Kyros Vassaras anunță că sistemul VAR va revoluționa fotbalul românesc. „Poate oferi o motivație în plus”. De ce meseria de arbitru va deveni una total profesionistă | EXCLUSIV

Vassaras ține sub cheie legăturile de afaceri pe care le are în România

Kyros Vassaras crede că, dacă va fi implementată tehnologia VAR, arbitrajul autohton intră în o nouă etapă de dezvoltare. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ProSport, grecul susține ca forurile fotbalistice trebuie să gândească un nou mod de retribuție al „fluierașilor”.

Adrian Porumboiu despre lista FIFA a lui Kyros Vassaras: „Dacă era formată din 4 nume, Marius Avram tot merita să fie acolo!” | EXCLUSIV

La perioada de început a pandemiei, coronavirusul a întrerupt multe campionate, dar cei mai afectați au fost arbitrii români. Cei mai mulți fără un alt serviciu și, implicit, fără niciun venit. A existat, e adevărat, o categorie de cavaleri ai fluierului, care avea un job și a putut face față pe ambele planuri.

De asemenea, mai sunt arbitrii internaționali, de pe lista FIFA, care au câștigat sume mai mari și au putut supraviețui în acea perioadă de pauză.

Kyros Vassaras preia modelul campionatelor puternice: bani de la ligă și federație

„Cred cu tărie că în Liga 1 ar trebui să avem arbitri semiprofesioniști sau profesioniști. Sper ca atunci când vom lăsa în urmă această perioadă plină de incertitudine să avem posibilitatea de a realiza acest lucru”, ne-a declarat Kyros Vassaras.

„Mai ales când vom fi pregătiți să implementăm sistemul VAR. Acest lucru poate oferi o motivație în plus tinerilor care vor dori să se implice în fenomen în acest rol de arbitru și să se dedice în totalitate doar acestei meserii.

Înseamnă că vor petrece mai mult timp, mai multe ore concentrându-se și antrenându-se pentru acest rol la fel ca un jucător de fotbal”, a concluzionat grecul pentru ProSport.

Campionatele puternice ale Europei îi au pe arbitrii salariați, cei mai buni câștigând în Spania aproape 300.000 de euro anual, venit brut. Banii provin de la ligă și federație. Atât timp cât încasezi bani din drepturile tv, e normal să plătești și cavalerii flueirului pentru că și ei asigură spectacolul.

De asemenea, în Premier League, dacă oficiezi cinci sezoane la rând primești, la retragere, un bonus de 200.000 de lire sterline, dincolo de retribuția lunară aferentă. Modelul este unul de succes și în fotbalul est-european, acolo unde Polonia oferă salarii de 5.000 de euro plus indemnizație de meci, iar în Ungaria 1.000 de euro, plus bonusuri pentru diverse partide.

Publicat: 28 10. 2020, 14:52
Actualizat: 28 10. 2020, 15:23