Cât au câștigat arbitrii în primele 12 etape ale Ligii 1. Hațegan, gafeurul de la CFR – FCSB, conduce topul cu 7.300 de euro încasați în două luni. Cât au primit Colțescu, Avram, Kovacs, Tudor și Găman

This browser does not support the video element.

Ovidiu Hațegan, arbitrul de la partida CFR Cluj – FC FCSB și omul trimis de UEFA să conducă jocul Sporting Lisabona – FC Barcelona, din Liga Campionilor, a câștigat 33.600 de lei (peste 7.300 de euro) în cele șapte întâlniri din Liga 1 la care a fost delegat până acum.

Cu șapte meciuri arbitrate în primele 12 etape ale campionatului, Hațegan domină topul.

Ceilalți arbitri consacrați din Liga 1 folosiți intens de CCA în primele 12 etape au următorul bilanț:

Sebastian Colțescu, Marius Avram și Istvan Kovacs – câte 6 meciuri (fiecare a primit în conturi 28.800 de lei, echivalentul a circa 6.260 de euro), Alexandru Tudor și George Găman – câte 4 meciuri (fiecare a încasat câte 24.000 de lei, echivalentul a circa 5.220 euro).

Baremul de arbitraj pentru un meci de Liga 1 este, în cazul unui „central”, de 4.800 de lei (echivalentul a circa 1.040 de euro).

Balaj: „Nu rămâi cu toți banii. Dacă locuiești în provincie, departe de București, câștigi mult mai puțin decât dacă stai în Capitală”

Totuși, nu toți acești bani rămân în pușculița arbitrilor, care își achită pe cont propriu cheltuielile de drum, masă și cazare, explică fostul arbitru Cristi Balaj, șeful AJF Maramureș. „Din banii ăștia achit vitaminizarea, antrenorul personal, hrana, echipamentul, transportul la meci, cazarea. Eu, de exemplu, rămâneam cu aproximativ 1.000 de euro pe lună din toți banii încasați, pe vremea când eram arbitru. Depinde, însă, de locul de unde este arbitrul respectiv. Pentru că eu, care veneam la meciuri de la Baia Mare, cheltuiam mai mult decât un altul care stătea, de exemplu, la București sau Ploiești. Pentru un meci Concordia Chiajna – FC Voluntari, un arbitru din București iese din casă, ia un taxi, ajunge la meci, arbitrează, se schimbă și pleacă acasă la fel cum a venit. Îl costă doar taxiul. Pe când un altul venit de la Alba Iulia, Baia Mare sau Suceava plătește, poate, avionul și o noapte sau două de cazare ca să arbitreze un derby în București. Cei de la Comisia Centrală a Arbitrilor îmi făceau socoteala că vin cu mașina de la Baia Mare. Lucrul ăsta nu e posibil întotdeauna și nici de dorit, pentru că ajungi la București frânt de oboseală și, apoi, trebuie să te refaci și să te concentrezi pentru un meci care poate fi foarte solicitant”, a explicat Balaj pentru ProSport.

Publicat: 26 09. 2017, 13:42
Actualizat: 26 09. 2017, 14:04