Acționarul lui Dinamo va fi eliberat din închisoare. Decizia Curții de Apel!

Dorin Șerdean, acționar la SC Dinamo 1948 SA, va fi eliberat din închisoare. Zilele trecute, cel care deține firma Lotus, societate care a fost acționar majoritar la formația alb-roșie, a fost pus sub acuzare. Astăzi, Curtea de Apel a luat decizia de a-l elibera și de a-l plasa în arest la domiciliu!

Dorin Șerdean va fi eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu!

Dorin Șerdean, om de afaceri din Ardeal, va fi eliberat din închisoare după ce, zilele trecute, a fost pus sub acuzare. Astăzi, Curtea de Apel a luat decizia de a-l elibera și de a-l plasa în arest la domiciliu.

Acesta a fost, o bună bucată de timp, acționar majoritar la SC Dinamo 1948 SA. În prezent, după ce în luna februarie a cedat mare parte din acțiuni către Red&White, fostul președinte executiv al „câinilor” și-a păstrat o cotă simbolică, de 0,1%, prin Lotus Products Perfect SRL.

„Soluția pe scurt: […] respinge ca nefondată contestația formulată de PARCHETUL EUROPEAN împotriva încheierii pronunțate în camera de consiliu la data de 08.09.2023 în dosarul nr. 26503/3/20023/a1.1 al Tribunalului București. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului ȘERDEAN PAVEL DORIN de sub măsura arestului preventiv dispusă în baza mandatului de arestare preventivă nr. 177/UP/14.06.2023 emis de Tribunalul București, dacă nu este reținut sau arestat preventiv din altă cauză. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 12.09.2023, ora 16.30”.

De curând, Eugen Voicu, acționar majoritar al Red&White, societate care deține pachetul majoritar de acțiuni al SC Dinamo 1948 SA din prezent, a anunțat că i-a achitat întreaga sumă lui Dorin Șerdean pentru acțiunile pe care le-a cumpărat de la Lotus.

Aveam niște eșalonări către firma Lotus, am plătit tot în avans, integral!”, Eugen Voicu.

Este vorba de un rest de 300.000 de euro din înțelegerea de 500.000 de euro pentru 72,8% din societatea echipei din Superligă.

Omul de afaceri ardelean, arestat inițial pentru 18 scrisori de garanție false

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, anunțase că a sesizat Tribunalul București în legătură cu dosarul penal în care Dorin Șerdean a fost pus sub acuzare pentru o fraudă de 30 de milioane de euro.

Fostul acționar majoritar de la Dinamo ar fi emis 18 scrisori de garanție false pentru cei care obținuseră proiecte finanțate din fondurile Uniunii Europene, în numele unei societăți înregistrate în Spania. „Bucata” lui Șerdean, din cele 30 de milioane de euro menționate mai sus, s-ar fi ridicat, conform procurorilor, la 13 milioane de euro, sumă obținută nejustificată de inculpat din utilizarea documentelor false și inexacte. Potrivit probelor strânse în timpul perchezițiilor, în perioada mai 2020 – martie 2022, inculpatul ar fi reușit să depună, prin diverși intermediari și reprezentanți ai șase societăți comerciale, documentate inexacte și false către autoritățile contractante în cadrul unor proiecte finanțate în principal din fonduri UE.

Lovitură Dinamo Dorin Șerdean a luat pachetul majoritar de acțiuni de la Pablo Cortacero Iuliu Mureșan dat afară

Conform surselor noastre, în urmă cu câțiva ani, Șerdean a înființat un IFN (Instituție Financiară Nebancară) în Spania, la Madrid, în domeniul asigurărilor, prin care a eliberat scrisori de garanție în plată în cazul unor investiții din județul Olt. Aceasta pare a fi sursa reținerii sale.

Conform Cfir.ro, în 2022, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență prin care noua valoare limită a lucrărilor ce pot fi garantate cu instrumente oferite de IFN este de 40 de milioane de lei, fără TVA. Conform sursei mai sus menționată, „actul normativ menționat arată că lucrăile pot fi garantate cu „scrisori de garanție emise de instituții financiare nebancare din România sau din alt stat pentru achizițiile de lucrări a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 40 milioane lei fără TVA și respectiv pentru achiziția de produse sau servicii a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 7 milioane lei fără TVA”.

Publicat: 13 09. 2023, 09:07
Actualizat: 13 09. 2023, 11:06