De ce nu are încredere ecusonul FIFA Radu Petrescu în propriile decizii! Analiza expertului Marius Avram după un studiu norvegian

Arbitrul central Radu Petrescu in meciul de fotbal dintre FCSB si Dinamo Bucuresti, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Arena Nationala din Bucuresti, sambata 3 octombrie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 7 poze

O calitate foarte importantă a unui arbitru de valoare o reprezintă capacitatea de a rezista la presiunile venite atât din exterior, cât și din interiorul terenului.

În articolul de azi mă voi referi la presiunea pusă de persoanele de pe băncile tehnice, de jucători in timpul jocului, prin țipete, proteste sau orice altă metodă găsesc pentru a influența și a face un cavaler al fluierului, evident slab, să cedeze.

Avem două exemple: o partidă din februarie 2021 și una din aprilie 2021 în Liga 1. Ambele conduse de același arbitru: Radu Petrescu.

De ce nu are încredere ecusonul FIFA Radu Petrescu în propriile decizii! Analiza expertului Marius Avram după un studiu norvegian

Viitorul – Hermannstadt. Februarie 2021

In minutul 70, la un atac al echipei Hermannstadt, in urma unei faze confuze, arbitrul arată prompt si chiar ferm in gestică, corner.

Apoi la câteva secunde după, aparent fără motiv, se răzgândeste și acordă penalty, spre surprinderea tuturor, pentru Hermannstadt.

Jucatorii de la echipa din Ovidiu protestează vehement, chiar se pun în genunchi și își fac cruce pentru a-l convinge să se răzgândească. În cele din urma arbitrul cedează și arată din nou lovitură de colțul terenului.

Hermannstadt-Gaz Metan. Aprilie 2021

La doar doua luni distanță, același arbitru Radu Petrescu. În minutul 30 echipa din Sibiu înscrie un gol in urma unei faze in viteză.

Arbitrul, inițial, validează golul. Asistentul de pe acea parte ridică ofsaid. În urma unei discuții in cadrul brigazii de arbitri, centralul ia decizia corectă și anulează golul.

După proteste vehemente și din nou presiuni, țipete si chiar presiune fizică pusă asupra arbitrului, acesta timorat, cedează și validează golul, spre surprinderea celorlalți.

Concluzia lui Marius Avram: jucătorii deja speculează situația în care se află Radu Petrescu

Același arbitru, aceiași jucatori sibieni. Este clar că știindu-i slăbiciunea, jucătorii deja speculează situația în avantajul lor.

Nu este de condamnat ca încearcă, ci faptul că totuși cedează un arbitru care ar trebui să fie ferm pe poziție.

Recomandările FIFA / UEFA în acest sens pot veni cel mult în ideea de a nu crea confuzie, pentru că ambele foruri nu au dat recomandări pentru un arbitru care se răzgândește frecvent.

Ce spun spun specialiștii norvegieni despre încredere și neîncredere

Un studiu de psihologie realizat in Norvegia publicat in International Journal of Sport and Exercise Psychology, conceput cu sprijinul comisiei de arbitri, care a avut drept subiecti „fluierași” de prima ligă din țara nordică, concluziona următoarele:

-arbitri cu nivel ridicat de incredere in sine erau mai putin stresati si reactionau mai bine la protestele jucatorilor si automat faceau mai putine greseli

-un arbitru nesigur este mai mult procupat de parerea celor din jur si automat mai usor de convins de protestele jucatorilor, antrenorilor sau zgomotele facute de spectatori.

-arbitri de top dezvoltă o încredere in sine peste medie, necesară pentru a lua deciziile corecte

Publicat: 28 04. 2021, 08:50
Actualizat: 28 04. 2021, 08:51