Elegantul domn Uhrin

Dusan Uhrin, antrenorul echipei Dinamo Bucuresti, urmareste meciul de fotbal contra echipei Academica Clinceni, din sferturile de finala ale Cupei Romaniei, disputat la stadionul Stefan Cel Mare din Bucuresti, marti, 3 martie 2020. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

”Câinii” l-au readus pe cehul Dușan Uhrin pentru a salva ce se mai poate salva – Dinamo să rămână în prima ligă. Pentru a se reuși acest lucru, am identificat mai multe detalii ce trebuie schimbate de urgență astfel încât cehul să aibă o șansă reală la salvare.

Dușan Uhrin a revenit la Dinamo după ce a mai pregătit trupa din Ștefan cel Mare în perioada august 2019 – martie 2020. Ajuns la 53 de ani, Uhrin este încă tânăr și are vitalitatea să lucreze sub presiunea imensă de la Dinamo. Are și experiența meciurilor cu miză, fiind campion și câștigător al Cupei Georgiei cu Dinamo Tbilisi. Este vicecampion cu Poli Timișoara și cu Viktoria Plzen. 

Din discuțiile purtate și interviurile pe care i le-am luat, Uhrin mi-a lăsat o impresie bună. Este un om elegant în comportament, politicos și, poate specific zonei de unde vine, distant și rece. Asta se poate vedea și la interviurile pe care le acordă după meciuri. Indiferent de cât de gravă e situația, nu se hazardează și își păstrează cumpătul. Atitudinea aceasta poate să fie un plus pentru ”câini”.

Distantul Uhrin și cârciuma de la Dinamo

Fix de asta au nevoie acum jucătorii lui Dinamo – de un tehnician distant care să nu le permită glume și sentimentalisme. La Dinamo e nevoie ca jucătorii să fie chiar speriați de antrenorul lor. Sentimentul de tovărășie de la cel mai tânăr jucător la conducători și suporteri trebuie să dispară! Un club profesionist de fotbal nu e o cârciumă unde toată lumea se ia în brațe la o bere și cântă pentru echipa iubită. Suporterii au ales bine, dar trebuie să ducă la capăt corect această nouă încercare!

Fac aici o mică paranteză. Din punctul meu de vedere, au existat două variante optime pentru schimbarea lui Gigi Mulțescu: Dușan Uhrin și Florin Bratu. Ambii sunt recunoscuți pentru disciplina de fier pe care o impun la echipele lor, știu fotbalul românesc și înțeleg ce înseamnă Dinamo.

Pe lângă această disciplină, am mai identificat cinci detalii de care trebuie să se țină cont astfel încât salvarea de la retrogradare să nu fie doar un vis. Vă prezint mai jos ideile mele:

Autoritatea – Până acum, jucătorii s-au bazat pe prieteniile avute cu conducătorii proiectului DDB. Indiferent de cine a fost antrenor, fotbaliștii lui Dinamo au știut că nu vor suferi consecințe pentru faptele lor. Colegul Andrei Trifan a scris despre atitudinea lui Ricardo Grigore, cel care a aruncat la lăutari banii strânși în programul ”DDB” din alocații și pensii. Ce a învățat ”Ricci” din asta? Nu știm. Pe pagina de Facebook a PCH a apărut o postare prin care ultrașii susțin că fundașului de 22 de ani îi pare rău pentru ce a făcut. Nu contest asta, dar nici nu mă bazez pe un sentiment aprig de regret. Problema e mai adâncă de posibilul regret al lui Ricardo ”Ricci” Grigore.

Nu PCH trebuie să decidă dacă e iertat sau nu un act de indisciplină. Acesta este rolul antrenorului care stabilește un regulament de ordine interioară. Uhrin poate reuși la Dinamo doar dacă are autoritate totală și jucătorii stau drepți în fața lui. Dacă în continuare aceștia se vor baza pe simpatiile suporterilor și în subconștientul lor va sălășui ideea că orice ar face vor fi iertați și scăpați de penalizare, Dinamo are bilet sigur pentru ”B”!

Imixtiunea suporterilor – Este de notorietate faptul că ultrașii care organizează proiectul ”DDB” s-au implicat activ în viața echipei, ajungând inclusiv în vestiar înainte, la pauză și după meciuri. Acest lucru trebuie să înceteze de urgență! Suporterii care plătesc salariile dinamoviștilor și fac eforturi pentru a pune la dispoziție tot ce e nevoie trebuie să dispară din viața echipei. Să se comporte ca niște acționari care pun la dispoziție un buget și nimic mai mult.  Singurul care poate fi în vestiar în fața jucătorilor în aceste momente este Dușan Uhrin. Nimeni altcineva! Așa este normal! Așa este profesionist!

Suporterii lui Dinamo țin clubul in viață prin proiectul DDB

 Transferurile – Liderii PCH trebuie să discute cu Uhrin și să îi aducă de urgență măcar trei jucători, pe care, atenție!, îi cere Uhrin! Nu propuși de altcineva. După părerea mea, Dinamo are nevoie urgent de un portar experimentat, un fundaș dreapta și un atacant. ProSport a scris, în exclusivitate, despre negocierile dintre ”câini” și Khalid Karami, dar și despre Constantin Nica. Fundașul dreapta este în probe de două săptămâni, iar tehnicianul ceh a cerut conducerii să i se ofere un contract pentru a putea să se bazeze pe Costi. Nu e posibil ca Dinamo să îl sacrifice de atâta amar de vreme pe Deian Sorescu pe acest post. 

Condițiile – Suporterii trebuie să facă eforturi pentru a oferi echipei tot ceea ce cere Uhrin. Fără să comenteze, fără să stea să analizeze. Timpul analizelor a trecut. Este al 12-lea ceas și orice secundă pierdută poate fi fatală pentru Dinamo. Mă refer aici la vitaminizări, condiții de pregătire, de cazare și așa mai departe. Bani sunt sigur că există pentru că proiectul DDB a ajuns la 15.000 de membri cotizanți. Cu alte cuvinte, suport total pentru strategia cehului.

Din lipsă de variante, Sorescu e folosit fundaș dreapta, deși postul său e de aripă ofensivă

Managementul – Cei din organigrama de conducere a clubului trebuie să facă un scut în jurul echipei. Să protejeze pe cât posibil Dinamo și să ferească clubul de presiuni din exterior. Uhrin trebuie să se concentreze pe pregătirea echipei și nimic altceva. Aici cred că ar trebui să intervină mai mult managerul sportiv Mario Nicolae și președintele Constantin Eftimescu. Ei doi trebuie să fie vizibili și curajoși. Pentru că lupta din acest play-out va fi una atroce! Atitudinea de genul ”nu suntem noi în măsură să răspundem” nu ajută cu nimic jucătorii. Aceștia au nevoie să vadă că sunt protejați în fața adversarilor, arbitrilor, și a tot ce este în jurul echipei. Doar așa cred că Dinamo se poate salva de la retrogradare!

Publicat: 19 04. 2021, 15:29
Actualizat: 19 04. 2021, 16:36