Avocații fostului manager al Stelei și Cristian Borcea au depus la Curtea de Apel contestație în anulare

Avocații lui Mihai Stoica și Cristian Borcea au depus la Curtea de Apel București contestație în anulare în cazul condamnărilor la trei ani și șase luni, respectiv șase ani și patru luni, primite de cei doi în dosarul transferurilor de jucători.

Contestația lui Cristian Borcea a fost înregistrată miercuri și urmează să se stabilească data la care aceasta va fi judecată.

Avocatul lui Mihai Stoica a depus în 7 martie sesizarea, care va fi judecată în 21 martie.

Curtea de Apel București i-a condamnat, în 4 martie, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani și șase luni de închisoare cu executare și pe fostul acționar al FC Dinamo Cristian Borcea la șase ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.

În același dosar, instanța i-a condamnat pe fostul acționarul majoritar al FC Rapid George Copos la trei ani și opt luni de închisoare, pe fostul impresar Ioan Becali la șase ani și patru luni, pe impresarul Victor Becali la patru ani și opt luni, pe fostul președintele al clubului Gloria Bistrița Jean Pădureanu la trei ani și patru luni, pe fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la șefia Federației Române de Fotbal, la trei ani, o lună și zece zile, iar pe fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova Gigi Nețoiu la trei ani și patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Mihai Stoica, George Copos și Gheorghe Popescu sunt încarcerați la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu este la Spitalul Penitenciarului Jilava, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali sunt la Penitenciarul Poarta Albă, iar Gigi Nețoiu, la Penitenciarul Craiova.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când, deși legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate; când inculpatul a fost condamnat, deși existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal; când hotărârea a fost pronunțată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; când instanța nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistența juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; când ședința de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; când instanța nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; când împotriva unei persoane s-au pronunțat două hotărâri definitive pentru aceeași faptă.

Contestația în anulare se introduce la instanța care a pronunțat hotărârea a cărei anulare se cere.

Avocatul lui Jean Pădureanu, Ioan Cazacu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că vrea să depună în instanță o cerere de întrerupere a executării pedepsei primite în dosarul transferurilor de jucători de către fostul președinte al Gloriei Bistrița, întrucât acesta este foarte bolnav. Cazacu a precizat că va solicita în fața judecătorilor efectuarea unei expertize medico-legale, pentru a se constata dacă afecțiunile fostului președinte al Gloriei Bistrița pot fi tratate la penitenciar sau este necesară o întrerupere a executării pedepsei.

Mai multe personalități, dar și oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu și premierul Victor Ponta, în nume personal, s-au pronunțat în favoarea grațierii lui Gică Popescu, existând și o petiție on-line în acest sens.

Avocatul lui Gică Popescu, Petruț Ciobanu, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că până în prezent nu a discutat cu acesta dacă să facă sau nu cerere de grațiere, o asemenea decizie urmând să fie luată după redactarea și primirea hotărârii judecătorești de condamnare.

Ciobanu a precizat că până acum a avut o discuție profesională cu Gheorghe Popescu în ceea ce privește procedurile judiciare de urmat după condamnare, ajungând împreună cu acesta la concluzia că până la redactarea hotărârii judecătorești să nu efectueze nici un demers.

MEDIAFAX

Publicat: 12 03. 2014, 15:09
Actualizat: 12 03. 2014, 15:10