Burleanu: „Salariile pe care le plătim la FRF nu sunt competitive. Al meu nu depășește 4.400 de euro!”. Președintele federației nu donează juniorilor prima de calificare: „Ar fi un gest extrem de populist”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a afirmat duminică, într-un interviu acordat postului Digi24, că salariile de la federație nu sunt competitive, dându-se exemplu pe sine însuși: „Salariul meu nu depășește 4.400 de euro”. Șeful federației a făcut și alte afirmații surprinzătoare: nu-și va dona unui centru de copii și juniori prima de 92.000 de euro pe care și-a acordat-o după calificarea la Euro 2016 deoarece ar fi un gest „extrem de populist”; această primă i se cuvine deoarece gestionează un buget de 20-25 milioane de euro; de la venirea sa la FRF nu se mai cazează nimeni la hoteluri de cinci stele și nu mai merge nimeni cu avionul la business class.

Claudiu Pândaru, moderatorul emisiunii „În fața ta”, a fost surprins de explicațiile oferite de Răzvan Burleanu, atrăgându-i acestuia atenția: „Premierul României gestionează un buget mult mai mare și sper că știți ce salariu are”. Dacian Cioloș are un venit net lunar, ca premier al României, de 15.825 de lei (3.500 de euro). Burleanu nu a avut replică.

„Cazarea se face la hoteluri de maxim patru stele”. Cei peste 80 de membri ai delegației au stat, în Franța, la un castel cotat la cinci stele

Iată, mai jos, câteva dintre explicațiile oferite de Burleanu în emisiunea de la Digi24:

> Despre primele în valoare totală de 650.000 de euro pe care le-a împărțit în federație, inclusiv lui însuși, chiar înainte de a pleca în Franța, la turneul final al Europenelor: „Nu am încasat această primă. Dar o voi încasa, așa cum o vor încasa toți colegii mei. De ce vă spun asta: salariile pe care le plătim la nivel de federație, de cele mai multe ori, nu sunt salarii competitive cu piața. Când mă refer la acest lucru, avem mari dificultăți să aducem oameni bine pregătiți în interiorul federației. Și atunci, practic, singura posibilitate pe care o ai e să-i motivezi pe acești oameni cu îndeplinirea unui obiectiv”.

> Despre propriile venituri ca șef al FRF: „Obiectivul pe care l-am avut a fost calificarea la Campionatul European. Să clarificăm, că am văzut foarte multe discuții despre beneficiile pe care le am eu ca președinte de federație. Salariul pe care-l câștig eu, ca președinte de federație, nu depășește 4.400 de euro. În contextul în care am responsabilitatea financiară a unui buget de peste 20 de milioane. A unui buget de 25 de milioane”.

> Despre ideea de a dona prima sa de calificare către un centru de copii și juniori care ar putea avea nevoie de bani: „Aceste gesturi mi s-ar părea extrem de populiste. De ce: fiindcă rolul tău, ca președinte de federație, este să gândești un sistem. Un sistem care să funcționeze. Să gândești resurse financiare și să faci tot ceea ce este posibil să ai resursele financiare la dispoziție pentru a investi. De aceea, practic, n-am vrut să mă aflu în această zonă populistă”.

> Despre regulile stricte pe care le-a impus la FRF, după 2014, pentru a face economie la buget: „Acum doi ani am stabilit ca niciun angajat al federației să nu călătorească cu avionul la clasa business. Deci toată administrația călătorește la clasa economic. Cazarea la hoteluri, iarăși: nu se face la un hotel de cinci stele, ci la maxim de patru stele și, de foarte multe ori, stăm cazați la hoteluri de trei stele”.

De menționat că delegația României, numărând peste 80 de persoane, s-a cazat la Campionatul European din Franța într-un hotel de cinci stele, în fapt un fost castel căruia i s-a schimbat destinația.

Obiectivul următorului selecționer: calificarea la Mondialele din 2018

Răzvan Burleanu a mai făcut și alte declarații interesante la emisiunea sus-amintită. „Suntem o federație de nivel mediu. Când spun asta, putem să deschidem un capitol la care putem să enumerăm Austria, Croația, Polonia, Cehia. Mă refer la bugetul pe care-l avem. Bugetul FRF în acest an este la 10% din bugetul federațiilor din Franța, Italia, Olanda. De Anglia nu mai vorbim. Suntem undeva, la sub 5% din bugetul federației engleze”, a precizat șeful FRF. Acesta a reamintit obsesiv, pe parcursul emisiunii, de situația foarte grea pe care a moștenit-o de la predecesorul său, Mircea Sandu: „Fiindcă avem o stabilitate financiară, comparativ cu 2014, când înregistra federația o pierdere de 5,5 milioane de euro, putem să oferim un salariu mai mare selecționerului, dar în niciun caz la nivelul salarial din primele ligi din Germania, Anglia, Italia sau Franța. Acolo putem vorbi de un nivel mediu salarial de 1,5 milioane de euro net”.

Șeful FRF a menționat clar că următorul antrenor al României va trebui să califice echipa la Mondialeledin 2018: „Dacă am avea parte de o anumită liniște, mi-aș dori ca acest selecționer să stea alături de noi până în 2020. Dar cu siguranță obiectivul va fi calificarea la următorul Campionat Mondial”.

Publicat: 03 07. 2016, 16:35
Actualizat: 03 07. 2016, 17:06