Arbitrul profesionist, noua temă lansată de Marius Avram pentru Liga 1! Soluție de finanțare din rândul celor din conducerea CCA: „Putem susțíne toată lista FIFA” | EXCLUSIV

Arbitrii Mircea Orbulet si Marius Avram in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si Gaz Metan Medias, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, disputat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, duminica 1 martie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 5 poze

Marius Avram, fostul ecuson FIFA și actual angajat la LPF, încearcă să adopte modelul campionatelor occidentale și propune ca arbitrii din Liga 1 să devină profesioniști.

Cu alte cuvinte să nu mai primească doar baremul pentru fiecare joc, ci să aibă un contract de muncă, iar atunci când să fie solicitați pentru cursuri, acțiuni, teste fizice și meciuri să răspundă imediat.

Mulți dintre cavalerii fluierului au diverse joburi pentru a putea supraviețui financiar, atunci când campionatul este oprit ori în situația creată de pandemia de coronavirus când n-au putit oficial o bună perioadă de timp.

Arbitrul profesionist, noua temă lansată de Marius Avram pentru Liga 1! Soluție de finanțare din rândul celor din conducerea CCA: „Putem susțíne toată lista FIFA”

Este o temă serioasă care s-a discutat în ultimii doi ani, dar care nu a primit niciun răspuns concret din partea FRF și LPF, invocându-se faptul că dacă ar exista o retribuție lunară ar scădea calitatea prestației.

Campionatele puternice ale Europei îi au pe arbitrii salariați, cei mai buni câștigând în Spania aproape câte 300.000 de euro venit brut.

De asemenea, în Premier League, dacă oficiezi cinci sezoane la rând primești, la retragere, un bonus de 200.000 de lire sterline, dincolo de retribuția lunară aferentă.

Modelul este unul de succes și în fotbalul est-european acolo unde Polonia oferă salarii lunare de 5.000 de euro plus indemnizație de meci, iar Ungaria de 5 ori mai puțin.

„Multă lume spune că Sebastian Colțescu nu suferă din această suspendare, dar nu este așa! Gândiți-vă că dacă nu va arbitra pe plan intern, nu va încasa niciun ban. La fel se poate întâmpla cu orice cavaler al fluierului care se accidentează sau are probleme personale.

Eu am militat întotdeauna pentru arbitri profesioniști, care să fie plătiți cu salariu, adică un contract de muncă, de forurile fotbalistice. Evident de FRF, cea care se ocup[ de pregătirea și instruirea lor.

Subiect dezbătut în Comitetul Executiv, dar nefinalizat

Nu vă ascund că, deși sunt nou la LPF, unul dintre subiectele de discuție este arbitrul profesionist. Prioritară este acum tehnologia VAR, dar imediat după implementarea ei voi trece mai puternic la acest subiect. Pe care l-am lansat deja spre dezbatere.

Multă lume se va întreba de unde vin acești bani pentru contractele de muncă ale arbitrilor. Să încercăm un exercițiu. Putem face și și o glumă, sub o formă de înțepătură.

Dacă facem un calcul, culese din informațiile din presă, care sunt salariile celor din Comisia Centrală a Arbitrilor, pe lună, eu zic că le putem reduce și cu acaestă diferență putem ține toată lista FIFA pe retribuții rezonabile. Le-am oferit celor de FRF o soluție de finanțare a acestor salarii.

În spatele glumei se ascunde o realitate, salariile de la CCA sunt mari.

Am fost invitat la o ședință a Comitetului Executiv, în urmă cu câțiva ani, în care am cerut dezbaterea acestui subiect: arbitrul profesionist. Și am dat exemple din Anglia, Italia, Spania, ajungând până foarte aproape de granițele noastre”, a declarat Marius Avram pentru ProSport.

Publicat: 10 03. 2021, 07:45