FCSB și Dinamo pot accesa bani publici! Parlamentul a aprobat legea prin care echipele din Liga 1 pot primi ajutor financiar

Pandemia de coronavirus a avut efecte dintre cele mai grave asupra fotbalului românesc. Cele mai multe cluburi au recurs imediat la trimiteri în șomaj tehnic sau reduceri salariale. Cu toate acestea, efectele crizei financiare se fac simțite. Imediat după încheierea stării de urgență și intrarea în starea de alertă, cluburile din Liga 1 au primit posibilitatea de a accesa bani publici.

AFAN (Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori) încerarcă să vină în întâmpinarea cluburilor și structurilor sportive din România. Asociația condusă de Emilian Hulubei a încheiat un acord cu autoritățile prin care cluburile pot primi bani inclusiv pentru plata salariilor.

FCSB sau Dinamo pot accesa bani publici!

„AFAN informează structurile sportive că, pe durata stării de alertă, au posibilitatea de a primi sprijin de la autoritățile locale, inclusiv pentru cheltuielile de natură salariala, conform art.43, alin.2 din Legea 55/2020.

Recomandăm cluburilor interesate să contacteze autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la modul în care ar putea fi accesate eventualele fonduri”, se arată într-un comunicate emis de AFAN.

Articolul invocat de AFAN, prin care cluburile pot primi sprijin financiar

În articolul 43, alineatul 2 din Legea 55/2020, se precizează faptul că autoritățile locale pot acorda sprijin financiar cluburilor sportive, în urma unei hotărâri luate și aprobate în consiliu.

“(2) Pe durata stării de alertă, în scopul susținerii structurilor sportive, definite conform Legii nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile administrației publice locale pot aproba, prin hotărârea consiliului local și/sau județean, după caz, diverse forme de sprijin pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare sau de natură salarială ale structurilor sportive care își au sediul pe raza administrativ-teritorială ale acestora.

În cazul acestor forme de sprijin, pe durata stării de alertă, nu sunt aplicabile prevederile legale privind ajutorul de stat și prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare”

Emilian Hulubei a avertizat în urmă cu ceva vreme că foarte puține cluburi vor putea să respecte regulile foarte stricte, mai ales după reluarea sezonului. „Se va ajunge la TAS”, crede președintele AFAN.

Nu puțini jucători din Liga 1 au fost în pragul unei adevărate revolte după ce măsurile impuse pentru reluarea campionatului i-au transformat în adevărați prizonieri.

„Rezolvarea ar trebui să vină tot de la autorități. N-ai cum să ții jucătorii în cantonament. Dacă nu vine o decizie guvernamentală, nu știm ce o să facem… Fotbaliștii sunt foare supărați. E o presiune psihică.

S-a dat drumul să mergi la terasă, la plajă, ori fotbaliștii trebue să stea în cantonament. E aberant! Pentru antrenor e foarte greu să gestionezi astfel de momente”, a afirmat Ciprian Paraschiv la ProSport LIVE.

În cele din urmă, jucătorii nu vor mai trebui să stea în cantonament până la reluarea campionatului.

15 mai este data la care România a intrat în stare de alertă, pentru 30 de zile. Aceasta poate fi prelungită, în caz de necesitate

Publicat: 31 05. 2020, 19:51
Actualizat: 31 05. 2020, 19:55