • Astăzi, cel mai titrat străin care a jucat în România ne face reclamă printre portughezi, cărora le vorbește despre turism și fotbalul de la noi. Recunoaște că țara noastră i-a dat mai mult decât visa, în fotbal, și primul lucru pe care l-ar face, dacă i-ar sta în putință, ar fi autostrăzile.

Ricardo, ce înseamnă România pentru tine?
Pentru mine este a doua casă. Am petrecut cele mai bune momente din viață în România. Iubesc România și Portugalia, în proporție egală, 50-50%.

Ce ți-a oferit România și nu ți-a oferit Portugalia?
Ocazia să joc la o echipă mare din România, să joc în Champions League și să am o viață mai bună. Am câștigat mai mulți bani în România. Important rămâne însă faptul că am ajuns să joc Champions League.


Ricardo Manuel Cadu Fereira Sousa s-a impus rapid la CFR Cluj, unde avea să fie căpitan mai multe sezoane. Mai sus se luptă pentru minge cu Robert Neagoe, jucător al echipei Dacia Mioveni, în jocul din etapa a 15-a a Ligii 1, la Cluj, duminică, 11 noiembrie 2007. Foto: Alex DRIFTER / Mediafax Foto

„Mănânc și azi… Cum se numește? Se mănâncă cu ceapă…”

A fost greu să te adaptezi în România?
A fost grea adaptarea. Limba, zăpada, mâncarea…. Apoi a ajuns să-mi placă mai mult. Cu frigul m-am obișnuit cel mai greu.

Mai mănânci și în Portugalia mâncare româneacă?
Da, mănânc sarmale. Mai mănânc… Cum se numește? Se mănâncă cu ceapă… Slănină (râde).

Cât la sută de simți român?
50 la sută. Dacă ar fi să aleg unde să mă stabilesc mi-e greu să fac o alegere. Cred că ar fi România. Sunt dator acestei țări.

„Old Trafford! M-am simțit mândru”

Ai întâlnit și oameni care să vorbească urât de România și pe care să-i contrazici?
Da, asta e aproape în fiecare zi. Oameni care n-au fost niciodată în România cred altceva. Bucureștiul, de exemplu, este un oraș cum puține sunt în lume, dar unii au auzit doar de țigani și probleme. Le arăt video-uri și le povestesc cu este, de fapt.

Când ai fost cel mai mândru pentru ce ai realizat în fotbalul românesc?
Când am câștigat în Champions League pe Old Trafford. M-am simțit chiar mândru.

Cum priveai România înainte să joci la CFR și cum o privești astăzi?
Nu știam prea multe înainte. Era prima dată când plecam din Portugalia. Acum îmi place. Într-o zi poate o să mă mut acolo. Aș vrea.


Ricardo Cadu a primit, pe 24 iulie 2011, din partea „Asociației Suporterilor Ceferiști” premiul pentru cel mai bun jucător al CFR-ilui în sezonul 2010/2011. Foto: Mircea ROȘCA / Mediafax Foto

„Aș face autostrăzi și aș schimba managementul banilor în fotbal”

Ți-a fost rușine vreodată că joci pentru o echipă din România?
Nu, eram chiar mândru că jucam la CFR.

Ce ai schimba în această țară, dacă ai putea?
Primul lucru: autostrada. România are nevoie de autostrăzi și drumuri mai bune. În rest nimic, aveți de toate! Aveți și munte și mare…

Cum ai vrea să arate fotbalul românesc în viitor?
Aici aș schimba foarte mult. La momentul actual a ajuns foarte, foarte jos. Mă uit la fiecare meci la CFR, la știrile din România, pentru că am antenă de România și văd tot. A scăzut foarte mult fotbalul. Când jucam eu, erau șase-șapte echipe care luptau la titlu. Era foarte greu să bați în deplasare, acum e destul de ușor. Aș schimba felul în care sunt manageriați banii. Cu puțini bani poți face o echipă foarte bună. Au fost exemplele Oțelul sau Urziceni.

Ai convins mulți jucători să vină să joace în România?
Da, mă mai întreabă unii. Acum e foarte greu să plece jucători din Portugalia în România.

Ce i-ai spune unuia care te-ar întreba azi dacă poate să joace acolo?
Să meargă pentru că acolo se poate ajunge la un nivel pe care nu ai nicio șansă să-l trăiești în Portugalia. Poți juca în cupele europene, iar din Portugalia e foarte greu.

Publicat: 04 12. 2018, 18:35
Actualizat: 04 12. 2018, 18:36