Arena de 23.000 de locuri dintr-un oraș mare al României, distrusă de o tabără de refugiați ONU! În doi ani au făcut prăpăd şi acum au părăsit stadionul: „Să nu se mai întoarcă”

Arena de 23.000 dintr-un oraș mare al României, distrusă de o tabără de refugiați ONU
Vezi galeria foto - 3 poze

Arena de 23.000 de locuri dintr-un oraș mare al României a fost grav afectată de un exercițiu derulat la cererea ONU, care a presupus pregătirea pentru o situație de forță majoră care ar presupune primirea unui număr mare de refugiați.

Este vorba despre stadionul „Dunărea” din Galați, cel care pe data de 7 septembrie 1988 a găzduit meciul istoric pentru fotbalul românesc Oțelul – Juventus 1-0 din Cupa UEFA.

Arena „Dunărea” din Galați a fost afectată de două exerciții ONU desfășurate în ultimii doi ani

În prezent, stadionul a ajuns într-o stare jalnică, situație la care au contribuit din plin și cele două exerciții puse în scenă de ONU în colaborare cu ISU Galați, primul dintre ele desfășurat în februarie 2022, la începutul războiului din Ucraina, iar cel de-al doilea realizat în ultimele luni, ambele presupunând, la modul ipotetic, instalarea mai multor corturi în incinta arenei sportive, cu scopul primirii refugiaților de război, dacă s-ar fi ajuns într-un astfel de scenariu.

În mod evident, nu a fost cazul până în prezent, iar aceste tabere mobile au rămas neutilizate, dar, chiar și așa, prezența lor acolo a pus o presiune destul de mare pe infrastructura sportivă, care oricum era deja destul de afectată dinainte, și, în plus, această situație a generat un disconfort destul de accentuat și pentru sportivii care obișnuiau să se antreneze pe pista arenei „Dunărea”, după cum a explicat Nicolae Ciocan, profesor de atletism în cadrul Clubului Sportiv Școlar din Galați.

„În sfârșit, s-a terminat! Sperăm să nu mai vină. Pista de acolo era funcțională, o pistă de zgură, ca-n anii ’60, ne făceam treaba pe ea. Și terenul ar fi fost funcțional, dar l-au blocat cu corturi! Doi ani a fost acoperit de ele!

Au luat corturile montate acum doi ani, ceea ce rămăsese din ele, fiindcă s-au deteriorat. Dar au rămas tari pe poziție și au continuat cu această nouă acțiune. Ar fi trebuit să fie o acțiune de două-trei zile, dar s-a prelungit până ieri (n.r. – luni, 5 februarie). Au luat ultimele corturi și au nivelat pe unde au stricat în ianuarie.

După ce am făcut public ce au făcut și-au schimbat atitudinea, n-au mai intrat pe pistă decât printr-o zonă de traversare. Dacă-i lăsam să se manifeste, cred că în momentul de față era distrusă complet (n.r. pista). Inițial, au crezut că-i glumă, dar când au văzut că a luat amploare s-au liniștit și nu și-au mai bătut joc”, a spus omul care îndeplinește în prezent și rolul de antrenor în cadrul CSM Galați, potrivit gsp.ro.

Sursă foto: gsp.ro

Punctul de vedere exprimat de ISU Galați pe seama acestui subiect

Întrebați în legătură cu acest subiect, reprezentanții ISU Galați au oferit următorul punct de vedere:

ISU Galați participă la o acțiune inopinată care se desfășoară în parteneriat cu UNHCR (n.r. Agenția ONU pentru refugiați), privind testarea capacității de operaționalizare a unei tabere mobile de cazare temporară a unor persoane evacuate.

 

Activitatea se desfășoară pe Stadionul Dunărea, unde este instalată o tabără mobilă. Periodic se organizează astfel de acțiuni destinate testării capacității operaționale pentru gestionarea optimă a diverselor situații de urgență.

 

Chiar dacă derularea acestora poate genera un disconfort în rândul populației, sunt benefice și binevenite pentru verificarea funcționalității echipamentelor și a tehnicii de intervenție, testarea procedurilor specifice și a timpului de răspuns aferente instituțiilor implicate”.

Sursă foto: Facebook / Stadionul Dunărea Galați

Publicat: 06 02. 2024, 22:56