EXCLUSIV | Când va fi gata evaluarea mărcii Steaua. Decizia luată de Curtea de Apel. Firma care face expertiza are sediul într-o cameră din Chiajna și e contestată de concurență

MApN va semna astăzi contractul cu Eval Best Office SRL, firma va evalua marca Steaua, după ce Curtea de Apel București a respins contestația la licitațație depusă de Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel. Decizia instanței este însă criticată de Cornel Trocan, care susține că a plătit taxa de timbru, deși judecătorii au susținut contrariul.

În sfârșit, licitația mărcii Steaua intră în linie dreaptă. Curtea de Apel a decis să respingă contestația depusă de Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel, una dintre firmele care s-au înscris la licitația pentru evaluarea mărcii Steaua. În urma acestei decizii, MApN poate semna contractul cu SC Eval Best Office SRL, firma care a câștigat licitația. Această societate, care are sediul social într-o cameră din Chiajna, va primi 80.000 de euro cu tot cu TVA pentru evaluarea mărcii, iar termenul până la care poate prezenta rezultatele este de trei luni.


Până acum, Gigi Becali a lăsat de înțeles că nu mai este interesat de marca Steaua. Lipsa suporterilor de pe stadion l-ar putea pune însă pe gânduri

Practic, la jumătatea lunii octombrie vom afla cât valorează marca Steaua, dar și despăgubirile pe care Gigi Becali trebuie să le plătească pentru utilizarea ei în perioada 2004-2014. După ce se va stabili prețul mărcii, MApN-ul urmează să organizeze o licitație publică pentru cei interesați să o preia cu licență de utilizare. Conform legii, Armata are însă și varianta atribuirii directe, deoarece este proprietară exclusivă a mărcii. Asta în cazul în care va ajunge la o înțelegere cu Gigi Becali.

Firma care a depus contestație critică decizia Curții de Apel

Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel, una dintre firmele care s-au înscris la licitație, a depus contestație la Curtea de Apel, după ce MApN a decis că Eval Best îndeplinește condițiile pentru evaluarea mărcii. Cornel Trocan a prezentat la licitație cea mai mică ofertă de preț – principalul criteriu de departajare – dar a fost respins, pe motiv că nu este acrediat ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România). Acesta a susținut însă că este membru acreditat și a mers în justiție pentru a-și căuta dreptatea.


Curtea de Apel a respins contestația la licitație, pe motiv că Birou Expert Contabil Trocan Cornel nu a plătit taxa de timbru în valoare de doi lei. Cornel Trocan susține însă că dovada plății se află în dosarul depus în instanță

Pe 17 iunie 2015, a depus la Curtea de Apel o contestație la licitație, dar pe 11 august a avut parte de o nouă surprinză. Curtea de Apel a respins contestația, pe motiv că Biroul Contabil nu a plătit taxa de timbru în valoare de doi lei. Cornel Trocan susține însă că judecătorii au analizat superficial dosarul: „Am dovada că am plătit acea taxă de timbru de doi lei și am atașat-o la întâmpinare. Este atașată la dosar. Nu înțeleg de ce au dat această decizie!”, ne-a declarat acesta. Cornel Trocan a depus contestație la decizie, dar firma care face evaluarea nu mai poate fi schimbată: „În cel mai bun caz, se va rejudeca, dar pot obține doar niște despăgubiri”.

Ciudățeniile câștigătorului licitației pentru marca Steaua

Așa cum ProSport a mai scris, SC Eval Best SRL este o firmă de apartament din Chiajna, care figurează cu doar doi angajați. Pe site-ul Ministerului de Finanțe, ultima situație financiară afișată este cea din 2013. Conform acesteia, Eval Best Office avea în 2013 datorii de 72.286 lei, cifra de afaceri netă a fost de 55.000 de lei, iar veniturile totale au fost de 55.000 de lei, iar profitul net a fost de 37.119 lei. Așadar, contractul obținut pentru evaluarea mărcii, care în lei are o valoare de 287.730 de lei (fără TVA) este un adevărat tun. Valoric, este de aproximativ cinci ori mai mare decât totalul veniturilor din anul 2013.

SC Eval Best SRL este controlată de Gabriela Breza, un personaj cu un trecut interesant. Aceasta a fost administrator la una dintre firmele lui Marian Iancu, iar mai târziu, o altă firmă controlată de ea – SC Best Insolvency IPURL – a fost numită administrator judicial la BKP TRUST INVEST S.R.L. Această societate a fost implicată în devalizarea rafinăriei RAFO Onești, în urma căreia Marian Iancu a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

La începutul lui 2013, Gabriela Breza – tot prin SC Best Insolvency IPURL – a scos la licitație o locomotivă de patrimoniu evaluată la cel puțin 65.000 de euro. Primăria Zlatna a cumpărat-o însă cu doar 4.000 de euro.

Publicat: 16 08. 2015, 10:00
Actualizat: 16 08. 2015, 10:01