Maxim poate împacheta! Românul deschide capitolul transferurilor iernii din Bundesliga: „Se aseamănă mult cu Ozil”

După jumătate de sezon încărcat, formațiile din Europa și-au fixat deja strategiile pentru perioada de mercato din iarnă. Un român are toate șansele să țină capul de afiș al mutărilor din următoarea lună, prestațiile sale recomandându-l pentru un transfer sonor.

Alexandru Maxim a atras privirile tuturor în ultimele luni, evoluțiile sale extraordinare oferindu-i lui Stuttgart un reviriment neașteptat, după un start de stagiune mai degrabă dezamăgitor. Mijlocașul de 23 de ani este printre cei mai buni pasatori într-un campionat care a dat anul trecut cele două finaliste de Champions League, iar formațiile cu pedigree l-au fixat deja pe lista lărgită pentru perioada de mercato următoare.

În atenția lui Dortmund și Liverpool, Maxim ține prima pagină al site-ului de profil elcontragolpe.net. Sursa citată a decis ca în perioada următoare să analizeze fotbaliștii care au șanse mari să fie actorii perioadei de transferuri din iarnă, iar fostul jucător al Pandurilor a fost primul ales. „Piața de transferuri din Germania. Capitolul 1: Alexandru Maxim”, scriu jurnaliștii de la elcontragolpe.com, care analizează în detaliu background-ul lui Maxim, dar și calitățile acestuia.

Cine este?

Născut în Piatra Neamț, pe 8 iulie, 1990, Alexandru Maxim a fost format de Olimpia Piatra Neamț. La 14 ani, s-a alăturat școlii de fotbal Ardealul, unde a rămas până la 17 ani, când s-a decis să își încerce norocul la Barcelona. A dat probe de joc la Espanyol, unde a și rămas, înainte de a decide să se întoarcă în România. A ales o formație modestă, Pandurii Târgu Jiu, dar a reușit să o ridice pe aceasta, ocupând cu aceasta, în primul sezon, locul 7 în prima ligă. Evoluțiile bune ale lui, dar și ale echipei, i-au atras atenția directorului tehnic al lui Stuttgart, Fredi Bobic, care în ianuarie a decis să îl transfere. A urmat o perioadă extrem de bună pentru Maxim, care, odată intrat în primul „11” al șvabilor, nu a mai ieșit, demonstrând cât este de valoros. La 23 de ani, însă, Maxim promite ca evoluțiile sale să crească de la un meci la altul.

Stilul de joc

Maxim se descurcă excelent în treimea adversă, putând evolua la fel de bine pe orice poziție în linia de trei din spatele vârfului. La Stuttgart, joacă în spatele lui Ibisevic, în formula 4-2-3-1, dar în funcție de tactica aleasă de antrenor, în multe momente ale jocului devine aripă stânga (în modulul 4-3-3). Este obișnuit să se adapteze în orice situație și nu pare că randamentul său este afectat în vreun fel de schimbare. Alături de Rüdiger Werner, Maxim este omul de creație al lui Stuttgart, Thomas Schneider considerându-l cel mai bun produs de export al formației.

Deși este apreciat de toată lumea la Stuttgart – jucători, staff tehnic, fani -, Maxim nu se bucură de același tratament la echipa națională, acolo unde Vcitor Pițurcă a evitat să îl folosească în mai multe dintre disputele cheie din ultimul timp.

Calități

Are multe dintre atu-urile pe care mijlocașii moderni le posedă. În primul rând gândește extrem de repede, mult mai repede decât joacă. Asta nu înseamnă că viteza sa este una deficitară, însă nici nu constituie o virtute. Citește excelent jocul și e capabil să înțeleagă în timp record cum va decurge faza de atac a echipei sale. Are o viziune a jocului excelentă, asemânându-se din acest punct de vedere foarte mult cu Mesut Ozil.

Nu este individualist, deși îi place enorm să dribleze și știe cum să o facă. Însă, nu va dori vreodată să își ridiculizeze adversarii sau să treacă de acesta doar pentru a impresiona. Va alege să dribleze, doar dacă este sigur în proporție mare că acest lucru va ajuta echipa, îi va deschide noi oportunități pentru a dezvolta jocul.”, notează sursa citată.

Publicat: 13 12. 2013, 18:49
Actualizat: 13 12. 2013, 18:51