Dezvăluiri după aproape patru decenii despre marea echipă a Stelei de la finalul anilor 80! Gabi Balint recunoaște că l-a sabotat Anghel Iordănescu: „Mi-am dorit ca echipa să fie condusă. Nu e sportiv ce am făcut”

Anghel Iordanescu si Gabi Balint in cadrul evenimentului Templul fotbalului-Istoria continua, desfasurat la stadionul Ghencea-Steaua din Bucuresti, marti 28 august 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 6 poze

Gabi Balint, unul dintre atacanții de legendă ai Stelei, a vorbit în public despre faptul că era mai mult rezervă în acea perioadă la echipa antrenată de Anghel Iordănescu, adică după Supercupa Europei cucerită la Monte Carlo în 1987.

Steaua Bucureşti a realizat performanţe remarcabile în fotbalul românesc în anii ’80, atât în competiţiile interne, cât şi în cele europene inter-cluburi, mai ales în partea a doua a decadei.

Dezvăluiri după aproape patru decenii despre marea echipă a Stelei de la finalul anilor 80! Gabi Balint recunoaște că l-a sabotat Anghel Iordănescu: „Mi-am dorit ca echipa să fie condusă”

De altfel, palmaresul obținut de fotbaliştii roş-albaştri în acea perioadă vorbește de la sine. În campionatul intern, Steaua a luat şase titluri consecutive (1985, 1986, 1987, 1988, 1989). Tot atunci, a mai cucerit trei Cupe ale României, în anii 1985, 1987 şi 1989.

Gabi Balint și-a adus aminte de perioada respectivă atunci când nu prindea primul 11, dar reușea să intre pe final pentru a marca goluri importante.

„Și eu am trecut prin asta ca jucător. La Steaua, la un moment dat, eram supărat că Anghel Iordănescu nu mă băga în teren.

Când intram și jucam bine, mă trezeam că în meciul următor eram iar rezervă și așa mai departe. Ei fiind un sufletist și trecut prin asta, îl înțelegeam deși îmi era foarte greu (…)

Se întâmplă ca atunci când ești pe banca de rezervă să-ți dorești ca echipa ta să fie condusă așa încât să fie nevoie de tine. Nu-ți dorești răul echipei, ci doar ca ea să fie pusă în dificultate astfel încât antrenorul să se gândească să apeleze la tine. Sigur că lucrul ăsta nu e prea sportiv, dar așa simți.

Aici e un secret. Un antrenor vine la echipă cu niște idei, cu o tactică. În momentul în care jucătorii văd că aceasta dă roade, jucătorii văd că antrenorul a avut dreptate, că au câștigat meciuri, asta le ridică moralul și încrederea

Nici ăla supărat că nu joacă nu mai are ce să spună. În momentul așa se spune că antrenorul a câștigat vestiarul, a declarat Gabi Balint, în ultimul număr din săptămânalul Dilema.

Steaua, locul 42 din cele mai bune 50 de echipe ale fotbalului mondial

Roș-albaștrii deveneau atunci prima echipă din România care juca finale europene inter-cluburi, singura echipă care câștiga un trofeu european la nivel de cluburi şi singura dintr-o ţară comunistă care obținea trofeul continental suprem.

„Echipa de aur” a Stelei din perioada 1984-1989 a fost trecută pe locul 42 în Top 50 al celor mai bune echipe din istoria fotbalului. În februarie 2023, publicaţia britanică FourFourTwo a publicat o anchetă amplă, în cadrul căreia a stabilit cele mai bune 50 de echipe din istoria fotbalului.

Publicat: 01 04. 2024, 14:13
Actualizat: 01 04. 2024, 15:11