ANALIZĂ | De ce n-au salarii arbitrii de fotbal din România. Care este, prin comparație, situația în alte campionate din Europa

Pandemia de coronavirus a lovit nu numai fotbaliștii, ci și cavalerii fluierului, mai ales ca mulți dintre ei nu au un loc de muncă în afara activității de pe gazon. În țara noastra, de-a lungul timpului, a existat un barem de arbitraj, iar în ultimele sezoane la primele trei ligi s-au introdus PFA-urile (adica plata pe Persoana Fizică Autorizată). Cluburile plătesc direct în aceste conturi, iar arbitrii virează impozitele către stat.

În acest moment, cu coronavirusul care a întrerupt multe campionate, arbitrii români fără serviciu nu au niciun venit. Mai există o categorie de cavaleri ai fluierului, care au joburi și pot face față pe ambele planuri. De asemenea, mai sunt arbitrii internaționali, de pe lista FIFA, care au câștigat sume mai mari și pot supraviețui în aceasta perioadă de pauză.

Ionel Ganea rememorează incidentul cu arbitrul Dorin Mudura: „Eu am fost al doilea Ceaușescu”. Ce i-a transmis asistentul înainte de face gestul violent | VIDEO EXCLUSIV ProSport Live

Cu ajutorul lui Marius Avram, ecuson FIFA și fiul fostului arbitru Vasile Avram, s-a militat, în calitate de consilier al unui minister important, și s-a reușit introducerea unui articol prin care sa fie ajutate de stat și PFA-urile, adica și arbitrii de fotbal.

Banii de la stat vin dupa o declarație pe proprie raspundere

Prin Ordinul ministrului Muncii 740/2020, s-au stabilit cererea de șomaj tehnic și Declarația pe proprie raspundere de încetare a activității determinată de efectele pandemiei coronavirus COVID-19 de către PFA, întreprinderi individuale, alți profesioniști etc. În cerere, sunt câmpuri unde se prevede ca solicitantul atașeaza și un extras de cont (pentru a i se vira banii acolo), copie dupa cartea de identitate, declarația pe proprie raspundere.

Nu e normal, dintre toţi oamenii din fotbal, noi suntem singurii amatori. Toată lumea e profesionistă, au un contract de muncă, lunar au o sumă pe care se pot baza, doar noi arbitrii nu avem
Ovidiu Hațegan, arbitru FIFA

Condiția de bază pe care aceste categorii de persoane trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este întreruperea activității ca urmare a stării de urgență determinata de COVID 19. Astfel dacă se declară ca și-au scazut veniturile cu 25 la suta în luna martie, poți obține 75 la suta din salariul minim pe economie.

De ce nu se trece la arbitrii profesioniști? Polonezii – 5.000 de euro lunar

Este o temă care s-a discutat în ultimii doi ani, dar care nu a primit niciun răspuns concret din partea FRF și LPF, invocându-se faptul că dacă ar exista o retribuție lunară ar scădea calitatea prestației. Campionatele puternice ale Europei îi au pe arbitrii salariați, cei mai buni câștigând în Spania aproape câte 300.000 de euro venit brut.

De asemenea, în Premier League, dacă oficiezi cinci sezoane la rând primești, la retragere, un bonus de 200.000 de lire sterline, dincolo de retribuția lunară aferentă. Modelul este unul de succes și în fotbalul est-european acolo unde Polonia oferă salarii de 5.000 de euro plus indemnizație de meci, iar Ungaria de 5 ori mai puțin.

Un arbitru celebru Premier League recunoaște că atunci când merge la meciuri, din postura de suporter, îi jignește pe „cavalerii în negru”. „Uneori chiar îmi pierd capul”

Chiar dacă arbitrii au solicitat, nimeni nu i-a băgat în seamă. Nu sunt o categorie din care FRF sau LPF să aibă beneficii, motiv pentru care încearcă să se descurce singuri. Nici măcar la despăgubirile oferite de stat, niciun oficial al fotbalului românesc nu s-a interesat de breasla arbitrilor. Ajutorul a venit tot din interior. Actualul arbitru Marius Avram a solicitat în cadrul redactării ordinului de către Ministerul Muncii să fie luați în considerare și cavalerii fluierului și s-a reușit.

Acum vedem cât este de dificil. Şi înainte am mai discutat, pentru că au fost cazuri în care am avut colegi accidentaţi, gen Radu Petrescu. Radu Petrescu a stat nouă luni de zile, nu a avut nicio sursă de venit, ba a şi cheltuit pe problemele de sănătate. De asta spun că trebuie să găsim altă formă de organizare şi sper să găsim înţelegere
Ovidiu Hațegan, arbitru FIFA

Publicat: 02 04. 2020, 06:50
Actualizat: 02 04. 2020, 08:22