FOTO | Numele lui Cristi Borcea apare în scandalul Panama Papers. SURPRIZĂ‚: Încă un fost patron din Liga 1 apare în documente

Numele lui Cristi Borcea apare și el în scandalul Panama Papers, cea mai mare scurgere de informații din istorie, despre offshore-urile în care miliardarii lumii și-au ascuns banii. De asemenea, Constantin Iacov, fost președinte la FC Național, apare și el în documentele publicate.

Câteva dintre cele mai mari publicații din lume au ajuns în posesia a milioane de documente ce aparțin casei de avocatură Mossack Fonseca, cea care a înființat peste 200.000 de offshore-uri pentru câteva dintre cele mai importante personalități din lume. S-a descoperit astfel că personalități precum Vladimir Putin, tatăl lui David Cameron, regele Arabiei Saudite, Michel Platini sau Lionel Messi au firme paravan deschise de cei de la Mossack Fonseca.

În aceste documente există și trimiteri înspre câțiva afaceriști români. Printre ei, miliardarul Frank Timiș – inițiatorul afacerii Roșia Montana, Sorin Ovidiu Vântu și Dinu Patriciu. Surprinzător, Cristi Borcea și Constantin Iacov – fost președinte la FC Național, au apelat și ei la serviciile Mossack Fonseca.

Constantin Iacov și-a înființat offshore-ul pe 2 ianuarie 2008, numele ei este Milenarium Limited și are un capital de 50.000 de dolari. De la înființare și până pe 27 noiembrie 2008, directorul firmei a fost Raul Garrido Garibaldo, un nume care nu spune nimic la prima vedere. Însă Raul Garibaldo a deținut aceeași funcție și la offshore-urile din Insulele Virgine deținute de Cristi Borcea, Nicolae Bogdan Buzăianu și Said Baaklini – un om de afaceri libanez controversat, care a obținut cetățenia română în 1998.

Panama Papers este cea mai de amploare investigație jurnalistică din istorie, la care au lucrat peste 370 de ziariști din toată lumea, de la unele dintre cele mai cunoscute publicații. În mâinile acestora au ajuns peste 11 milioane de documente despre mai mult de 200.000 de offshore-uri prin care foarte multe personalități au încercat să-și spele banii, să se sustragă de la plata impozitelor sau pur și simplus să mascheze mita. Însă nu toate firmele care apar în această investigație au comis ilegalități.

Publicat: 04 04. 2016, 22:05
Actualizat: 04 04. 2016, 22:09