Fostul doctor al lui Dinamo, Adrian Motoacă: „Conducerea l-a forțat pe Perovic! Nu e de joacă, poate suferi de moarte subită cum a fost cazul lui Ekeng!” | EXCLUSIV

Atacantul lui Dinamo, Slavko Perovic (30 de ani), întâmpină din nou probleme cardiace, așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate. Actualul doctor al echipei, Liviu Bătineanu, a refuzat să detalieze situația atacantului sârb.

Pentru a afla exact ce riscă dinamovistul, ProSport l-a contactat pe fostul doctor al echipei, Adrian Motoacă. Acesta este omul care a stat alături de Perovic zilnic după ce fotbalistul nu a primit viza medicală în vară și a lipsit trei luni de pe teren.

Plecat cu scandal din Ștefan cel Mare, după un conflict cu Dusan Uhrin, Motoacă anunță că situația lui Perovic este extrem de serioasă, iar conducerea dinamovistă riscă serios prin forțarea atacantului în meciuri și antrenamente.

ProSport: Domnule doctor, problemele cardiace ale lui Perovic au reapărut. Ce părere aveți?

Adrian Motoacă: E o poveste cu cântec la Dinamo, dar întâi să vă spun despre Perovic. Are o problemă mai veche ce a fost depistată și în Turcia și în Serbia. EKG-ul făcut arată niște unde T negative. Și sunt două biotipuri de sportivi.  Cei africani, unde sunt permise  aceste unde până în derivația a doua  și biotipul european unde undele T sunt acceptate cu anumite excepții. Aceste unde înseamnă o suferință a inimii pe un întreg perete. 

Doctorul Adrian Motoacă

PSP: Perovic în ce situație se află?

AM: Lui i s-a dat de la Spitalul Fundeni o perioadă de ”detraining” pentru a vedea dacă dispar aceste anomalii. Eu am stat alături de el aproape trei luni. Nu e de joacă, poate suferi de moarte subită cum a fost la Ekeng! Perioada de ”detraining” nu s-a respectat și jucătorul a forțat să se antreneze. Eu nu sunt de acord cu chestiile astea, chiar dacă conducerea clubului a fost. Sunt niște pași medicali clar de urmat, iar el nu i-a urmat. Eu am fost criticat de Bălănescu că nu m-am ocupat, dar conducerea l-a forțat mai repede decât spun medicii. Sunt conduceri și conduceri!

”Electricitatea inimii dă semne că ceva nu e în ordine!”

PSP: La ce vă referiți?

AM: Când eram la Călărași, ne-a venit Pele care jucase la Inter Milano. L-am verificat, suferise două infarcturi când juca la Anarthosis în Cipru, dintre care a fost resuscitat o dată. I-am spus asta lui Dan Alexa, care era antrenorul Dunării. Imediat mi-a spus că nu riscăm nimic și l-a refuzat pe jucător, deși acesta avea un CV incredibil. Sunt cluburi care iau lucrurile în serios și cluburi care nu țin cont de medic și văd ce fac după ce semnează jucătorul. 

PSP: Revenind la Perovic, există riscuri reale în cazul său?

AM: Există, da. Trebuie să facă investigații din șase în șase luni. Trebuie văzută evoluția. Dacă există risc de 5%, e foarte mare din punctul meu de vedere. Ca să înțeleagă exact oamenii care citesc, boala lui Perovic poate evolua în funcție de antrenamente. Dacă pregătirea e mai dură, cordul suferă, dacă e mai relaxat antrenamentul, poate că nu avansează. Există țări, cum sunt cele nordice, unde nu se fac vizite medicale și joci pe semnătură de proprie răspundere. Acolo a plecat și Nimely de la Viitorul, alt caz în care m-am opus să primească drept de joc. Revenind la Perovic, el trebuia să facă din nou analize în martie, iar acum cei de la Dinamo s-au trezit cu o vizită medicală ce le-a dat planurile peste cap. Electricitatea inimii dă semne că ceva nu e în ordine. 

”Bălănescu m-a chemat înapoi înainte să-l aducă pe Bătineanu”

PSP: Cu Bogdan Bălănescu v-ați împacat? În momentul plecării v-ați certat destul de dur.

AM: Cu Bogdan nu m-am certat. M-a sunat să revin la Dinamo înainte să fie adus înapoi Bătineanu, dar nu am acceptat. A insistat să mă întorc, dar ceva sau cineva l-a intors din această decizie la nici 12 ore după ce îmi propusese să facem lucrurile să meargă normal la Dinamo. Oricum, n-aș fi acceptat!

PSP: De ce n-ați acceptat?
AM: Pentru că la Săftica se întâmplă lucruri necurate! Nu stau sa ma cert pe discutii de genul celor care au fost cu disparitia mancarii sportivilor din baza , de cafea ori sucuri sau motorina ,lucruri de care un medic nu este responsabil intr-o baza sportiva 

Publicat: 07 06. 2020, 18:10
Actualizat: 07 06. 2020, 18:22