CULISE | Unde și cu cine joacă Steaua. Povești de groază, spuse de cel care i-a adus pe români la Osmanlispor, clubul controlat de o familie prietenă și fidelă lui Erdogan

FCSB Steaua joacă, joi seară, de la ora 22:05, cu Osmanlispor, în capitala unei țări afectate în ultima perioadă de tensiuni politice și de atentate sângeroase. Ankara, orașul care va găzdui partida, a fost scena a trei atentate majore în ultimele 11 luni, în urma cărora și-au pierdut viața 164 de persoane, iar alte câteva sute au fost rănite.

Meciul de Europa League de joi nu este nici el ocolit de implicații politice. Adversara Stelei, Osmanlispor, este finanțată de Osman Gokcek (33 de ani), fiul primarului din Ankara. Tatăl său, Melih Gökcek, a fost reales în 2014 într-o manieră controversată. Seniorul este un politician din AKP, partidul aflat la putere, și unul dintre prietenii apropiați de-ai președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Pe 15 iulie 2016, în noaptea în care militarii au încercat debarcarea lui Erdogan, Melih Gokcek le-a cerut cetățenilor să iasă pe străzi într-un gest de sfidare față de puciști. Fiul său, Osman, deține și un post de televiziune, Beyaz TV, care difuzează regulat materiale favorabile autoritarului președinte turc. În noaptea puciului nereușit, Osman Gokcek a apărut în direct la canalul pe care îl deține pentru a-i lua apărarea lui Erdogan. Imaginile pot fi văzute aici.


Recep Tayyip Erdogan și Osman Gokcek, la un congres al Federației Cluburilor de Tineret din Turcia, condusă de patronul de la Osmanlispor
 

Fostul jurnalist rus și actual politician, Alexandr Dugin scrie pe blogul lui despre o întâlnire cu Melih Gokcek, în care primarul din Ankara i-a dezvăluit că avionul rusesc de luptă doborât de turci în noiembrie 2015 a fost de fapt ținta unui atac american, menit să deterioreze relațiile dintre Erdogan și Vladimir Putin, într-un moment în care Moscova și Ankara strângeau relațiile.

„Noi nu avem probleme aici, nu simțim influența evenimentelor din Turcia”, spunea pentru ProSport Gabriel Torje, fotbalistul român care a evoluat până în această vară la clubul controlat de familia Gokcek. Anul trecut, la Ankara au venit alte trei nume familiare: Takayuki Seto, întors între timp la Astra, și foștii steliști Raul Rusescu și Lukasz Szukala, aflați și acum la club.

Toți cei patru au fost aduși în Turcia de directorul sportiv de la Osmanlispor, germanul Jurgen Rober. În vârstă de 62 de ani, fostul antrenor de la VfB Stuttgart, Hertha Berlin, Partizan și Borussia Dortmund cunoaște foarte bine clubul turc.

În 2009, ultima echipă pe care Rober a antrenat-o a fost Ankaraspor. Președintele de onoare al clubului era chiar primarul Melih Gokcek, în timp ce al doilea fiu al său, Ahmet Gokcek, a fost numit președinte la Ankaragucu, cealaltă echipă din capitală. Federația turcă a sesizat „legături nefirești” între cele două grupări și a decis retrogradarea celor de la Ankaraspor și suspendarea președinților pe câte 6 luni. Rober a plecat după 6 luni. Ulterior, Ankaraspor a devenit Osmanlispor, a promovat și a rămas sub controlul familiei Gokcek, prin Osman.

Revenit în vara lui 2015 la Ankara ca director sportiv , Rober a vorbit pentru Berliner Zeitung despre experiențele traumatizante pe care le-a avut în ultimul an. „Acum câteva luni (n.red. – martie 2016), la atentantul din Ankara, am trecut cu taxiul prin acel loc cu câteva minute înainte de explozie”, spune germanul. 38 de persoane au murit, dar contactul cu pericolul a rămas. În iunie, Rober trebuia să aterizeze la Istanbul în momentul în care un atentat produs pe aeroportul Ataturk a omorât 41 de oameni. Avionul său a fost îndreptat spre alt aeroport. „A fost teribil”, povestește oficialul de la Osmanlispor.


Recep Tayyip Erdogan și prietenul său, Melih Gokcek, într-o imagine din anii 90, când omul care controlează clubul din Ankara a fost numit primar

La scurt timp după aceea, Turcia a fost zguduită de tentativa militară de lovitură de stat, suprimată de Erdogan și în urma căreia sute de militari, magistrați, profesori și jurnaliști au fost aruncați în închisori. În noaptea respectivă, Osmanlispor tocmai revenise de 4 ore de la Chișinău, unde disputase tur preliminar de Europa League. „Eram pe terasa hotelului meu din Ankara când deodată am văzut avioane militare și elicoptere zburând pe deasupra. Apoi au început focurile de armă. Habar nu aveam despre ce e vorba. Au fost ore cumplite. Mulți jucători îmi dădeau mesaje pe telefon, erau îngroziți”, spune Rober care, poate și datorită faptului că lucrează pentru un club aflat în sfera de influență a președintelui Erdogan, le-a mărturisit jurnaliștilor germani că „multă în lume în Turcia se bucură că militarii nu au preluat puterea”.


Jurgen Rober, în dreapta, la semnarea contractului cu Osmanlispor

Jurgen Rober le-a declarat ziariștilor de la Berliner Zeitung că încearcă să se obișnuiască în stresul generat de situația tensionată din Turcia. „Mi-am depășit de mult frica de zbor, acum trebuie să mă obișnuiesc cu frica de teroare. Unde credeți că voi putea munci în pace? La Nisa, la Paris, la Bruxelles?”, spune Rober, nominalizând orașe din vestul Europei afectate de atentate.

Publicat: 14 09. 2016, 15:46
Actualizat: 14 09. 2016, 15:51