FIFPro atrage atenția asupra situației fotbalului din România. Care sunt motivele de îngrijorare

FIFPro, sindicatul internațional al fotbaliștilor profesioniști, a anunțat, luni, prin intermediul unui comunicat, faptul că există preocupări crescânde cu privire la starea fragilă a cluburilor de fotbal din Europa de Est, inclusiv România.

Reprezentanții fotbaliștilor profesioniști s-au întâlnit la sediul FIFPro, în perioada 21-22 septembrie, pentru a discuta situatia fotbalului în Europa de Est. 29 de oficiali din 18 țări au discutat în Olanda despre soluții pentru problemele stringente din regiune.

FIFPro consideră că ligile de fotbal din Europa devin tot mai dezechilibrate, atât din punct de vedere financiar, cât și sportiv. Printre propunerile discutate se numără introducerea unui sistem echitabil de distribuție a veniturilor, criterii riguroase de licențiere a cluburilor, precum și un examen pentru conducătorii cluburilor.

Sindicatul internațional al fotbaliștilor apreciază faptul că UEFA are un rol primordial în aplicarea fermă a regulilor și sancțiunilor ferme acolo unde este cazul, iar acest for de conducere ar trebui să nu permită accesul la competițiile UEFA pentru țările care nu respectă legislația muncii.

FIFPro atrage atenția că, în țări precum Slovenia, Croația, Cehia și România, mulți fotbaliști nu au contract de muncă standard și, implicit, nu beneficiază de condiții de muncă sigure. Unul dintre subiectele centrale ale discuției din Olanda a fost faptul că unii fotbaliști nu sunt plătiți cu lunile. La unele cluburi importante, există un sistem potrivit căruia jucătorii emblematici, vedetele, își primesc salariile la zi, iar ceilalți se confruntă întârzieri salariale.

Dejan Stefanovic, membru FIFPro și președinte al sindicatului fotbaliștilor din Slovenia, a precizat că jucătorii mai puțin cunoscuți au prevăzute „perioade de grație” în contracte, ceea ce înseamnă că pot fi plătiți cu întârziere. Deseori, acești fotbaliști își primesc salariile ultimii, după personalul administrativ al clubului.

Vladimir Leonchenko, președintele sindicatului fotbaliștilor și antrenorilor din Rusia, a dezvăluit că politica unor cluburi este să semneze mai întâi contracte, apoi să caute banii pentru a le onora.

Mirko Poledica, președintele sindicatului fotbaliștilor din Serbia, a atras atenția că situația se înrăutățește, iar sindicatul a fost nevoit să angajeze mulți avocați pentru a face față cazurilor în care jucătorii reclamă neplata salariilor. Federația sârbă de fotbal a acceptat să introducă noi reguli privind licențierea în sezonul 2017-2018, deși 10 dintre cele 16 cluburi din prima ligă nu ar îndeplini condițiile în acest moment.

Potrivit unui studiu FIFPro, peste 41% dintre fotbaliștii din Europa de Est se confruntă cu întârzieri privind plata salariilor.

La ora actuală, două cluburi de fotbal din prima ligă a României sunt în insolvență (ASA Tîrgu Mureș și CFR Cluj). Din Liga 2, FC Brașov, CS Mioveni, Dacia Unirea Brăila, CSM Râmnicu Vîlcea și Metalul Reșița se află în această procedură, după ce au intrat în incapacitate de plată.

Sursa: MEDIAFAX

Publicat: 26 09. 2016, 17:44
Actualizat: 26 09. 2016, 17:45