Cine este singurul antrenor italian care mai activează în fotbalul românesc INTERVIU

Antrenorul principal al echipei de fotbal Steaua Bucuresti, Massimo Pedrazzini (S) si Mirel Radoi (C), participa la un antrenament, la Centrul National Mogosoaia, marti, 21 iulie 2015. Meciul de fotbal dintre Steaua si A.S. Trencin, va avea loc miercuri pe Arena Nationala meciul contand pentru turul doi preliminar al UEFA . MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Massimo Pedrazzini a fost adus de Walter Zenga ca secund la Steaua în 2005. De atunci, acesta a ajuns și principal, chiar în Liga Campionilor, șef al centrului de copii și juniori dar și un bun analist al fotbalului din postura de invitat la radio și tv. Practic a parcurs toate etapele, reușind să-și întemeieze o familie în București. Din vara anului trecut este General Manager la Juventus Academy București, o școală de fotbal sub egida clubului torinez care caută talente locale. După plecarea lui Mangia și Bergodi, Pedrazzini a rămas singurul italian din fotbalul românesc.

Prosport: Suntețí singurul antrenor italian în activitate din România…
Massimo Pedrazzini: Cum? Da… (râde) Antrenez copii, asta îmi place acum să fac. Dar în plus, colaborez cu Școala de Antrenori la FRF, mă implic și vreau să ajut și eu cum m-au ajutat și alții pe mine.

De ce crezi că nu mai sunt antrenori italieni aici?
Probabil, salariile lor care sunt destul de ridicate. Puteai să-l aduci pe Zenga când nu antrenase la nivel înalt, dar niciun club din România nu-și permite salariul lui în momentul de față. Devis Mangia a venit într-un moment dificil pentru el, dar acum și-a crescut cota… Eu locuiesc în România, am familia aici și poate e mai ușor să antrenez. Îmi pare rău de Cristiano Bergodi, chiar am vorbit cu el ieri, dar asta este viața de antrenor: primele 6 luni la Voluntari a fost Dumnezeu pe pământ, apoi vinovatul principal pentru faptul că echipa a ajuns pe ultimul loc. Nu e corect nimic în viața asta!

„Serie A are de suferit pentru că nu mai sunt fotbaliști autohtoni”

E fotbalul italian în criză?
Nu știu, probabil că da. La fel și în România. Dar mă uitam la un meci Spal-Hellas Verona, simplu meci de campionat, unde din 22 de jucători de pe gazon doar câțiva sunt italieni. La fel Brescia-Lazio mai înainte, la romani erau 3 italieni: Parolo, Lazzari și Immobile. Foarte puțini și de atunci unde să crești? Mancini a avut și ceva noroc că a reușit calificarea cu naționala, dar vor veni vremuri foarte grele. Dacă ar fi după mine, aș băga regula Under 21 din România, atît de controversată, dar foarte sănătoasă pentru fotbalul autohton. Uită-te și la Inter… Nu se poate așa ceva! Am tot respectul pentru străini, dar trebuie să aducă un plus campionatului. Să fie valoroși, dar mulți nu sunt la nivelul care trebuie.

Știu că ești fan Milan. Ce va face Ibrahimovici?
Va face treabă, o să vedeți. Milan are nevoie de un lider, iar suedezul poate face față, e un fotbalist extraordinar. Eu am jucat 6 ani la AC Milan, de la 12 ani pînă la Primavera… Însă acum sunt fotbaliști la Milan care pe vremea nici nu intrau în vestiar, nu intrau nu că erau rezerve… E nevoie de fotbaliști valoroși, iar Ibrahimovici are clasă. Citeam în presa din Italia un interviu în care spunea că nu vrea 60.000 de spectatori la meci, ci 70.000. Întotdeauna ridică ștacheta, doar astfel de fotbaliști te pot împinge înainte. El vrea să fie mereu numărul 1, ceea ce e minunat.

Cum e posibil să ajungi de la Champions League la copii și juniori? În general, e invers.
E adevărat, dar am ajuns la 58 de ani. Am antrenat în grupele Champions League, am atins apogeul, am antrenat o echipă de top. Greu de crezut că aș fi putut mai mult. Am o familie și nu mai am nevoie de nervii de altădată, de stres și de nervi. Vreau să fiu liniștit și relaxat. Bucuria mea e că la cursurile de antrenori, fotbaliști ca Rădoi sau Goian își amintesc de lucruri pe care le făceam acum 15 ani și azi sunt relefiate în cursurile de azi. Asta e tot ce contează.

Foto: jacademy.juventus.com

Publicat: 08 01. 2020, 06:41
Actualizat: 08 01. 2020, 07:40